CiU defensa Manuel Fraga al costat del PP a Girona

El vot en contra de CiU i el PP impedeix que el ple de l’Ajuntament de Girona debati la moció de la CUP+RCat contra Fraga
Fraga fent la salutació feixista
Els tres regidors de la CUP i Reagrupament fan una roda de premsa abans del ple en què denuncien que els responsables dels crims del franquisme restin impunes i no paguin pels seus delictes

Carles Bonaventura deixa clar que Manuel Fraga no és cap “pare de la democràcia” sinó un “fill de la dictadura franquista” i que mai no es va penedir de res del que va fer

El ple de l’Ajuntament de Girona, amb els vots contraris de CiU i el PP (una aliança cada vegada més habitual) i l’abstenció del PSC, va rebutjar, per 13 vots en contra, 5 a favor (CUP+RCat i ICV-EUiA) i 7 abstencions, que es discutís per la via d’urgència una moció presentada per la CUP i Reagrupament, arran de la mort de Manuel Fraga Iribarne el dia abans, perquè l’Ajuntament de Girona demanés que tots els responsables polítics de l’anterior règim paguin pels seus crims, que es posi fi a l’actual impunitat, que es denunciés el paper que el senyor Fraga i altres líders franquistes van desenvolupar tant en aquell període com durant l’anomenada Transició i que s’instés la fiscalia a perseguir-los.

Malgrat aquest rebuig del ple, el regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, va dir en l’apartat de precs i preguntes que el grup de la CUP i RCat tornaria a presentar en el pròxim ple ordinari aquesta moció.

Poc abans de l’inici del ple, els tres regidors del grup de la CUP+RCat van fer una roda de premsa al davant del consistori, acompanyats per una vintena de simpatitzants que enlairaven uns cartells en què apareixia Fraga acompanyat del general Franco i s’hi demanava que es posés fi a la impunitat de què gaudeixen avui antics dirigents franquistes, per anunciar la presentació de la moció i explicar quin era el seu objectiu.

Jordi Navarro, portaveu del grup de la CUP, va destacar el punt 2 de la moció, en què es diu que l’Ajuntament demani a la fiscalia general de l’Estat que procedeixi de manera immediata i amb caràcter prioritari a la persecució, i a portar davant dels jutjats i els tribunals pertinents, de totes aquelles persones que van ocupar càrrecs importants durant el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en les quals haguessin incorregut. Navarro també va criticar que els poders polítics i mediàtics presentin Fraga com un defensor de la democràcia i passin de puntetes sobre el paper que va desenvolupar durant la dictadura i hi va afegir que l’objectiu de la moció era contribuir a desemmascarar-lo i a recordar els crims que ell i altres com ell van cometre.

En la mateixa línia, Carles Bonaventura, de Reagrupament, va dir que de cap manera es podia considerar Fraga un “pare de la democràcia” com alguns han dit, ja que aquest senyor era un “fill de la dictadura” i sempre va actuar com a tal, ja sigui durant el franquisme com durant la Transició i fins i tot ara fins a l’últim dia de la seva vida. Bonaventura hi va afegir que ell mateix, en les seves declaracions, es va encarregar de deixar ben clar que no es penedia de res del que havia fet.

El regidor de Reagrupament va dir finalment que “en els països democràtics personatges com Manuel Fraga acaben els seus dies a la presó o com a mínim totalment desacreditats públicament i que en canvi a Espanya aquest personatge ha mort al llit i envoltat de lloances, la qual cosa deixa ben clara la baixa qualitat de la democràcia espanyola”.

Altres mocions

Per altra banda CiU i el PP també es van aliar perquè no prosperessin dues mocions de caire social. La primera, presentada per la CUP i RCat, demanava que l'Ajuntament de Girona es definís contra les retallades en la sanitat, i que el consistori gironí s’oposés al pla pilot i la reestructuració empresarial que durant els pròxims mesos pot afectar l'hospital Trueta i diversos CAP de la regió sanitària de Girona.

L'altra moció, presentada pel grup d'ICV-EUiA i que tenia el suport de la CUP i RCat, demanava la creació d'una oficina d'intermediació hipotecària per fer front a les situacions de desnonament i per garantir el dret a l'habitatge.

Preguntes

A més d'aquestes mocions, el grup municipal de la CUP+RCat va fer preguntes sobre temes de ciutat. En matèria de barris, van demanar que s'atenguin algunes demandes de les veïnes i els veïns de Sant Daniel sobre els accessos a la vall i el manteniment del CREC. També es va demanar un local social a Palau-sacosta, i que s'habiliti un punt d'electricitat a la pista de bàsquet d'aquest sector. També es van formular preguntes en matèria ambiental, concretament sobre els llums de Nadal, el canvi climàtic i la gestió de residus.

La regidora Anna Pujolàs, a més, va demanar informació sobre la pròxima celebració de la diada de la policia local, els actes que s’hi faran i els premis que s’hi lliuraran.

Carles Bonaventura, de RCat, va preguntar sobre la relació de l’Ajuntament amb la Fundació Príncep de Girona, esquitxada per les donacions d’alguns dels seus patrons a la trama Urdangarin, i també sobre l’actuació dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra en el vintè aniversari de la UdG.

Finalment, Jordi Navarro, portaveu del grup, va demanar a l'Ajuntament que intercedeixi amb l'empresa Eulen, encarregada de la neteja d'alguns equipaments municipals, perquè s'aturi la repressió sindical que aplica contra algunes treballadores i que s'exigeixi la readmissió d'Ana Pozo, la treballadora acomiadada recentment.

14.293 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament