La Defensora del Poble Espanyol recorre contra l'ús del català a TV3, que considera inconstitucional

"El TC ha deixat clar que el català no pot ser llengua preferent, i això s'ha d'estendre a tots els mitjans de comunicació públics", ha afirmat Cava de Llano
Ramon Pellicer i Raquel Sans, conductors del TN Vespre
(Madrid, 28-12-2010)

- "La definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar l'ús preferent de la llengua catalana en detriment del castellà; això s'ha d'estendre necessàriament als mitjans de comunicació finançats amb fons públics, com TV3 i Catalunya Ràdio."

- "No hi ha cap ofensiva contra el català, sinó una simple i rigorosa aplicació del marc legal vigent, que inclou l'acatament obligatori de les sentències; entre elles la del TC sobre l'Estatut"

- "Els informatius de TV3 es podrien fer perfectament en català i castellà, aprofitant el fet que, habitualment, ja hi ha dos presentadors"

- Escasses reaccions a Catalunya, amb els partits immersos en el relleu del Govern, però la decisió és celebrada pel PP i Ciudadanos i c ontestada per la Plataforma per la Llengua que ja parla del 2010 com a annus horribilis  per a la  llengua

La Defensora del Poble Espanyol, Maria Luisa Cava de Llano y Carrió, ha anunciat que, aquesta setmana abans no acabi el 2010, presentarà un recurs contra la llei de TV3 perquè considera que viola el nou marc jurídic emanat de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Fa uns mesos Cava de Llano ja va presentar un recurs contra la llei d'acollida de les persones immigrades, que presenta el català com a llengua de rebuda i integració dels nouvinguts. Per la defensora, “la sentència del TC sobre l'Estatut diu que la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar l'ús preferent de la llengua catalana en detriment del castellà; això -segons Cava de Llano- s'ha d'estendre necessàriament als mitjans de comunicació finançats amb fons públics, com TV3 i Catalunya Ràdio.” Per a la defensora, el que el mou a ella és l'interès general i la protecció de la Constitució, "que és la norma de convivència que ens vam donar en el seu dia tots els espanyols”, ha dit.

Preguntada per periodistes catalans assistents a la roda de premsa sobre com creia ella que havien de ser els informatius de TV3, la Defensora del Poble Espanyol ha afirmat que no li correspon dir-ho, però que creia que es podien fer perfectament alternant el català i el castellà, aprofitant el fet que, habitualment, ja hi ha dos o més presentadors. 

cava de llano

Preguntada si no creia que, després de la sentència del TC, el seu recurs contra llei d'acollida d'immigrant, el recurs del Govern espanyol contra la llei de consultes i les recents sentències del Suprem sobre el català a l'escola, algú no podria considerar que els òrgans de l'Estat havien emprès una ofensiva contra la llengua pròpia de Catalunya, Cava de Llano ha respost que "no hi ha cap ofensiva contra el català, llengua que conec i aprecio, sinó una simple i rigorosa aplicació del marc legal vigent, que inclou l'acatament obligatori de les sentències; entre elles la del TC sobre l'Estatut" mentre ha recordat que "sóc catalana i nascuda a Barcelona" i ha insinuat que hi poden haver molts més recursos per tal de  fer respectar les lleis.

A Catalunya, la imminent interposició d'aquest nou recurs no ha generat encara grans reaccions polítiques, atès que les forces polítiques es troben immerses en el procés de constitució del nou Govern, precisament el dia de presa de possessió del líder de CiU, Artur Mas, com a president de la Generalitat. Fonts de presidència han declinat fer declaracions i han argüït que no es pronunciaran fins que tinguin ocasió de conèixer amb detall la fonamentació jurídica d'aquest recurs, que encara no ha estat interposat. Sí que han reconegut que, en qualsevol cas, no és una bona notícia per Catalunya i -de manera semblant a com va fer aquesta formació amb les sentències soobre la llengua a l'escola-, han conclòs que de moment no s'ha de fer res. En canvi, la Plataforma per la Llengua s'ha pronunciat amb contundència afirmant que, si ni tan sols TV3 compta amb una presència hegemònica de la llengua catalana, aquesta esdevindrà residual en l'àmbit televisiu, on la majoria de les cadenes ja usen el castellà, el portaveu de la Plataforma ha qualificat el 2010 com a annus horribilis  per a la llengua i la identitat nacional de Catalunya.

Per la seva banda, PP i Ciudadanos han expressat la seva satisfacció per la iniciativa de la defensora i han demanat al nou president de la Generalitat l'acatament d'una eventual resolució, així com el de les sentències ja emeses recentment pel Suprem sobre l'escola. Alícia Sánchez Camacho ha manifestat que "ja era hora que s'acabés amb l'anomalia de la preponderància del català a TV3, una televisió que paguen tots els catalans i catalanes; a més, amb la introducció del castellà a TV3 pujarà l'audiència". Albert Rivera ha recordat que "si a Catalunya hi ha dues llengües, a TV3, també" i ha assenyalat, pel que fa als informatius, que "ni tan sols caldrà canviar molts dels professionals, que ja han treballat en castellà en diverses cadenes espanyoles", fent una referència al periodista Ramon Pellicer, presentador del Telenotícies Vespre, l'informatiu de més audiència.

14.971 lectures

Comentaris (17)

Ja m'està cansant aquesta dona
Això serà una broma (De mal gust per cert) però la veritat es que el nou Estatut ha resultat ser un arma contra Catalunya.
La sra. Lletrada
Aquesta sra. es lletrada oi? Ha defensat al seu ínclit patró, l'incombustible Abel Matutes, en casos de corrupció? es el fil d'Ariadna....cerqueu la pasta..
Mai més....
Sort que és una broma..... trobo que de mal gust tal i com està l' assumpte.. desde finals del 90 he pensat que la única opció era la lluita armada, fins que és va separar Montenegro al 2008 i Kosovo aquest any. ( PaÏsos que he visitat aquest estiu ) lllavors vaig veure clar que si el Parlament proclamava la independència de forma unilateral amb un 55 % de vots ( il.legalitat que també van exigir a Kosovo ) l' estat espanyol que faria? enviaria a l' exèrcit al carrer? toc de queda i tribunals militars? La comunitat internacional pressionaria per fer valer la veritable democràcia.

I en el tema de la llengua...... el dia que el català deixi de ser la llengua pròpia de la educacció, treuré els nens de l' escola i marxarem a viure al Principat.. Espero que SI faci valer els seus escons en defensa dels interessos nacionals. I per cert que és fiquin pel cul la llengua de Servantes que amb els 6 idiomes que parlo n la necessito per res. Salut i munició !!
han errat el títol
Que no, que no es diu constitucional.El que avalen les paraules són els fets.
El tribunal constitucional espanol, no se'n diu així, els fets ens demostren que es: TRIBUNAL PROSTITUCIONAL ESPANOL EN CONTRA DE LES LLIBERTATS DELS POBLES.
poca broma
collons com m'ho he empassat, sort que és una inocentada, però com bé comenten per aquí no doneu idees!!! no seria gens estrany veure un titular real com aquest d'aquí poc,
bé, per sort se m'ha passat la indignació al constatar que era una broma, ja m'estava exaltant...
Feixistes espanyols !.
Aquestes gents son tots fascistes !!!. Hi ha tres o cuatres canals solament en llengue catalana i hi ha cinquanta canals de televisio en Castella i no seria suficient ???. Cal posar fi a esta broma de dir que l'us de l'escanyol esta en desatvantage perqué no és correcte i mentides !!!.
Llavors perqué no s'imposa l'us del catalan a les cadenes espanyolas també ???. En fa riure de colèra de mirar aquestes escanyols tant feixistes !. Que vergonyas aquests escanyols !!!.
ai el cor!!!!!!
no m'ho torneu a fer, el pit se m'ha obert i el cor se m'ha enclastat a la pantalla!!!!!!
bandarrots!!!!!!!!
Si es una inocentada, és patètic...
Nomes falta que fem broma de tot aixó. Si ja varem tenir poca credibilitat a les eleccions nomes falta aixó, que pengem coses que no son certes. Sobretot si la gent reenvia l'article. De veritat fent aquestes coses no donem una bona imatge.

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament