Carandell demana generositat i unitat als partits, i veu ineludible la declaració unilateral d'independència

3r. debat de "Cròniques crítiques en el camí cap a la independència"
Salvador Garcia, Ramon Carner, Rut Carandell i Agustí Colomines, d'esquerra a dreta
(Barcelona, 23-05-2013)

La vicepresidenta de Reagrupament, Rut Carandell, demana generositat i unitat als partits, però veu difícil la consulta i, per poder exercir el dret a la sobirania, considera ineludible la declaració unilateral d'independència per part del Parlament de Catalunya. Carandell va fer aquestes manifestacions en el tercer debat de "Cròniques Crítiques del Camí cap a la Independència" que va tenir lloc el passat 23 de maig.

A més de Carandell, el debat va comptar amb la participació d'Agustí Colomines (ex-responsable de la Fundació Catdem), Ramon Carner (president del Cercle Català de Negocis) i Salvador Garcia-Ruiz (autor del llibre Catalunya Last Call: Propostes per tornar a fer enlairar el país ), amb la moderació per part de Xavier Garcia Pujol.

Tots els participants van coincidir a valorar que el procés es troba en un moment d'impàs a l'espera del que faci el Parlament, si bé alguns dels ponents eren més optimistes que altres sobre les perspectives de la seva evolució. Colomines, per exemple, creu que no hi ha majoria parlamentària a favor de la independència, per la qual cosa tot es bloquejarà i els partits continuen amb posicions tactistes. Carner, per la seva banda, feia una valoració molt positiva de la reacció de la gent i era crític amb els mitjans de comunicació espanyolistes que són la majoria. Per a Garcia, hi ha un perill de cansament de la gent si el Parlament només parla d'independència ja que hi ha moltes coses que es pot fer ara per millorar al país. Malgrat tot, tots van valorar positivament que el procés ha avançat encara que no estigui perfilat

Els participants van valorar els resultats de les eleccions del passat novembre, i van coincidir que les eleccions van debilitar Mas per liderar el procés. Per a  Colomines, els mals resultats van venir del fet que CiU no va guanyar electorat nou i Carandell va assenyalar com a factors la crisi econòmica ("retallades") i la forta campanya mediàtica espanyola contra el candidat CiU.

Potser el punt en què hi va haver més debat fou la valoració de l'actuació d'Esquerra. Es van mostrar diferents posicions, des de la de Colomines, que es va confessar enervat pel posicionament tactista d'ERC, que considera que només pretén guanyar les properes eleccions autonòmiques i per això no vol aprovar els pressupostos per més que això pugui afeblir Mas, fins a Salvador Garcia que va valorar positivament que Junqueres sigui el cap de l'oposició. Carandell, per la seva banda, va afirmar que Esquerra hauria hagut de fer govern de coalició per tenir una postura més forta per fer la consulta i per enfortir Mas internament en la seva federació.

Finalment, es va debatre sobre si hi ha cansament o no entre població. Agustí Colomines creu que sí, que la gent de la manifestació de l'11 de setembre està desmobilitzada i que tot està molt difícil si no es té un nou discurs. Carandell, en canvi, considera que la població està a l'expectativa a veure el treball dels polítics abans de tornar a mobilitzar-se. Garcia opina que la gent no pot ni ha d'estar permanentment mobilitzada i va posar en dubte l'eficàcia de certes "mobilitzacions" ciutadanes. Ramon Carner, per la seva banda, troba que es nota un gran impuls al carrer i és optimista, perquè ja res no serà igual. En qualsevol cas, tots els participants es van mostrar d'acord a seguir treballant per ampliar majoria, demanar unitat i apostar per un lideratge clar que permeti avançar el procés.

SeuRCat130522 003 (640x425)
SeuRCat130522 013 (640x425)
SeuRCat130522 027 (640x425)
SeuRCat130522 032 (640x425)
SeuRCat130522 014 (425x640)
SeuRCat130522 012 (425x640)
SeuRCat130522 040 (640x425)
6.154 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament