El PP enceta el "diàleg" imposant el castellà amb l'enduriment de la llei Wert

El PP accepta una esmena d'UPyD perquè el castellà sigui llengua vehicular a tot l'estat espanyol
El PP enceta el "diàleg" imposant el castellà amb l'enduriment de la llei Wert

El PP i UPyD han pactat una esmena perquè la "Llei orgànica de millora de la qualitat de l'ensenyament" (LOMCE) imposi el castellà com a llengua vehicular a l'educació arreu de l'Estat, cosa que farà augmentar la desprotecció de la llengua catalana. És una mostra del "diàleg" que, pretesament, ofereix el president Rajoy, com a resposta a la carta del president Mas en què demanava negociar una consulta al poble català. Aquesta iniciativa arriba quan encara és recent el ressò de la Via Catalana cap a la indepndència que va mobilitzar prop de 2 milions persones de Nord a Sud de Catalunya.

Segons el PP, l'esperit de l'esmena és garantir l'aprenentatge del castellà a tots els territoris de l'Estat. La proposta l'ha feta UPyD. Aquest nou text dirà: "El castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat i les llengües cooficials ho seran també a les respectives comunitats autònomes, d'acord amb els seus estatuts i normativa aplicable."

Per tant, l'esmena endureix més la "llei Wert" just un dia abans que, aquest dijous, arribi al tràmit final en comissió amb la votació de totes les esmenes.

El pacte reforça la intenció del Ministeri d'Educació de fer les assignatures troncals en castellà, ja que s'especifica que només es podran fer les matèries no lingüístiques en una de les dues llengües cooficials o en una llengua estrangera si hi ha una oferta alternativa d'ensenyament "amb fons públics" en castellà i "en una proporció raonable".

El portaveu del Grup Popular al Congrés, Alfonso Alonso, ha afirmat que l'acord "afegeix una protecció més a les famílies de manera que en tots els models educatius, i amb respecte, naturalment, a les competències de les comunitats autònomes i a la defensa que nosaltres sempre hem fet del bilingüisme, s'ofereixi el castellà perquè no pugui ser exclòs de les aules en cap lloc d'Espanya."

L'acord ha estat criticat especialment pels partits catalans i el portaveu Homs l'ha qualificada d'"escandalosa". A més, tant PSOE, Izquierda Unida, CiU i PNB han tornat a assegurar que derogaran la LOMCE en una pròxima legislatura, si tenen els vots necessaris.

Des de CiU es critica que el PP s'ajunti a UPyD en models anteriors a la democràcia. El portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Català al Congrés, Martí Barberà, ha afirmat que el castellà es respecta a Catalunya, i que l'aposta de CiU és que tant el castellà com el català es dominin "per igual", amb els mateixos deures i els mateixos drets. El diputat considera que la "llei Wert" representa un "atac" a la llengua catalana. Per al portaveu de CiU, el ministre d'Educació està "sol i acorralat" i necessita aliats que no li convenen al PP ni a Catalunya, assenyala Martí Barberà.

6.173 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament