Conferència a Mérida, Yucatán, sobre “Els beneficis de la independència”

Davant d'unes 50 persones. La premsa mexicana se'n va fer ressò
Part del públic assistent a la conferència de Reagrupament a Mèxic
(Mérida, Yucatán, 4-09-2010)

Vaig arribar a Mérida, Yucatán divendres passades les 11 de la nit del 3 de Setembre. En Jordi, un dels membres del Casal, m’estava esperant i em va portar molt amablement en cotxe fins a l’hotel. En entrar a l’habitació vaig veure a la tauleta una nota que deia “Benvingut” i al costat una versió en miniatura d’una caseta típica del Yucatán amb les quatre barres pintades a la teulada, el símbol del Casal, que em va fer somriure.

Al dia següent la propietària de l’hotel Mucuy, la senyora Ofelia, m’explicava que el seu marit era català i va ser l’anterior president del Casal. Vaig sortir a passejar una estona per la ciutat, que té un centre històric magníficament conservat i vaig aprofitar per a fer unes quantes fotografies. Més tard la Betty, també del Casal, em va passar a recollir. El Casal ocupa una casa típica mexicana amb un jardí on faríem la presentació aquella mateixa nit. El despatx principal disposa d’una petita però interessant biblioteca de llibres de literatura catalana i alguns més sobre Catalunya i la seva cultura.

Entrevista a Albert Martí al "Diario del Yucatán"

Tot seguit va venir el periodista del Diario de Yucatán , el senyor Iván Canul i un fotògraf a fer una entrevista que va sortir publicada el dia següent. Més tard va arribar en Josep Ligorred, el president del Casal i dinant vam parlar sobre Catalunya, el Casal i les iniciatives que porten a terme.

Casal Català de Mérida, Yucatán

A la nit, en arribar em va sorprendre la quantitat d’assistents. Potser una dotzena de catalans i descendents, potser més, la resta Yucatecas, Mexicans i inclús un representant dels Maies. En total vaig comptar-hi més de 50 persones de totes les edats. Vaig muntar l’ordinador i en un moment teníem el projector i un parell de micròfons funcionant, tot en un escenari molt bonic al jardí exterior del Casal. Utilitzant la mateixa paret del casal com a pantalla i amb una agradable temperatura exterior vam començar.

En Josep va fer una petita introducció. Tot seguit vaig començar la presentació. S’havia de tenir en compte que molts dels locals no coneixen massa sobre la nostra història i situació actual, per la qual cosa en ocasions calia fer una mica de contextualització històrica del que estava explicant.

Part dels assistents a Mérida

Per a la presentació vaig fer servir diversos vídeos de TV3 i Vilaweb sobre el referèndum d’Arenys, el del 13 de desembre i la manifestació del 10 de juliol i sobretot una selecció de transparències de l’excel·lent presentació del Cercle Català de Negocis. Vaig afegir dues o tres fotografies, una sobre les seleccions catalanes i dues pàgines web, una amb estadístiques sobre el català i una altra amb els resultats dels referèndums.

Albert Martí

En acabar, al cap d’una hora de presentació va venir el torn de preguntes, em va sorprendre la quantitat de preguntes i sobretot l’interès que tenien els nadius en el tema. Preguntes sobre quins aliats tindríem en proclamar la independència i com s’ho miraria Europa, sobre de quina forma ho pensàvem fer o quines mesures podia Espanya prendre contra nosaltres que em van ajudar a tancar els forats d’algun concepte que no havia quedat prou clar durant la presentació.

Finalment, en Josep va fer un ràpid discurs de tancament de la conferència. La conferència va derivar en una festa i la majoria dels assistents vam quedar-nos xerrant al Casal fins ben entrada la nit.

Martí amb membres del Casal Català

En definitiva, una organització perfecta per part del Casal Català del Yucatán que no només aconsegueix fer de punt de reunió dels catalans residents en aquest estat mexicà sinó que també fa difusió de la cultura catalana i en definitiva una contribució excel·lent a projectar internacionalment Catalunya a més d’aconseguir fer-me sentir com a casa encara que estàvem a 10.000 quilòmetres de distància.

12.174 lectures

Comentaris (1)

Mèxic amb nosaltres ?
El casal de la bonica ciutat de Mèrida potser ens podria ajudar amb altres casals de Mèxic per reconèixer Catalunya quan es poclami independent. No en va Mèxic va ser un exemple i i recolzament d'exilats i de la República

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament