El Consell d'Europa constata les condicions que afavoreixen la corrupció dels partits polítics a Espanya

L'Estat no ha complert les recomanacions del GRECO
L'Ajuntament de Santa Coloma durant l'escorcoll que hi va dur a terme la Guàrdia Civil
(Barcelona, 30-04-2011)

Un dels eixos programàtics de Reagrupament Independentista, la necessitat de regeneració democràtica de la política i especialment dels partits, ha estat constatat com a tal per un informe del Consell d'Europa, del qual s'ha fet ressò el diari El País  aquesta setmana. Préstecs de bancs en condicions favorables, cancel·lacions de crèdits sense justificació, opacitat dels comptes de les agrupacions locals, falta d'informació sobre les fundacions vinculades, entre altres, són tan freqüents en el finançament dels partits polítics espanyols que el Consell d'Europa ha tornat a suspendre l'Estat espanyol en el seu informe sobre la transparència de les finances dels partits.

Segons publica El País , l'Estat espanyol no ha complert "satisfactòriament" cap de les sis recomanacions que se li van fer des del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) l'any 2009.

A Catalunya, les mancances són les mateixes, si bé, en teoria, la creació de l'Oficina Antifrau la passada legislatura responia a una voluntat de millorar la transparència i els índexs de corrupció política. En el seu moment, la creació de l'Oficina ja va resultar molt dificultosa i les seves atribucions (amb certa superposició sobre altres òrgans de control) van acabar quedant molt limitades i desdibuixades, a causa del recel dels mateixos partits polítics. A més, en aquests moments, l'Oficina Antifrau es troba en una delicada situació a causa de la tràgica mort del seu director i les dificultats d'acordar-ne un de nou. 

Precisament, Reagrupament va denunciar aquestes mancances democràtiques durant la darrera campanya electoral després que la passada legislatura van sorgir greus casos que han posat de manifest l'elevada corrupció que hi ha al nostre país i que afecten pràcticament tot l'arc parlamentari: el cas Millet o el cas "Pretòria". Lamentablement, els mitjans de comunicació no van prestar gaire atenció a les mesures de regeneració democràtica que Reagrupament va proposar per a superar aquesta xacra: sistema rigorós d'incompatibilitats, obligatorietat de transparència dels comptes dels partits polítics, llei electoral pròpia per a Catalunya (pendent des de fa 30 anys tot i tenir plenes competències per a elaborar-la), circumscripcions electorals petites i amb proximitat al ciutadà, limitació de mandats en els càrrecs públics, etc.

Els experts europeus són especialment crítics amb l'opacitat dels comptes de les agrupacions locals dels municipis de més de 20.000 habitants i consideren que es produeixen "males pràctiques" que fan que "els riscos de corrupció" siguin "particularment alts". L'informe destaca el fet que, segons els informes del Tribunal de Comptes, el 25% dels ingressos dels partits provinguin de les seus locals.

L'informe del GRECO també subratlla que hi ha poca informació sobre les fundacions vinculades als partits, així com també hi ha una llacuna sobre els deutes que tenen les formacions amb les entitats bancàries. Els experts lamenten, a més, que no hi hagi cap regulació per limitar l'endeutament dels partits o les condicions amb les quals es negocien els crèdits, fet que pot portar a confondre amb les donacions.

El País  afirma que el Tribunal de Comptes no ha pogut creuar dades amb el Banc d'Espanya perquè "se'ls ha negat informació sobre els crèdits dels partits".

Notícies relacionades: 

9.629 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament