El lapao i el lapapip esdevenen oficials

La llengua catalana que es parla a la Franja de Ponent passa a anomenar-se oficialment 'lapao' tal com estableix la Llei de llengües d'Aragó
Ja ha sortit una app que tradueix lapao-català i català-lapao per a telèfons mòbils

L'oprobi contra les llengües catalana i aragonesa continua avançant amb l'oficialització de la nova reforma de la llei de llengües d'Aragó que deroga la que es va aprovar el 22 de desembre de 2009.

El fet que la nova llei comporti la denominació de lapao al català que es parla a la Franja de Ponent i lapapip a l'aragonès ha comportat en les darreres setmanes múltiples mostres de rebuig des de diferents àmbits. En aquest sentit, s'han aprovat mocions de rebuig, tant a ajuntaments catalans com el de Lleida com a ajuntaments de la Franja com el de El Campell. La Diputació de Lleida i també la Diputació d'Osca han aprovat mocions en contra del lapao.

A finals de maig es va celebrar una cimera d'alcaldes de la Franja de Ponent a Mequinesa (Baix Cinca) per tal de consensuar un manifest conjunt i portar la llei de llengües davant la justícia. En total hi van participar una trentena de batlles, que van renovar la 'Declaració de Mequinesa' de fa 30 anys en defensa del català. Els alcaldes provenien de formacions polítiques com el PSOE, la Chunta Aragonesista, el Partit Aragonés, CDF i fins i tot un del PP.

El darrer capítol d'aquest procés el va protagonitzar fins i tot el mateix ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, quan fa uns dies, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va assegurar que el que es parla a la Franja de Ponent és català, però després va matisar-ho dient que ell respecta plenament les decisions dels parlaments autonòmics. Recntment, en un altre parlament autonòmic, en aquest cas del País Valencià, s'hi ha presentat una proposta del PP, que afirma que el valencià és una evolució de l'ibèric que es parlava abans que al segle VI abans de Crist, és a dir, molts anys abans que el llatí arribés a la Península Ibèrica

Informacions relacionades:

4.355 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS

Montblanc
HOMENATGE A RAMON PAYÀS
Universitat Nova Historia

En el marc de la 6a Universitat Nova Història de Montblanc, homenatge a En Ramon Payàs, membre de la Junta Directiva de Reagrupament i difusor de les «Homilies d’Organyà, que ens ha deixat fa unes setmanes.

A càrrec d’En Josep Sort , historiador i president de Reagrupament i de Na Teresa Casals , Creu de Sant Jordi i associada a Reagrupament.