El Tribunal Internacional de Justícia ens mostra "La porta de la gàbia"

Presentació de llibre d'ACONTRAVENT sobre la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo
  •  Carles Boix: "El Tribunal Internacional avala que no cal cap referèndum per accedir la independència, amb la declaració unilateral després d'unes eleccions n'hi ha prou"
  •  August Gil: "S'ha eliminat el principal argument que s'ha esgrimit històricament per a dir que una part d'un estat no té a dret a separar-se'n"

El catedràtic de la Universitat de Princeton, Carles Boix, els advocats Jordi Cortada i August Gil-Matamala, el professor Antoni Abat i l'editor Quim Torra van presentar aquest dijous el llibre "La porta de la gàbia. La decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo"  publicat per l'editorial ACONTRAVENT .

La presentació del llibre per part dels diversos ponents va servir per a debatre i concloure que la declaració unilateral d'independència esdevé la via més adequada perquè, per mitjans democràtics, un territori pugui separar-se de l'estat en què es troba i pugui accedir a la plena independència a qualsevol lloc del món, incloent Europa.

August Gil: "S'ha eliminat el principal argument que s'ha esgrimit històricament per a dir que una part d'un estat no té a dret a separar-se'n"

En la seva intervenció l'advocat August Gil, va destacar que l'opinió consultiva del Tribunal de La Haia dóna una nova interpretació a l'article 2.4 de la Carta de les Nacions Unides. Aquesta interpretació fa que la prohibició d'aquest article relativa a la integritat territorial dels Estats "tan sols és aplicable a les relacions entre els Estats membres de l'ONU, però no afecta pas les declaracions unilaterals de secessió d'una part d'un estat". D'aquesta manera, Gil considera que "s'ha eliminat el principal argument que s'ha esgrimit històricament per a dir que una part d'un estat no té a dret a separar-se'n".

La porta de la gàbia

Carles Boix: "El Tribunal Internacional avala que no cal cap referèndum per accedir la independència, amb la declaració unilateral després d'unes eleccions n'hi ha prou"

El catedràtic de la Universitat de Princeton, Carles Boix, va fer referència a unes declaracions del president Pujol, en què tot i admetre que “no hi ha arguments polítics ni ètics” contra la independència de Catalunya, encara resten "arguments d'inviabilitat” sobre l'independentisme perquè “és difícil”. Per a Boix, en canvi, el Tribunal Internacional mostra que el camí  de la independència per a nacions com Catalunya "és molt fàcil" i no hi ha obstacles jurídics ni tampoc de viabilitat econòmica, sinó més aviat al contrari, "cal afirmar la inviabilitat de la continuació de Catalunya dins Espanya", va dir Boix.

Per a Boix, un referèndum sota la legalitat espanyola no es pot fer i no té sentit

El doctor Boix va descriure el procés pel qual Catalunya podria esvenir un estat independent adoptant -segons les seves pròpies paraules- el paper "d'un consultor extern". Caldria, en primer lloc, que el president de la Generalitat designés un Comitè d'experts  que avalués la viabilitat de la independència de Catalunya que, segons el professor de Princeton, hi seria clarament favorable no pas per afinitat amb la idea sinó "per seny". A continuació caldria plantejar al Govern espanyol la situació i obrir un procés de negociació sobre la condició de Catalunya. Finalitzat el procés de negociació sense acord entre ambdues parts -cosa més previsible- els representants democràticament elegits pel poble de Catalunya podrien declarar unilateralment la independència, si són majoria.

Per a Boix, un referèndum sota la legalitat espanyola no es pot fer i no té sentit. El que cal és un trencament amb la legalitat espanyola, que és com han començat tots els processos d'independència, com ara, la dels Estats Units. Segons el Tribunal de La Haia, el Dret Internacional no prohibeix aquest trencament de la legalitat vigent en un procés d'autodeterminació d'un poble.

Antoni Abat, per la seva banda, va expressar que, en tot cas, si es volia reforçar democràtricament, es podria celebrar un referèndum de ratificació, amb posterioritat a la declaració unilateral d'independència.

14.502 lectures

Comentaris (1)

CONFERÈNCIA NACIONAL
No està malament que , de bon primer, es proposi el referèndum, sabut com és que no ens el deixeran fer, cosa que ens validarà davant del món en la declaració unilateral d'independència, un cop el parlament s'hi vegi forçat. I, com s'hi veurà forçat? Si la societat civil és capaç d'organitzar-se en una gran organització transversal que ens arrossegui a tots junts, com al dia 10J, en què el poble va avançar davant els polítics.
Tots cap a la llibertat del nostre poble, en una marxa ferma i compacte que eviti baralles i divisions internes!!!!!! Tots junts amb idees diferents però amb una finalitat L'ESTAT CATALÀ.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament