Joan Carretero: «Qui és que no vol ajudar el President?»

El líder de Reagrupament dóna suport a Artur Mas, però creu que això no afectarà els pactes amb ERC al Congrés o a Barcelona
Joan Carretero considera que l'independentisme clàssic ha perdut la iniciativa. Foto: Adrià Costa

Joan Carretero (Tremp, 1955) és una de les personalitats més conegudes i controvertides de l'independentisme. Indubtablement, és el líder independentista amb més facilitat per generar titulars impactants. Quan era conseller de Pasqual Maragall va dir que "Zapatero és un espanyolista demagog" i va comparar el Govern amb el Dragon Khan; durant el segon tripartit va escriure que ERC havia passat "De planeta a satèl·lit del PSC" i l'any passat va afirmar que "Qui es diu independentista i vota CiU és idiota". Ara, dóna suport a Artur Mas o sigui que comencem just per aquí...
 
- Una cita d'ara fa un any: "Qui es diu independentista i vota CiU és idiota"...
- Fa un any, es presentava com a cap de llista de CIU una persona que afirmava, dia rere dia i de manera categòrica, que estava contra la independència de Catalunya, que votaria no en un hipotètic referèndum d'autodeterminació i, a més, menystenia tot el moviment independentista.
 
- Doncs què comparteix vostè amb Josep Antoni Duran Lleida per donar suport a les mateixes llistes?
- Nosaltres volem donar suport al president Mas, l'únic governant de la Generalitat moderna que ha fet passes decisives cap a l'estat propi, no pas la totalitat. A més, tinc entès que Duran també és seguidor de Barça i no per això jo deixaré de ser-ho.
 
- Vostès estan representats en els diputats d'ERC al Congrés i en els regidors Portabella i Laporta a Barcelona. La decisió d'aquestes eleccions no es contradiu amb pactes anteriors?
- És evident que les properes eleccions son absolutament diferents a totes les que hi ha hagut fins ara a Catalunya. Són eleccions plebiscitàries, són unes eleccions les quals, si la ciutadania ho vol, seran un acte de sobirania. Per tant, cal que el President, que és qui ha iniciat aquest projecte i pot liderar-lo i l'únic que pot dur-lo a bon port, en surti molt i molt reforçat. La nit del 25 de novembre totes les cancelleries miraran amb lupa els resultats del President. Tota la resta són qüestions secundàries.
 
- Això significa una ruptura política amb ERC?
- No. Tenim pactes en diversos llocs que nosaltres sempre hem portat amb gran lleialtat i esperem tornar a tenir tractes en d'altres ocasions. Qui no entengui que les properes eleccions son una cruïlla molt important de la nostra història pot esdevenir una nosa per aconseguir la fita de l'estat lliure de Catalunya.
 
- Tenien obertes converses amb CiU abans de la cimera independentista de la setmana passada?
- Nosaltres no hem encetat cap negociació amb CIU, volem donar suport al president perquè pensem que és el millor per Catalunya.
 
- En què es concretarà aquest suport a CiU?
- Volem donar suport al president Mas, no a CIU. Ens hagués agradat més una candidatura unitària encapçalada per Mas, però en tot cas volem que el President se'n surti. Tots els enemics del procés cap a tenir un estat el què volen és que el president Mas s'estavelli.
 
- Hi haurà candidats de Reagrupament a les llistes de CiU?
- Com deia, nosaltres no hem negociat res. Donem suport de franc!
 
- Com es visualitzarà aquest suport? Hi haurà presència als mítings, per exemple?
- Encara no hem parlat de tot això, nosaltres tenim dues mil persones de molta vàlua, amb molt d'entusiasme, moltes de les quals participaran per aconseguir els màxims suports al president Mas.
 
- Quina ha de ser la relació de Rcat amb CiU l'endemà de les eleccions?
- L'endemà de les eleccions vetllarem, dins les nostres possibilitats, perquè el procés engegat pugui avançar sense entrebancs i, amb tota la prudència i amb tota la determinació, Catalunya regeixi el seu propi destí.
 
- Per què els electors independentistes haurien de votar Artur Mas, havent-hi d'altres ofertes de trajectòria inequívocament independentista?
- L'únic que pot dur a terme el procés d'emancipaciò nacional és el president Mas, des de posicions minoritàries és impossible. Quan des del partit majoritari, inclòs el seu líder, apostaven pel peix al cove o la pedagogia a Madrid, en definitiva, per l'encaix i l'autonomia, calia estar amb l'independentisme clàssic. Quan el President Mas lidera el full de ruta independentista, qui és que no el vol ajudar?

4.975 lectures

Comentaris (5)

Con nula unidad entre los independentistas.
Las organizaciones independentistas no han podido hacer una coalición para sacarle beneficio al reparto de diputados. Creo que todo se debe al egoísmo de los que no quieren perder la CADIRA.
El gesto de Reagrupament es digno de elogio. Su generosidad para con CiU es "sin pedir nada a cambio".
El pueblo catalán no debe de olvidar que REAGRUPAMENT ha sido la organización creadora de aquella frase de .......... "Proclamaremos la independencia en el Parlament de manera UNILATERAL".
El moviment Independentista Català i la tàctica i l'"Assemblea Nacional Catalana"
Logic, per la tactica cal aprofitar del "momentum" i seguir les forces polítiques amb mes pes, com Mas i el CiU, perquè la gent van votar majoritàriament aquest partit, segons les regles democràtiques d'aquesta època.
Doncs la lògica indica que, ara per ara, hem de pactar amb els Partits que estan a favor d'un referèndum i com estic molt a prop de Reagrupament, sempre "ARA PER ARA" prefereixo seguir la tàctica de Sr.Carretero (perquè ara no és demà i cada moment vivim una altra situació del Independentisme)

No vull oblidar el nostre projecte de La Renovació de la Democràcia, ni la feina que hem fet dintre la Assemblea Nacional Catalana, que es una feina de base.
Vaig participar ja en les primeres consultes i tots els anys amb reunions per arribar a aquest moment

El vostre company,

Jeroni Martin
Apunts telegràfics
1. Suport a Mas per portar endavant el referèndum que segons l'Estat espanyol serà il·legal i pot portar a la detenció del president de la Generalitat. Davant d'aquesta proposta rupturista no hi ha cap altre posicionament que no sigue el suport incondicional a les urnes, els carrers i les institucions. Aquest clam no pot defallir. És fonamental.
2. Pot passar que - i Déu no ho vullga- el president Mas esdevinga un segon Ibarretxe i doble. Llavors serà una altra oportunitat perduda. Esperem que Mas siga conscients que esdevé la dignitat de tots els catalans i la imatge mundial de la Catalunya sobirana al món. No puc menys que celebrar amb orgull que el trencament de l'Imperi terminal a la península siga primer pels catalans i no pels bascos.
3. Si Mas està determinat a no doblar caldrà que s'envolte d'aquelles persones que com ell també estiguen determinats a convocar el referèndum malgrat la il·legalitat i les accions repressives de l'Estat; d'aquelles persones que millor i més el puguen fer costat en els moments difícils i personals que esdevindran. En aquest sentit - i compte ho dic jo- Joan Carretero hauria d'estar entre els primers quatre de la llista que precedisquen a Mas.
4. Espere que els serveis d'informació del President Mas li trasmitisquen aquest missatge.

Víctor Baeta Subias
----------------------

Altres qüestions, les valencianes:

1. Per què estic per la República Valenciana? escrit del barceloní Joaquim Auladell
http://annanoticies.org/?p=42596

2.Ja pot Fabra cridar “lleialtat a Espanya ” (anb el PP o el PSOE) els valencians per a ells mai ho serem…
(Sobre l'obertura de Canfranc i l'aïllament de les Comunitats valenciana i murciana...)
http://annanoticies.org/?p=42554

3. Llegir amb atenció i sense prejudicis aquestes propostes del PPCV

3.1 Proposició no de llei del PPCV en “protesta pel contingut de l’acord de l’Ajuntament de Barcelona del 25 de juny i en defensa de la nostra personalitat com a poble”
http://annanoticies.org/?p=42536

3.2 Proposició no de llei del PPCV “manifestant el rebuig a l’acord del parlament de Catalunya, segons proposta de Resolució núm. 25″
http://annanoticies.org/?p=42545
Per molt estrategia política que sigui la d'Artur Mas, estic completament d'acord amb les declaracions del Sr. Carretero, estem davant d'un moment HISTÒRIC, un moment que se'ns havia escapat de les mans quan es va plantejar en la dècada dels 30... No comparteixo moltes de les polítiques de Mas, però ell és l'únic que pot tirar endavant un esdeveniment com aquest i li dono tot el suport.

I que visca Catalunya.
Les temptacions previsibles
Col·laborant però vigilants i exigents. Per evitar temptacions de frenar o fer recular el procés ( Duran i altres veleitats autonomistes )

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament