La immigració, una oportunitat per assolir la independència

Immigració i independència

Reagrupament Sant Cugat  i Òmnium Cultural han organitzat al Centre Popular Andalús la conferència “Immigració i independència”. Amb mig centenar d’assistents i uns conferenciants de primer nivell, s’ha debatut el paper de la immigració en el projecte independentista actual. 

Patrícia Gabancho , periodista i escriptora d’origen argentí, el sociòleg del col·lectiu “Els altres andalusos”, Miquel Fernández , el jove amazic nascut al desert marroquí, Radouan Zahir , el doctor en Ciències Polítiques i professor de la Universitat Ramon Llull Josep Sort , han estat els conferenciants d’un col·loqui presentat i moderat pel periodista i escriptor Víctor Alexandre .
 
 Gabancho  ha explicat que els nous immigrants seran els que hauran de desequilibrar la balança actual que no permet avançar cap a l’autodeterminació. Ha explicat que “els guetos són naturals i han de ser permeables” per a que s’hi pugui accedir quan es vulgui i s’hi pugui sortir de la mateixa manera. Amb això, la periodista volia dir que “el projecte independentista és molt apetitós per als immigrants” i només cal poder-lo donar a conèixer.
 
 Gabancho ha finalitzat la seva intervenció assegurant que “els immigrants s’han de sumar a la nostra llengua i identitat perquè sinó s’ensorrarà el país, però els sentiments no canvien siguem estat o no”, cal accedir a l’immigrant i fer que “sumin, ajudin i col·laborin”.
 
 Per la seva banda, el jove Radouan Zahir  ha volgut explicar les seves experiències personals d’ençà que va arribar al nostre país. Zahir, nascut al Marroc i resident a Cornellà ha explicat que “és una obligació moral” sentir-se català pel simple fet que ja porta deu anys vivint i treballant a Catalunya. Zahir creu que per a definir-se és necessari ser conscient “del que una persona pot sentir, del seu origen i de la seva realitat”, i tenint en compte aquestes tres premisses, el jove amazic ha declarat que “mai oblidaré d’on vinc però tampoc on estic”.
 
 El sociòleg Miquel Fernández , representant dels “Altres andalusos” s’ha centrat en el paper que ha de desenvolupar la immigració per assolir l’estat propi. Fernández ha explicat que “no contemplo la independència separada de la immigració perquè aquests ja constitueixen la realitat de Catalunya”. El sociòleg ha explicat que Catalunya està poblada per immigrants i que s’hi s’hagués evitat aquest fenomen, actualment Catalunya tindria només dos milions d’habitants. Per al sociòleg, “tot país necessita gent, i només amb dos milions d’habitants Catalunya no hauria pogut esdevenir res”.
 
 Finalment el doctor en Ciències Polítiques i reagrupat, Josep Sort , ha declarat “que la immigració dels últims anys ha demostrat que el món és a Catalunya, ha transformat el nostre país”. Sort creu que no s’ha de caure mai en el parany de que la immigració és enemiga de la independència, sinó que “l’hem de veure com una oportunitat i deixar de fer-ne un us instrumental” com han estat fent els diferents partits que n’han parlat.

Després de la conferència els assistents han tingut l’oportunitat de sopar al costat dels conferenciants i les converses han seguit girant al voltant del tema central de l’acte, el paper de la immigració en la lluita comuna per un objectiu, la llibertat de Catalunya.

Tanmateix però, Patricia Gabancho i Miquel Fernández no han volgut deixar passar l’oportunitat d’intercanviar impressions sobre la recent sentència del Tribunal Constitucional que ha retallat l’Estatut. Els dos conferenciants han coincidit que la retallada enfortirà l’independentisme i Gabancho ho ha exemplificat comparant la sentència amb una petita habitació i el que això comporta. “En una petita habitació podem fer tres coses; ajupir el cap, empetitir o obrir la porta, marxar i respirar”.

10.655 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament