Artur Mas: "Les urnes són la solució, no el problema"

Mas manté el full de la ruta de la consulta i demana a les minories que no l'obstaculitzin i a les majories que no expulsin a ningú
El president de la Generalitat durant la seva intervenció.

"No hi ha marxa enrere possible". El president Artur Mas ha afrontat el primer debat de política general d'aquesta legislatura parlant d'economia, pressupostos i polítiques socials però, precedit per la mobilització de l'11 de setembre  i les reaccions que ha desencadenat, parlant també d'aspiracions sobiranistes. Diu que l'única solució passa per les urnes i insta els diputats a sumar esforços en un moment, ha afegit, en què "la ciutadania ens demana que ens entenguem, que fem pinya i que unim voluntat i esforços més enllà de programes i sensibilitats".
 
El president considera que s'està davant d'una nova etapa política. Diu que el 80% del Parlament té clar que "no podem mantenir l'statu quo actual" i que "Catalunya sent afecte real per Espanya, se l'estima, però ja no confia en l'estat espanyol".

Mas ha llançat un missatge d'unitat dirigint-se tant als que defensen poder decidir el seu encaix amb Espanya com a aquells que no en veuen la necessitat. A aquests últims, les minories, segons el president, els ha dit que "no poden ni deuen obstaculitzar el camí que les majories han volgut emprendre". Al primers, els ha advertit que han de recorre aquest camí fent que les minories no se sentin expulsades del projecte".

El president ha reiterat que votar és la solució i no un problemacom alguns volen fer veure. Confia que aquest moment arribi l'any que ve i que després tots junts sense excepció, els que guanyin i els que no, hauran de construir Catalunya.

El moment de decidir

Un a un, Mas ha anat desgranant els esdeveniments, des de l'aprovació de l'Estatut de Catalunya el 2005 fins la Via Catalana, que han portat Catalunya fins al moment actual i s'ha preguntat si algú es pot sorprendre de ser on sóm. L'encaix ha deixat de ser possible en els termes que el "catalanisme plural l'ha buscat fins èpoques ben recents", ha dit. Pel govern espanyol, "l'encaix només és possible si Catalunya renuncia a ser un subjecte polític amb identitat i entitat pròpia".
 
Per part del govern català, el full de ruta està dissenyat. "La consulta s'ha de celebrar el 2014, com està acordat al pacte de legislatura". Reitera que abans de final d'any es concretarà la data, la pregunta i el marc legal a utilitzar, atenent que n'hi ha cinc possibles. "El meu objectiu és que això sigui pactat per totes les formacions favorables al dret a decidir", ha afegit amb la voluntat d'ampliar al màxim el suport a la consulta.
 
La seva idea és buscar també el consens de l'Estat. Sobre les negociacions amb Mariano Rajoy, el president diu queaprofitaran qualsevol escletxa de diàleg sempre i quan l'Estat accepti una consulta a Catalunya per conèixer la voluntat dels catalans.
El president també s'ha referit a la convocatòria d'eleccions plebiscitàries. "Estic disposat a utilitzar" aquest mecanisme "perquè el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur. No és la millor opció, segons Mas, "ni el que desitjo, però com a últim recurs estic disposat a utilitzar-lo si es pretén impedir el vot dels catalans".

6.092 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament