El govern espanyol s'enroca amb Kosovo quan Sèrbia hi acaba de pactar

L'executiu espanyol, ara amb el PP, fa el mateix ridícul que el del PSOE continuant oposant-se al reconeixement de la independència d'un territori ja acceptat per uns 90 estats
Portada del llibre 'La Porta de la gàbia', que recull la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo

El Govern espanyol s'està erigint en el nou guardià de les essències dels Estats amb un immobilisme que ultrapassa els límits del ridícul per la seva obstinació a no reconèixer la independència de Kosovo, just quan aquest territori acaba d'arribar a un acord amb Sèrbia pel qual Kosovo tindrà delegació pròpia en les cimeres de la regió dels Balcans.

El consens entre Sèrbia i Kosovo podria desencallar les adhesions d'ambdós països a la Unió Europea, quan encara hi ha cinc socis, entre aquests Espanya, que no reconeixen la independència de Kosovo (els altres són Romania, Eslovàquia, Grècia i Xipre, i fora d'Europa hi ha Rússia i la Xina).

Espanya no pot amagar el pànic al contagi de processos d'independència a Catalunya i el País Basc

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha respost aquest dilluns amb una gran dosi de patriotisme espanyol quan se li ha preguntat si Espanya s'oposa al reconeixement de Kosovo per l'exemple que podria suposar per a Catalunya o el País Basc."El dret de secessió no està reconegut a la Constitució espanyola. L'article 2 de la carta magna es fonamenta en la indissoluble unitat d'Espanya, pàtria comuna i indivisible dels espanyols", ha etzibat el ministre, alhora que negava que fos per una qüestió de política interna. La posició espanyola té escassa base jurídica perquè el Tribunal Internacional de Justícia va emetre un dictamen en què admetia que la declaració unilateral de Kosovo no s'oposava ni contravenia cap norma del dret internacional (aquest dictamen està traduït al català íntegrament en el llibre La porta de la gàbia , editat per ACONTRAVENT )

La portaveu de la Comissió Europea, Maja Kocijancic, ho ha explicat "en poques paraules: totes dues parts s'han compromès a enllestir una cooperació regional de forma efectiva, participativa i representativa. Així, doncs, aquest acord permetrà a Kosovo participar i firmar acords d'abast europeu amb pròpia representació en converses de caràcter regional i a través d'una fórmula particular".
 

Alemanya espera que la UE pugui tancar aviat acords amb Kosovo

 El portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, ha reconegut amb satisfacció els progressos en el procés de diàleg entre Sèrbia i Kosovo i ha expressat, a través d'un comunicat, la seva esperança que la Unió Europea pugui tancar acords aviat amb l'exprovíncia sèrbia. "Tots dos interlocutors han rubricat un acord pràctic sobre la gestió de la frontera entre Sèrbia i Kosovo i han arribat a un consens sobre la participació de Kosovo en fòrums regionals", ha declarat el portaveu alemany.
 Seibert també ha recordat, que dijous "es van desmantellar barricades de la part sèrbia que obstaculitzaven l'accés a Kosovo" i ha subratllat que "la llibertat de moviment de la missió de la Unió Europea (EULEX) al nord de Kosovo ha millorat en els últims dies". El portaveu ha afegit que cal valorar la intenció de la Comissió Europea d'iniciar un estudi de viabilitat per a un acord d'estabilització i associació amb Kosovo".

Més informació:

13.378 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament