El conseller de Cultura no sap llegir

Destaca les dades de coneixement del català per sobre de les d'ús i conclou que la situació de la llengua catalana és magnífica
El conseller de Cultura no sap llegir

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va presentar aquest dimecres les conclusions de l'Informe de Política Lingüística, que -segons ell- constata que el català gaudeix d'una salut positiva, malgrat que l'ús del castellà es manté molt per sobre del català (saben escriure en espanyol un 95% i en català només el 60%). A més, l'ús del català a la Justícia s'ha tornat a reduir, es redueixen les peticions de cursos de llengua dels immigrants i s'alerta sobre l'escassa presència del català en les noves tecnologies i l'escàs cinema en català.

Les xifres de l'enquesta d'usos lingüístics del 2008, segueixen sent més baixes que els percentatges en castellà, idioma que entén el 99% dels catalans, comprèn el 99,7%, el llegeix el 97% i el saben escriure el 95%. Mascarell, que ha entregat l'informe a la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, ha remarcat que en termes de continuïtat, el resultat és molt positiu: el 95% dels catalans entenen el català, el saben parlar el 78%, el llegeix el 81,7% i el 60% és capaç d'escriure'l.

L'informe és un diagnòstic que serveix de base al Govern per elaborar les polítiques dels pròxims anys en matèria de llengua i posa de manifest que, malgrat que el coneixement de la llengua catalana avança en alguns àmbits, no hi ha manera que n'augmenti l'ús. Resulta problemàtic que el conseller exsocialista faci una lectura tan esbiaxada de l'informe -tenim la sensació que no ha llegit l'informe o, encara pitjor, que no sap llegir- perquè troba molt positiva la situació de la llengua catalana. Si és així, sembla clar que no impulsarà les polítiques necessàries que puguin revertir les situacions d'inferioritat de la llengua pròpia del país.

Entre les qüestions particulars que l'informe de l'any passat posa en relleu, es detecta un retrocés de l'ús del català en l'àmbit de la justícia i la necessitat d'estar "molt atents" per garantir la presència del català en l'àmbit de les noves tecnologies. També constata un petit descens de la demanda de cursos de català per part d'immigrants, en un context de crisi i de menys pressió immigratòria, encara que destaca també "la importància que segueix tenint la demanda de cursos de català" a nivell local i internacional.

L'any passat destaca també per l'alta productivitat legislativa, amb lleis com la del cine o el codi de consum, que ara s'hauran de desenvolupar, si bé "intentant sempre que el consens sigui la primera de les opcions", ha argumentat Mascarell, cosa que difícilment donarà lloc a polítiques que puguin fer augmentar de debò l'ús de la llengua. Mascarell ha avançat que aquestes polítiques perseguiran incrementar el prestigi del català, el reconeixement internacional i la seva oficialitat, reforçar tots els elements per arribar a un coneixement massiu, millorar la "qualitat de l'ús", i exigir que l'Estat defensi i protegeixi el català i l'aranès "tal com diu la Constitució".

7.985 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament