La incapacitat de Bozal per defensar el dret dels ciutadans a fer servir la llengua catalana a la Justícia acabarà costant diners a la Generalitat

La consellera Bozal es fa un embolic i planteja ara que Catalunya pagui per exercir drets lingüístics reconeguts legalment
La incapacitat de Bozal per defensar el dret dels ciutadans a fer servir la llengua catalana a la Justícia acabarà costant diners a la Generalitat

La incapacitat de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, per a fer valdre els drets dels ciutadans a fer servir la llengua catalana a la Justícia, pot costar diners a la Generalitat i contribuir a augmentar l'espoli fiscal que pateix Catalunya, malgrat que la Carta Europea de Llengües Regionals, l'Estatut i altra legisalció vigent reconeixen a tot usuari el dret a adreçar-s'hi en català.

Segons Fernández Bozal, que sembla ignorar tota la legislació que empara l'ús del català, el seu departament està estudiant finançar amb recursos propis les despeses de traducció dels recursos judicials que els catalans presentin a partir d'ara als òrgans supraautonòmics de la Justícia espanyola, com per exemple el Tribunal Suprem. Així ho ha anunciat aquest diumenge la consellera, atès que "la Generalitat té la responsabilitat de garantir" l'ús del català en tots els àmbits, fins i tot si ha de ser pagant de la pròpia butxaca a un ens públic que dóna servei als catalans i que també paguen els propis catalans. Això vol dir que si un ciutadà presentés un recurs en català davant el Tribunal Suprem, la Generalitat es gastarà diners per a traduir-lo al castellà, malgrat que l'article 33.5 de l'Estatut ho reconegui com un dret.
 
Bozal considera que el ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha de donar permís a l'ús del català en aquests òrgans, i per a fer-li-ho fàcil està disposada a afrontar "la necessitat de parlar dels costos en un moment de restricció econòmica". "El ministre ha agafat el guant", assegura, i considera que la intervenció que dimecres va fer al Congrés espanyol "reflecteix molt bé la conversa que vaig mantenir amb ell".
 
Ruiz Gallardón va explicar-hi que l'ús del català, el basc i el gallec comportaria despeses de traducció, "un problema de difícil solució", perquè caldria determinar qui es faria càrrec d'aquests costos. En una entrevista amb Catalunya Ràdio, Bozal ha insinuat avui que la Generalitat està disposada a finançar aquest "problema" que detecta Ruiz Gallardón.
 
De fet, la portaveu de Justícia de CiU al Congrés, Mercè Pigem, ja va plantejar a Gallardón la disposició de "contribuir" a eixugar les despeses. "És un tema del qual n'haurem de parlar", li va respondre.

9.194 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament