El Govern espanyol retalla 2.600 milions de Catalunya

Hisenda fixa en l'1,58% el límit del dèficit per a Catalunya aquest 2013
El Govern espanyol retalla 2.600 milions de Catalunya

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat la temuda xifra: els objectius de dèficit. Hisenda ha fixat per a Catalunya  un límit de l'1'58 per cent  per aquest any, després que va tancar l'any passat amb un dèficit de l'1,96 per cent . També s'ha anunciat que l'any que ve no hi haurà dèficits asimètrics i que totes les comunitats s'hauran de limitar a l'1 per cent.

Catalunya, Astúries i Canàries hi han votat en contra. També Madrid, governada pel PP. S'han abstingut Navarra, Aragó, Extremadura i Andalusia, mentre que la resta han votat a favor.

Segons fonts de la Conselleria d'Economia citades per l'agència EFE, a la reunió, el conseller Andreu Mas-Colell ha expressat la seva disconformitat perquè l'Estat es queda una part important del pastís, en referència al dèficit atorgat per Brussel·les. En concret, el dèficit del govern espanyol supera en gairebé sis vegades l'objectiu establert per a les comunitats.

Abans de la reunió, a l'entrada del consell, Andreu Mas-Colell ha denunciat que Catalunya rebrà 500 milions d'euros menys el 2014  en concepte d'ingressos provinents de l'Estat. És la continuació de "la política d'asfíxia fiscal a Catalunya",  ha afegit .

Les xifres no són una bona notícia per a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar que tot objectiu  per sota de l'1,7% seria "insuficient" . La Conselleria d'Economia calcula que la diferència entre aquesta línia vermella marcada per l'executiu català i el nou dèficit establert des de Madrid significaria unes retallades addicionals de 2.600 milions d'euros .
Altres comunitats

El Consell de Política Fiscal i Financera ha aprovat per a Andalusia  el mateix objectiu que per a Catalunya, és a dir, un 1,58% . Aquesta comunitat va tancar l'any passat amb un dèficit de més d'un 2%, superant en més de mig punt el màxim establert per a aquell exercici i situant-se per sobre de la mitjana, que va ser de l'1,73%.
 
Pel que fa a Madrid , governada pel PP, s'ha aprovat un dèficit de l'1,07% , el mateix amb el qual va tancar l'exercici de l'any passat. Els representants d'aquesta comunitat han votat en contra dels objectius en considerar "insuficient" la xifra i perquè suposa un clar "perjudici" ja que en els últims anys han fet importants esforços d'ajust pressupostari.
 
L'objetiu per al País Valencià  s'ha establert en l'1,6 per cent , la xifra més elevada de totes les comunitats. Múrcia  tindrà un objectiu de l'1,59%; Castella-la Manxa  de l'1,3%, Canàries  de l'1,2% i Extremadura  del 0,69%.

3.535 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament