«Reagrupament ve de llarg. No se sap ben bé què proposen altres»

Entrevista a Rut Carandell
Rut Carandell atenent un mitjà durant la inauguració del local de Reagrupament a Calella
(Barcelona, 16-10-2010)

La cap de llista per Barcelona de Reagrupament, Rut Carandell, nega que la seva formació i Solidaritat siguin projectes calcats, però malgrat tot reconeix que “sempre havia vist amb bons ulls una coalició” en una entrevista a Nació Digital

Rut Carandell (Barcelona,1966) és llicenciada en Dret. Actualment és directora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també dóna classes de Dret Administratiu. Compagina aquesta activitat amb la d'encapçalar la llista de Regrupament per Barcelona. Sempre ha mostrat bons ulls per la coalició però si la voluntat no hi és, no li treu la son. Insisteix en aquesta entrevista que l'únic objectiu d'RCat és la independència i és conscient que no s'aconsegueix en dos dies a l'igual que assegura que demanar el concert serà un fracàs. De manera sibil·lina avisa a futurs navegants de la política  independentista: ull a la “credibilitat i el factor de l'oportunitat de les formacions”.

 Bé, s'ha acabat el termini de presentar una coalició electoral amb solidaritat, i no s'ha produït; però malgrat tot, vostès sí que van personar-se a l'Assemblea de reagrupats i solidaris per la unitat, què ha passat?

Nosaltres sempre vam veure amb bons ulls la coalició. De fet, la nostra assemblea del 10 de juliol va aprovar un mandat que ens permetia pactar una coalició. És el que hem estat fent juliol, agost, setembre i octubre. El que necessita una coalició és un interlocutor, hem parlat amb tota la gent que tenia interès i aquells que no hi creien o no la volien no ho han volgut així. Val a dir que dilluns d'aquesta setmana  l'assemblea de reagrupats i solidaris, ens van venir a veure i es van trobar entre d'altres amb Joan Carretero i Carles Mora i vam acceptar una proposta de coalició - fins i tot  per formar llista en cremallera- que ells van traslladar a l'altra part. No hem tingut cap resposta i el termini dura el que dura. La campanya continua.

No teniu por que hi hagi més independentistes al carrer que no pas al Parlament?

El món independentista no és el món de les altres eleccions: és nou, hi ha molt votant nou - com els independentistes instrumentals- a qui adreçar el nostre missatge. L'exemple és el més de mig milió de persones que han votat a les consultes. Tenim un projecte transversal que esperem que tindrà una bona acollida, si fem bona feina i les bases s'impliquen a fons estarem al Parlament.

Fem política ficció en base a les enquestes si les entenem com que hi hauran 3 partits independentistes i una gran força que es defineix sobiranista, com creieu que evolucionarà?

Com creguin els ciutadans, sense fer política ficció estem en una campanya on tothom ha d'ensenyar el seu gènere, i explicar la seva oferta, i el ciutadà haurà de triar si vol avançar cap a la independència o quedar-se com ara. Reagrupament suposa trencar de nou, amb ambició i de manera seriosa. No hi ha res a fer sense independència per a que Catalunya surti d'on està.

Però imaginem que els ciutadans ho decideixen, que tant vostès com Solidaritat entren al Parlament. Tots dos es van definir com a forces paral·leles i les forces paral·leles s'uneixen a l'infinit, l'infinit podria ser el Parlament?

Els partits es poden posar en certes coses i votarem totes les iniciatives que ens portin cap a la independència, i molts diputats hauran d'obviar la disciplina de partit i altres  hauran de sortir de l'armari. Els diputats s'hauran de mostrar independentistes de forma desacomplexada, i si és així podrem votar plegats.

Imaginem que el 29 de novembre apareixen al Parlament dues formacions calcades amb els objectius és prou motiu per formar grup propi totes dues, és a dir, entre Rcat i Solidaritat?

Fer una coalició després, no... podem votar junts i treballar plegats però discrepo de vostè:  els projectes no són calcats. Hi ha el factor credibilitat i el factor oportunitat. Nosaltres som un projecte que ve de llarg i altres són d'oportunitat electoral que no se sap ben bé que proposen.

M'està dient que vostès són més creïbles i ells més oportunistes?

Jo estic dient que nosaltres tenim clar el que volem fer, del qual no ens apartarem: tenim un compromís amb els electors.

Farien front comú pel concert econòmic?

Com objectiu transitori es pot votar, però és una iniciativa destinada al fracàs.

Imaginem que RCat no obté representació parlamentària?

Som una associació, i els processos d'independència no es fan en dos dies,  per tant, passarà els que els associats vulguin, però el nostre objectiu és dissoldre'ns quan s'assoleixi la independència.

Es presentaran a les municipals?

No ho hem valorat però si ho trobem necessari per la independència no diem que no. Ara per ara el nostre objectiu és el 28 de novembre

Reconeix doncs que un procés d'independència no es fa de la nit al dia?

La independència arribarà quan el poble ho decideixi i vulgui. Poden ser aquestes eleccions les que poden iniciar-la: declaració unilateral,  internacionalització del conflicte i negociar amb l'estat central. Tot depèn dels ciutadans.

Si per una banda em reconeix que un procés d'independència no es fa en dos dies i per l'altra si obtenen representació parlamentària, què faran els seus diputats si el seu moviment transversal no té “ideologia”? Hauran de decidir que votaran?

Tenim un document molt llarg aprovat per assemblea que seria una mena de programa electoral que compromet als diputats i allò que no contempli tindran llibertat de vot.

Sense control de l'assemblea de Rcat?

Sense control. Però creiem que les iniciatives que pot prendre el parlament són de volada molt curta, només regula cosa tècnica. Per això és absurd preguntar que farien davant l'avortament, perquè el Parlament no pot decidir ni això. Intentarem que el grup parlamentari estigui cohesionat i en cas de dubtes, la votació on line dels nostres associats utilitzant la mateixa forma que vam escollir per triar el nom de la formació.

10.770 lectures

Comentaris (1)

per les eleccions
Sobretot, sobretot, si és possible que TOTS els VOTANTS sàpiguen que si VOTEN els Partits de sempre volen la continuïtat...fins el nostre GENOCIDI? i els que volem que tinguem DIGNITAT, que ja és hora, VOTAREM LLIBERTAT=INDEPENDENCIA...tots contra nosaltres....però ens en sortirem ho sabeu ja OI! que sou els millors!!!

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament