El ple del Parlament rebutja la proposició de llei de declaració d'independència

Els diputats votant la proposició de llei de declaració d'independència / Foto: Parlament de Catalunya
(Barcelona, 13 d'abril de 2011)

El ple del Parlament ha decidit aquesta tarda que el Parlament no continuï tramitant la proposició de llei de declaració d'independència de Catalunya, ja que les esmenes a la totalitat que hi han presentat el PSC, el PPC i Ciutadans han prosperat per 49 vots a favor (els d'aquests tres grups), 72 abstencions (CiU i ICV-EUiA) i 14 en contra (ERC, Solidaritat i Joan Laporta). Ha estat la primera vegada que el Parlament ha debatut un projecte legislatiu per regular el procés de la independència de Catalunya.

El diputat de Solidaritat Antoni Strubell ha estat el primer a intervenir en el debat. Ho ha fet per defensar la proposició, que, ha explicat, "parla del dret a decidir que tenen totes les nacions" i ha de servir per "proposar una sortida política digna i lògica" per a Catalunya que li permeti superar el "bloqueig polític i econòmic".

A continuació, han intervingut els tres grups que han presentat esmenes a la totalitat a la iniciativa. En nom del PPC, María de Llanos de Luna ha alertat de les conseqüències econòmiques que comportaria la independència de Catalunya, i s'ha lamentat que "avui és un dia trist per a molts ciutadans de Catalunya que no volem separar-nos d'Espanya perquè creiem en la legalitat i en la unitat constitucional". Per part del PSC, Montserrat Tura ha apostat per la reforma de la constitució. "Si trenta-tres anys després la constitució no s'ajusta a les nostres aspiracions, el realment valent és proclamar que potser s'ha de canviar", ha raonat. En tercer lloc, Albert Rivera, en nom de Ciutadans, ha afirmat que la proposició és "un frau de llei" per posar "potes enlaire el sistema constitucional", fet que, ha dit, pot arribar a ser "delictiu".

Després han intervingut la resta de grups. Per part d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha justificat l'abstenció del seu grup, que, ha assegurat, no comparteix "ni la forma ni el fons" de la proposició. Així, ha argumentat que la iniciativa està plantejada des del "maniqueisme" i que per iniciar un procés com el proposat caldria un referèndum previ. Anna Simó, d'ERC, ha dit que el debat d'avui és "una fita històrica", i ha defensat la tramitació de la proposició perquè "es pugui fer aquest procés sense tallar el debat" i amb la possibilitat d'introduir-hi esmenes, mentre que Joan Laporta ha explicat el sentit positiu del seu vot raonant que la "independència és la via més clara per sortir de la crisi". Finalment, per part de CiU, Jordi Turull ha advertit que aquest debat "no pot ser frívol ni irreflexiu", sinó "sincer, serè i seriós", i ha demanat a Solidaritat que retirés el text. "Que estiguem d'acord amb el què no vol dir que estiguem d'acord ni amb el com ni amb el quan", ha dit.

La proposició s'estructurava en deu articles que establien que la independència seria efectiva quan el govern negociés amb la comunitat internacional la manera i el moment de declarar-la i el Parlament ho fes per majoria absoluta en sessió solemne.

9.806 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament