
- "La definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar l'ús preferent de la llengua catalana en detriment del castellà; això s'ha d'estendre necessàriament als mitjans de comunicació finançats amb fons públics, com TV3 i Catalunya Ràdio."
- "No hi ha cap ofensiva contra el català, sinó una simple i rigorosa aplicació del marc legal vigent, que inclou l'acatament obligatori de les sentències; entre elles la del TC sobre l'Estatut"
- "Els informatius de TV3 es podrien fer perfectament en català i castellà, aprofitant el fet que, habitualment, ja hi ha dos presentadors"
- Escasses reaccions a Catalunya, amb els partits immersos en el relleu del Govern, però la decisió és celebrada pel PP i Ciudadanos i c ontestada per la Plataforma per la Llengua que ja parla del 2010 com a annus horribilis per a la llengua
La Defensora del Poble Espanyol, Maria Luisa Cava de Llano y Carrió, ha anunciat que, aquesta setmana abans no acabi el 2010, presentarà un recurs contra la llei de TV3 perquè considera que viola el nou marc jurídic emanat de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Fa uns mesos Cava de Llano ja va presentar un recurs contra la llei d'acollida de les persones immigrades, que presenta el català com a llengua de rebuda i integració dels nouvinguts. Per la defensora, “la sentència del TC sobre l'Estatut diu que la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar l'ús preferent de la llengua catalana en detriment del castellà; això -segons Cava de Llano- s'ha d'estendre necessàriament als mitjans de comunicació finançats amb fons públics, com TV3 i Catalunya Ràdio.” Per a la defensora, el que el mou a ella és l'interès general i la protecció de la Constitució, "que és la norma de convivència que ens vam donar en el seu dia tots els espanyols”, ha dit.
Preguntada per periodistes catalans assistents a la roda de premsa sobre com creia ella que havien de ser els informatius de TV3, la Defensora del Poble Espanyol ha afirmat que no li correspon dir-ho, però que creia que es podien fer perfectament alternant el català i el castellà, aprofitant el fet que, habitualment, ja hi ha dos o més presentadors.
Preguntada si no creia que, després de la sentència del TC, el seu recurs contra llei d'acollida d'immigrant, el recurs del Govern espanyol contra la llei de consultes i les recents sentències del Suprem sobre el català a l'escola, algú no podria considerar que els òrgans de l'Estat havien emprès una ofensiva contra la llengua pròpia de Catalunya, Cava de Llano ha respost que "no hi ha cap ofensiva contra el català, llengua que conec i aprecio, sinó una simple i rigorosa aplicació del marc legal vigent, que inclou l'acatament obligatori de les sentències; entre elles la del TC sobre l'Estatut" mentre ha recordat que "sóc catalana i nascuda a Barcelona" i ha insinuat que hi poden haver molts més recursos per tal de fer respectar les lleis.
A Catalunya, la imminent interposició d'aquest nou recurs no ha generat encara grans reaccions polítiques, atès que les forces polítiques es troben immerses en el procés de constitució del nou Govern, precisament el dia de presa de possessió del líder de CiU, Artur Mas, com a president de la Generalitat. Fonts de presidència han declinat fer declaracions i han argüït que no es pronunciaran fins que tinguin ocasió de conèixer amb detall la fonamentació jurídica d'aquest recurs, que encara no ha estat interposat. Sí que han reconegut que, en qualsevol cas, no és una bona notícia per Catalunya i -de manera semblant a com va fer aquesta formació amb les sentències soobre la llengua a l'escola-, han conclòs que de moment no s'ha de fer res. En canvi, la Plataforma per la Llengua s'ha pronunciat amb contundència afirmant que, si ni tan sols TV3 compta amb una presència hegemònica de la llengua catalana, aquesta esdevindrà residual en l'àmbit televisiu, on la majoria de les cadenes ja usen el castellà, el portaveu de la Plataforma ha qualificat el 2010 com a annus horribilis per a la llengua i la identitat nacional de Catalunya.
Per la seva banda, PP i Ciudadanos han expressat la seva satisfacció per la iniciativa de la defensora i han demanat al nou president de la Generalitat l'acatament d'una eventual resolució, així com el de les sentències ja emeses recentment pel Suprem sobre l'escola. Alícia Sánchez Camacho ha manifestat que "ja era hora que s'acabés amb l'anomalia de la preponderància del català a TV3, una televisió que paguen tots els catalans i catalanes; a més, amb la introducció del castellà a TV3 pujarà l'audiència". Albert Rivera ha recordat que "si a Catalunya hi ha dues llengües, a TV3, també" i ha assenyalat, pel que fa als informatius, que "ni tan sols caldrà canviar molts dels professionals, que ja han treballat en castellà en diverses cadenes espanyoles", fent una referència al periodista Ramon Pellicer, presentador del Telenotícies Vespre, l'informatiu de més audiència.
David de Germà i Mercer
14/01/2011 22:56
Pau Dominguez
10/01/2011 13:08
rg79cat@hotmail.com
08/01/2011 10:49
I en el tema de la llengua...... el dia que el català deixi de ser la llengua pròpia de la educacció, treuré els nens de l' escola i marxarem a viure al Principat.. Espero que SI faci valer els seus escons en defensa dels interessos nacionals. I per cert que és fiquin pel cul la llengua de Servantes que amb els 6 idiomes que parlo n la necessito per res. Salut i munició !!
CARME
04/01/2011 15:02
El tribunal constitucional espanol, no se'n diu així, els fets ens demostren que es: TRIBUNAL PROSTITUCIONAL ESPANOL EN CONTRA DE LES LLIBERTATS DELS POBLES.
david
30/12/2010 15:43
bé, per sort se m'ha passat la indignació al constatar que era una broma, ja m'estava exaltant...
joan père "Catalunya nord"
30/12/2010 13:22
Llavors perqué no s'imposa l'us del catalan a les cadenes espanyolas també ???. En fa riure de colèra de mirar aquestes escanyols tant feixistes !. Que vergonyas aquests escanyols !!!.
artur
28/12/2010 20:43
bandarrots!!!!!!!!
lluis de Mataro
28/12/2010 18:48
Veure tots (17 comentaris)