Barroso reitera la resposta a la Iniciativa de Reagrupament sobre la independència de Catalunya

El president de la Comissió Europea respon una pregunta parlamentària sobre la Iniciativa Ciutadana Europea presentada per Reagrupament
El president de la Comissió Europea ha reiterat la resposta que va rebre Reagrupament a la seva ICE
(Brussel·les, 30-08-2012)

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, s'ha referit aquest dijous a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) presentada per Reagrupament sobre la independència de Catalunya."Confirmo que, en l'hipotètic cas de la secessió d'una part d'un estat membre, la solució hauria de trobar-se negociant-se dins l'ordenament legal internacional", ha explicat Barroso en una resposta parlamentària a l'eurodiputada italiana, Mara Bizzotto.

Barroso ha deixat clar que les conseqüències d'una hipotètica secessió per part d'un territori d'algun estat membre de la Unió Europea s'haurien de gestionar d'acord amb la legislació internacional si es vol que els ciutadans del territori independitzat mantinguin la ciutadania europea, que és complementària, però no substitueix la nacional, tal com estableix el Tractat de Funcionament de la UE, segons que explica avui Europa Press.

L'eurodiputada ha recordat que la Iniciativa Ciutadana Europea  sobre enfortiment de la participació ciutadana en la presa de decisions sobre la sobirania col·lectiva, promoguda per Reagrupament Independentista -que l'executiu comunitari no va voler admetre a tràmit argumentant que estava fora del seu àmbit de competència- tenia per objectiu 'garantir que els ciutadans d'un nou Estat que pugui resultar d'una possible secessió de Catalunya d'Espanya mantinguessin el seu estatus de ciutadans de la UE'. Bizzotto ha reclamat que Brussel·les aclareixi si els catalans 'perdrien immediatament el seu estatus de ciutadans de la UE i els seus consegüents drets i obligacions' en cas d'independitzar-se del territori espanyol.

El president de l'executiu comunitari aclareix en la seva resposta que l'article 20 del Tractat de Funcionament de la UE recorda que 'la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix la ciutadania nacional'. I també confirma que en l'hipotètic cas d'una secessió d'una part d'un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l'ordenament legal internacional, com es fa amb qualsevol declaració d'independència.

ICE

L'executiu comunitari es va negar el maig a registrar la iniciativa, presentada per un comitè de ciutadans encapaçalat pel president de Reagrupament, Joan Carretero, un mes abans a Brussel·les, perquè considera, després d'un examen exhaustiu, que 'està manifestament fora de l'àmbit de les competències de la Comissió', segons ha explicat la secretària general de la Comissió, Catherine Day, als promotors de la iniciativa en una missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press. 'D'acord amb l'article 20 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, només les persones que tinguin nacionalitat d'un Estat membre són ciutadans de la UE. La ciutadania de la UE és complementària, però no substitutiva, de la ciutadania nacional', ha explicat Day en la carta, amb data del 30 de maig.

A més, la secretària general de l'executiu comunitari deixa clar en el seu text que no existeix cap base jurídica en els Tractats de la Unió per a 'fer front a les conseqüències d'una secessió d'una part d'un estat membre' per mitjà de la legislació secundària. Per tant, la solució s'hauria de trobar i negociar dins de l'ordenament jurídic internacional, que regula com i de quina manera es pot crear un nou estat.

Les anomenades Iniciatives Ciutadanes Europees (ICE) es van crear en virtut del Tractat de Lisboa per permetre que els ciutadans corrents puguin reclamar a la Unió Europea que presenti legislacions del seu interès en àmbits de competència comunitària. Les iniciatives, que poden presentar-se des de l'1 d'abril, hauran d'estar abonades per un milió de firmes de ciutadans d'un mínim de set estats membres, que comencen a recollir-se només després que la Comissió accepta registrar la ICE. La Comissió Europea té potestat per rebutjar iniciatives 'manifestament abusives, frívoles, ofensives, contràries als valors europeus o que estiguin fora de la competència de la Comissió'.

Més informació (amb el text íntegre de la resposta de la Comissió Europea a la ICE):

8.270 lectures

Comentaris (2)

Catalonia
El que pasarà es que Catalunya si que estara dins de la UE i Espanya en quedarà fora per incompetent i feixista: http://boxedpress.com/sociedad/europa-sera-catalana-o-no-sera
Opac
Avera.. jo crec que aquesta resposta es positiva, perqué ens saltem Espanya, pero negativa per opaca... Que diguin les coses clares no? La llei es la llei i sino que es reguli!
En aquest article
http://boxedpress.com/economia/independencia-dins-la-ue
es parla sobre si conve o no quedar-nos dins de la UE... esta força be!

Total 2 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament