Espanya salta a l'arena per a protegir les curses de braus (article del 'Financial Times')

"El president de la comissió parlamentària de cultura, Juan Manuel Albendea, representant del Partit Popular, va dir aquest mes que esperava que la moció permetria que les curses de braus tornessin a Catalunya"
Espanya salta a l'arena per a protegir les curses de braus (article del 'Financial Times')

S'espera que el Parlament d'Espanya declararà les curses de braus un passatemps protegit com a patrimoni cultural nacional aquest dimarts, cosa que farà créixer les tensions amb Catalunya, on aquest esport està prohibit i s'han plantejat interrogants sobre les subvencions comunitàries als ramaders de toros del país amb dificultats.

El Partit Popular de centre dreta, que ara governa, insta els diputats a donar suport a la mesura, que podria servir de base legal per anul·lar les prohibicions existents sobre les curses de braus a Catalunya i les Illes Canàries.

Catalunya -la rica regió del nord que farà un referèndum sobre la independència el proper any- va acollir la seva última cursa de braus a finals de 2011 després que el parlament de la regió va votar a favor de prohibir l'esport. Les Illes Canàries va prohibir les corridas  de braus el 1991.

Abans de la votació, el partit nacionalista català d'esquerres, Esquerra Republicana (ERC), que va obtenir el segon lloc en les eleccions regionals de l'any passat, ha criticat el que -segons afirma- són subvencions públiques de la UE i d'Espanya per a la cria de bous, i per mantenir les places de toros a tot Espanya.

"És absolutament clar que el govern vol protegir el finançament de les curses de toros a tot Espanya, i anul·lar qualsevol legislació que ho bloquegi a Catalunya i a les Illes Canàries", va dir Alfred Bosch, el portaveu d'ERC, que s'oposa al projecte de llei.

Actualment els ramaders espanyols que usen les seves terres per conrear toros de lídia reben subsidis de la UE per mitjà de la Política Agrícola Comuna, criticada pels polítics nacionalistes catalans com a finançament públic d'un esport que argumenten que és cruel amb els animals.

La decisió del govern de reforçar la posició de les curses de braus arriba quan la indústria de cria de toros d'Espanya ha estat objecte d'una forta pressió econòmica com a resultat de la reducció de la despesa pública, cosa que ha obligat els ajuntaments i els consells a retallar els festivals de curses de braus. Els lobbies  taurins argumenten que els subsidis són crucials per mantenir l'esport econòmicament viable.

Un informe elaborat per ERC sobre el finançament públic de les curses de braus a Espanya estima que prop de 130 milions d'euros dels fons europeus van a parar cada any als ramaders que crien aquests bous.

Una portaveu de la Comissió Europea ha explicat que els pagaments estaven "desconnectats" de la producció dels ramaders, és a dir, que no hi hauria subvencions directes a les curses de braus que es paguessin amb fons europeus.

Al desembre, un membre danès del Parlament Europeu va demanar a la Comissió sobre si els pagaments de subsidis per a ajudar les curses de braus per mitjà del suport a l'agricultura o per mitjà de la renovació de les places de toros estaven en contra de les lleis comunitàries que protegeixen els drets dels animals.

Diversos líders del Partit Popular han declarat sovint el seu suport al dret a fer curses de braus a tot Espanya, i el president del govern, Mariano Rajoy, i el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, han expressat la seva oposició a la prohibició.

La moció per declarar les curses de braus com a patrimoni nacional protegit -Bé d'Interès Cultural-  va arribar al Parlament d'Espanya després que la Federació de Tauromàquia Catalana aplegués més de 500.000 signatures a tot el país.

El president de la comissió parlamentària de cultura, Juan Manuel Albendea, representant del Partit Popular, va dir aquest mes que esperava que la moció permetria que les curses de braus tornessin a Catalunya.

6.486 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament