Els Fets de la Gleva

"Aquest any 2014, l’acte es realitzarà el proper 15 de febrer. L’acte central comença a dos quarts de set del vespre a l’esplanada de l’església de Sant Hipòlit"
Els Fets de la Gleva

A principis del febrer del 2014, farà tres-cents anys d’un trist i lamentable episodi històric conegut com “els Fets de la Gleva”. En aquesta massacre varen morir assassinats uns 120 soldats assetjats al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva, després d’haver-se rendit i desarmat al Mariscal de Camp borbònic Comte de Montemar.

Aquests soldats majoritàriament eren fills dels pobles del Voltreganès i acabaven de ser reclutats per l’exèrcit català. Veient les poques possibilitats de tenir èxit en la seva missió, van decidir de fer-se forts a dalt del turó del santuari, esperant que aviat arribessin els reforços i així assegurar que els reclutes no fossin capturats. Els hi havien mort al Capità Josep Cararac, i el Capità Rata havia pogut escapar-se en la foscor de la nit. Amb tot aquest panorama, les tropes van decidir rendir-se.

En la Guerra dels Catalans (anomenada així pels europeus, la guerra que va durar del 1713 al 1714 per a diferenciar- la de la Guerra de Successió Espanyola), igual que en la resta de guerres, es van donar molts casos d’atrocitats i traïcions. Però, en el nostre cas, la traïció més escandalosa es concretà en el fet que la rendició fou pactada pel rector de Sant Hipòlit i pel capellà de la Gleva amb els oficials borbònics, amb les condicions que no fossis despullats, que se’ls respectés la vida i que no se’ls demanés la documentació i que serien alliberats en el primer canvi de personers que hi hagués.

El dia següent dels fets van arribar les tropes catalanes sota les ordres del Marquès de Poal, van atacar l’advesari per tal de protegir la vila i aquest va fugir a l’altra banda del riu Ter. Però van fer tard, massa tard.

Poc després, i en venjança als fets, les tropes catalanes assassinaren els soldats presos castellans, fets durant el saqueig de Balsareny i que formaven part del regiment León, mentre els traslladaven cap al Castell de Montesquiu.

Des del 6 de febrer del 2011, Òmnium Cultural del Voltreganès organitza una commemoració dels Fets de la Gleva. Dirigits i animats per en David Ventura (reagrupat de Sant Hipòlit de Voltregà), cada any al matí es fa un MerCAT de productes etiquetats en català al centre de Sant Hipòlit, també amb una concentració i desfilada de columnes de Miquelets i trabucaires amb gegants i capgrossos. S’acaben els actes amb la baixada de torxes des de l’església de Sant Hipòlit fins al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva, una ofrena floral als patriotes assassinats i els parlaments de les autoritats a l’interior dels santuari.

El 4 de febrer del 2012, i dins del marc d’aquesta commemoració, es va batre el rècord mundial de salves amb trabucs validat per la prestigiosa associació World Record Academy dels Estats Units d’Amèrica i per la d’origen català Official Wold Record, tot això patrocinat pel Cercle Català de Negocis. Aquesta associació també serà la responsable de verificar un nou repte en forma de rècord per aquest 2014. Es vol reivindicar que el Voltreganès ha estat el primer municipi històric en penjar massivament senyeres i estelades als balcons de les cases.

Aquest any 2014, l’acte es realitzarà el proper 15 de febrer. Recordeu que, malgrat que hi ha activitats previstes durant tota la jornada, l’acte central comença a dos quarts de set del vespre a l’esplanada de l’església de Sant Hipòlit amb diferents actuacions i espectacles folklòrics i culturals.

A més, la Junta directiva de Reagrupament Independentista de Catalunya, té previst de fer la reunió executiva a la Gleva durant el matí, com ja és tradicional. Al migdia, es farà també el dinar de reagrupats al restaurnant del Santuari (a les Masies de Voltregà).
Us hi esperem!

8.765 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament