CiU retorna al "peix al cove"

Mas aparca la "transició nacional" per recuperar el clàssic "peix al cove"
Peix al cove

Després d'haver aixecat moltes expectatives i utilitzar en els discursos expressions de gran abast com "transició nacional", el president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat avui el retorn del seu Govern al modest i clàssic "peix al cove". Es tracta del conegut procediment d'anar espigolant competències i recursos al Govern del Madrid de torn sense plantejar les qüestions de fons i, en l'àmbit econòmic, la qüestió  de fons és el gravíssim l'espoli fiscal que pateix Catalunya, que veu marxar sense cap retorn uns 22.000 milions d'euros anuals, cosa l'obliga després a costoses operacions d'endeutament per a poder fer front a compromisos de subsistència.

Com diu el professor de la Universitat de Princeton, Carles Boix, en un article a La Vanguardia  d'aquest diumenge que reproduïm traduït en aquest web , "en la seva major part, el dèficit de la Generalitat està directament lligat al sistema pressupostari de l'Estat en el seu conjunt i, molt especialment, al gravíssim dèficit fiscal que té Catalunya, és a dir a la diferència entre el que aquest país aporta al conjunt d'Estat i el que rep". Per això -conclou Boix- "la Generalitat ha d'utilitzar la gran mala notícia de la retallada fiscal per dir la veritat i explicar a tota l'opinió pública que l'ofegament del nostre país té un responsable directe: un sistema fiscal que atempta contra els interessos de Catalunya, que lliga a aquest país de peus i mans, i que urgeix desfer d'una vegada per totes".

Lamentablement, el president de la Generalitat de Catalunya no ha anat a Madrid aquest dilluns per posar sobre la taula la inviabilitat del sistema fiscal actual i a desfer-lo amb urgència, sinó a negociar unes engrunes, conegudes a casa nostra amb el nom de peix al cove. És el sistema que va practicar durant 23 anys el president Pujol fins a cremar-lo. En bona mesura, la redacció del tímid i fracassat Estatut es devia a un cert consens polític entre les forces parlamentàries de posar fi al peix al cove, que fins i tot havia estat emprat també en alguns períodes pel mateix tripartit de Montilla, amb els presumptes "traspassos" de Rodalies i dels trens regionals de RENFE.

De moment, Mas només ha obtingut una mica més d'una tercera part del que ha demanat: 759 milions, dels 2.109 milions que l'Estat deu a Catalunya, xifra que havia estat donada al matí pel portaveu del govern Francesc Homs en una entrevista a Catalunya Ràdio. Els 1.350 milions d'euros restants corresponen a deutes referents al Fons de Competitivitat per a 2011 que l'executiu de Rodríguez Zapatero no sembla disposat a deixar anar, encara que formen part del model de finançament que el tripartit havia pactat amb Rodríguez Zapatero.

Homs ja havia declarat al matí que, pel que fa als traspassos pendents: “Hem d'anar a fer tant peix al cove com puguem per a aquest 2011, perquè després l'horitzó és clarament incert”. En aquest sentit ha afegit: “Si es poden aconseguir traspassos a canvi de votacions a les Corts espanyoles, per descomptat que això es farà”. De moment, ni concert econòmic, ni pacte fiscal. El Govern de Mas encara no ha cobert els 100 dies de gràcia, però en aquestes primeres setmanes ja dóna mostres d'una greu manca d'ambició especialment en temes nacionals.

11.939 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament