“Sense Catalunya, Espanya estaria en una situació econòmica pitjor de la que es troba Grècia”

Entrevista a Ignasi Planas
Ignasi Planas durant l'entrevista amb el "3 de vuit"

“Sense Catalunya, Espanya estaria en una situació econòmica pitjor de la que es troba Grècia” Ignasi Planas

Catalunya pot ser independent?

Sens dubte. Només depèn de la voluntat dels seus ciutadans. Des del punt de vista processal, Catalunya és una democràcia consolidada en la qual no hi ha violència. L’únic condicionant per a la independència és que un partit polític la proposi, i Reagrupament creu en l’autodeterminació del poble català i que aconsegueixi un suport majoritari. Ara bé, cal especificar-hoabans al programa electoral.

I econòmicament, és viable?

Aquesta tampoc no es posa en dubte. El que és inviable sense Catalunya, econòmicament, és Espanya. Però aquest és el seu problema. Si marxéssim, Espanya quedaria en una situació pitjor de la que es troba Grècia. Això es reconeix des d’Espanya i una de les raons per negar- nos el concert econòmic és aquesta.

Què passarà arran de la sentència del TC?

Fa temps que la situació política ens abocava a un punt sense retorn, perquè el poble de Catalunya assumís l’autonomia com està o decidís que vol un país lliure. La sentència ho fa més patent, posa límits i no ens deixa avançar més. El TC ha perfilat el límit de la Constitució Espanyola i ja hi hem arribat.

Què és el pitjor de la sentència, a parer seu?

Hi ha una qüestió especialment dolenta, però que ja ve de lluny: la Constitució Espanyola nega l’existència de la nació catalana.

S’esperava que el TC digués el que diu?

Ni jo ni Reagrupament havíem fet cap pronòstic i per a nosaltres la situació no canvia en res el nostre posicionament. La sentència m’ha deixat indiferent, perquè el procés de negociació de l’Estatut ja havia despullat la relació entre Catalunya i Espanya. Ara, està més clara si cap. Qüestions com el límit a la fiscalitat, l’espoli fiscal i la relació bilateral han quedat més clares.

Es pot ‘arreglar’ la sentència?

No, el que diu el TC va a missa, perquè reformar la Constitució Espanyola és inviable.

I quins criteris destacaria de la Constitució Catalana en la qual ha treballat?

Que té un esperit que neix de la llibertat, i això l’inspira. És oberta i creu absolutament en la democràcia i la responsabilitat de la gent. A més, podrà ser desenvolupada en tot moment.

15.565 lectures

Comentaris (6)

Sense ser economista ni expert en el tema, crec que Espanya se'n sortiria sense Catalunya econòmicament, almenys en temps de bonança. Actualment, potser sí que depén de la economia catalana, ja que una bona part de les seves exportacions surten d'aquí. Si Catalunya s'independitzés, seria com si a un avió se li espatllessin tres dels quatre motors. Però crec que en temps de bonança, i amb Catalunya ja independitzada, Espanya crearia els suficients recursos per, almenys, estar més preparada de cara a una altra possible crisi.
Quant a si Europa acceptaria o no una Catalunya independent, jo crec que no hi ha dubte en això, sempre que hagi estat (que ho serà) de forma democràtica. Europa l'haurà de reconèixer sí o sí.
Europa no té elecció
Joan, Europa no té elecció, una vegada declarem la independència ens reconeixeran, que has vist algún país que s'hagi independitzat i no hagi estat reconegut?
HERENCIA
Cal recordar que quan es crea un estat via secessió, aquest estat nou (Catalunya) hereta de l'anterior (Espanya) drets (pertinença a la UE, etc) i obligacions (segur que aquí ens hi col·locaran una part del deute espanyol). Per tant, una part del problema el seguirem solucionant nosaltres, com sempre. La bona noticia és que serà el darrer cop que ho haurem de fer.

I si Espanya és inviable sense l'aportació de Catalunya, quan no tinguin Catalunya per finançar-se hauran de recórrer al famós fons de rescat europeu que se suposa és per salvar, entre altres a Espanya. Qui sap si algú ja va pensar en la possibilitat de que ens independitzem aviat ... ;-)
més llestos que la gana
Joan; pactem amb la UE un volum de inversions a Espanya, QUE ENS CONVINGUIN A NOSALTRES per la nostra economia i a correr
Espa-nada=(espanya-subvencionada)
Joan,possiblement la UE,prefereixi una Catalunya independent i solida, abans que una Catalunya dependent i asfixiada econòmicament.
Si Espanya és inviable sense Catalunya, aquest pot ser un motiu pel qual la UE no aprovi la nostra independència, d'entrada. Caldrà molta intel·ligència i diplomàcia per tirar endavant el nostre projecte. Quina seria l'estratègia per convèncer-los?

Total 6 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament