Antoni Segura: "Que Catalunya pugui exercir el dret a decidir ha esdevingut una identitat-projecte amb una enorme càrrega d'il·lusió, esperança i futur"

Cloenda de les Jornades Acadèmiques "Formació de nous estats al món del segle XXI?: els processos independentistes (Quebec, Grenlàndia, Flandes, Escòcia, Euskadi, Catalunya)"
Antoni Segura: "Que Catalunya pugui exercir el dret a decidir ha esdevingut una identitat-projecte amb una enorme càrrega d'il·lusió, esperança i futur"

El catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Antoni Segura, ha expressat aquest dimecres que "el fet que Catalunya pugui exercir el dret a decidir ha esdevingut una identitat-projecte  amb una enorme càrrega d'il·lusió, esperança i futur, cosa que fa que resulti molt difícil d'aturar".

Segura ha fet aquestes manifestacions en la colenda de les Jornades Acadèmiques "Formació de nous estats al món del segle XXI?: els processos independentistes (Quebec, Grenlàndia, Flandes, Escòcia, Euskadi, Catalunya)". Segura ha citat l'eminent sociòleg Manuel Castells per explicar que la generació dels anys 40 i 50 es basava en una identitat resistència , la qual ha descrit recorrent als cèlebres versos de Salvador Espriu," hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa". La feina d'aquesta generació, segons el professor Segura, ha tingut una gran vàlua perquè ha permès conservar la cultura i la llengua catalanes.

En canvi, ara el moment que viu Catalunya ens situa davant una identitat-projecte , que no passa per les referències clàssiques del nacionalisme: "Res no serà igual. El debat de la consulta i el valor democràtic que comporta la possibilitat de votar és imbatible. El dret a decidir és essencial en democràcia", ha dit Segura. Segons Manuel Castells, la identitat-projecte és aquella "que proposa alguna cosa amb la qual tots els membres d’una societat es poden identificar, no només en el passat, sinó també en el futur, és l’únic que pot salvar el món de viure entre aparells de poder i comunes fonamentalistes"1 .

La jornada de Cloenda ha comptat amb la conferència del professor irlandès de la Universitat de Cambridge, Dominic Keown, que ha tractat sobre "El cas català vist des de la premsa anglòfona". Keown ha conclòs que la premsa en llengua anglesa ha seguit el procés sobiranista català, sobretot arran de la grana manifestació de l'11 de setembre de 2012. Descrivint els mitjans més influents del món, el professor Keown ha explicat que aquests mitjans han blasmat l'actitud antidemocràtica del govern espanyol, que nega sistemàticament que el poble català pugui votar el seu futur. Al món anglosaxó l'actitud del govern espanyol és incomprensible.

(1) Manuel Castells, "Globalització i identitat. Una perspectiva comparada" dins Idees , núm. 21, 2004

5.846 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament