Campanya per a posar fi a la monarquia britànica

El grup "Republic" aprofita les noces reials per a plantejar una alternativa democràtica a la monarquia britànica
Isabel II / Foto: AFP Getty Images
(Londres, 31-03-2011)

Un petit però decidit grup d'antimonàrquics del Regne Unit treballen amb l'objectiu de posar fi a una institució de mil anys d'antiguitat com la monarquia britànica. Segons informa el Wall Street Journal, aquest grup, conegut com a Republic , pretén utilitzar el pròxim casament del príncep Guillem i Kate Middleton per a cridar l'atenció sobre la seva causa. Així mateix, fa uns dies Republic  va enviar activistes a Estocolm perquè a Suècia hi ha un grup similar que va experimentar un gran creixement en nombre d'afiliats arran d'un recent casament reial que hi va haver.
 
La família Windsor, amb la seva llarga llista de ficades de pota, sembla un blanc madur. No obstant això, les enquestes mostren consistentment que aproximadament el 70% dels britànics dóna suport a la monarquia, i Republic  només compta amb uns 2.000 membres que abonin quotes, és a dir, 0.003% de la població britànica.
 
Tot i que el públic britànic és menys deferent amb la família reial que en les últimes dècades, encara hi ha molta lleialtat a la reina, que ha ocupat el tron ​​durant gairebé 60 anys. La cantant galesa, Charlotte Church, recentment es va haver de disculpar després d'haver dit en una entrevista que la reina era "una vella [que] no té ni idea del que està passant."
 
Això planteja un problema difícil per a Graham Smith, cap de campanya de Republic , a l'hora d'utilitzar el casament com un fòrum per a plantejar una estructura constitucional alternativa. "Serem acusats d'esgarriacries," va dir recentment el Sr. Smith, de 36 anys, al seu apartament prop de la Torre de Londres, on en els segles passats els condemnats per traïció a la pàtria eren decapitats. Ell rebutja la idea que els republicans són antipatriotes: "Volem el millor per a Gran Bretanya".
 
El Sr. Smith i els seus companys republicans aprofiten per fer créixer l'enuig del públic a costa del casament, el qual està sent finançat en part pels contribuents, en un moment en què el govern del Regne Unit està fent retallades radicals al pressupost. Un portaveu de la reina es va negar a comentar res sobre Republic  i les seves activitats. Una portaveu del príncep Carles es va negar a discutir els costos, però va dir que el príncep Guillem i la seva promesa "són molt conscients de la situació econòmica actual."
 
Fundada el 1983, la meta de Republic  és reemplaçar la monarquia britànica amb un cap d'Estat no executiu,  amb una funció que seria en gran part cerimonial, igual que el president d'Irlanda. Entre els partidaris del grup figuren advocats, periodistes i alguns polítics.
 
Mantenir el suport pot ser difícil. Entre els membres més prominents de Republic  hi ha Norman Baker, membre del Partit Liberal Demòcrata del Parlament, que va esdevenir el portaveu de les crítiques a la monarquia, però quan el seu partit es va unir amb el Partit Conservador per formar un govern de coalició l'any passat, el Sr Baker es va convertir en sots-secretari d'Estat en el departament de transport del Regne Unit i les seves crítiques a la monarquia van ser silenciades. "Els meus punts de vista i preferències... han d'anar a la nevera, mentre sóc un alt càrrec del Govern", diu el Sr. Baker.
 
Sense immutar-se, el Sr. Smith i companyia van passar a l'acció el novembre passat, quan es va anunciar el compromís reial. Es van convocar reunions de la junta per elaborar l'estratègia, van incorporar més personal i van llançar  el seu propi merchandising . Al gener, el Sr. Smith i un voluntari van fer el viatge de dos dies a Estocolm per recollir suggeriments dels seus homòlegs de l'associació sueca republicana. El grup havia vist com incrementaven els seus membres més del doble, arribant a prop de 7.300 persones, al voltant de les noces del juny passat de la princesa hereva Victòria amb el seu ex entrenador personal. Els suecs van compartir les seves tàctiques, incloent atrevits anuncis als diaris i una festa el mateix dia del casament, amb música en viu, discursos i un actor que es feia passar pel rei.

Molt animat després de la seva visita d'Estocolm, el Sr. Smith es va reunir amb els directors del grup republicà del Regne Unit en un centre comunitari al nord de Londres per discutir les noces i altres qüestions. "Som una nova generació de republicans amb grans ambicions", va dir el Sr. Smith del grup. Les núpcies pendents han generat ja diversos milers de lliures en donacions, uns 600 nous membres que paguen una quota i han captat l'interès de milers de persones, va dir.
 
A principis de març, Republic  va posar a prova el seu nou impuls amb una protesta davant les portes del Palau de Buckingham. La revolució no sembla imminent: L'esdeveniment va atreure només uns 20 manifestants. Uns pocs turistes i transeünts miraven com una dona amb un vestit i una tiara liderava el grup fent una versió alternativa i antimonàrquica del "God Save the Queen", l'himne nacional britànic.
 
"Estic sorpresa", va dir Catherine Groom, una antiquària jubilada que viu fora de Londres. La Sra. Groom va elogiar la reina i té previst ser al carrer per a veure el casament reial, com ho va fer quan el príncep Carles es va casar amb Diana el 1981. La monarquia és el que fa el Regne Unit "un país meravellós", va dir Groom.
 
"Un dels obstacles més grans que tenim és la mateixa reina", va reconèixer el Sr Smith. "Hi ha una reticència a desfer-se de la monarquia mentre ella sigui viva." No obstant això, a mesura que Isabel II s'acosta als 85 anys, el Sr. Smith veu esperança en l'horitzó. El fill i hereu d'Isabel, el príncep Carles, ha estat motiu de controvèrsia de vegades i podria ser molt menys popular com a rei. Si el príncep Carles es fa càrrec del tron, diu el Sr. Smith, ajudaria el moviment republicà "enormement".

8.573 lectures

Comentaris (1)

Visca la REPUBLICA
MOlt bé! si una institució com la Monarquia Britanica pot posar-se en qüestió, la nostra, una banda de sangoneres que estat expulsada de tots els païssos europeus on hi tenien ficades les potes, per anar a para a España, pot esser més que posada en qüestió. Quina legitimitat moral tenen els borbons per a seguir fent de sangoneres? Hem de recordar que es un régim que va ser promogut pel franquisme. En cap moment despres de la mort de franco, i ja en "democracia" ,se'ns va preguntar en referendum sobre si voliem una monarquia o una Republica. Jo penso que si España fos una republica veritablement descentralitzada les relacions Catalunya-España anirien molt millor. Potser aleshores la nostra independencia seria vista amb uns altres ulls per part de la ciutadania espanyola.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament