“La coalició entre nosaltres i ERC pot ser un revulsiu”

Entrevista a Rut Carandell, vicepresidenta de Reagrupament
Rut Carandell

Ja s’han confirmat coalicions entre ERC i Reagrupament a diverses poblacions. Estem davant d’un apropament entre els dos partits?
Són coalicions en les quals es respecten les sigles. Entre un 70 i 80% de la gent de Reagrupament no ha estat mai d’ERC. Reagrupament és un projecte nou i propi. Quan Reagrupament va sortir va canviar el mapa polític de Catalunya. Hi ha un abans i un després del nostre naixement.
 
En quin sentit?
Des d’aleshores han sorgit altres iniciatives a mirall nostre, ha augmentat la consciència del sector independentista i hem explicat un independentisme que des de l’eix tranversal busca assolir una independència ja a partir de les accions que s’emprenguin ara mateix.
 
Com sorgeix la coalició amb ERC a Barcelona?
Va ser ERC qui es va posar en contacte amb nosaltres just després de les eleccions. Buscaven fer una candidatura unitària independentista. Van valorar que Reagrupament, malgrat els pocs recursos que teníem i els pocs espais de comunicació, havíem fet una campanya seriosa.
 
Quina serà la relació entre les dues federacions?
Sempre hem mantingut un tracte bilateral, amb respecte i sempre hem parlat de fer una coalició. Ara només hem arribat a uns principis programàtics, a un acord sobre com s’han de distribuir les llistes, com s’ha de treballar el programa i com es prendran les decisions en el si d’aqueta coalició.
 
A part de ser partits independentistes, què us uneix per presentar-vos conjuntament?
Pensem en Barcelona com a capital d’un estat i això implica un model diferent a aquells que pensen en Barcelona com a capital de província, que seria el model autonòmic. També estem d’acord en la millora econòmica dels ciutadans, en la despesa social que s’ha de fer en aquest moment i en la necessitat de generar un espai polític diferent dels que fins ara s’han portat a terme des de l’Ajuntament, més desacomplexat des del punt de vista nacional.
 
Els heu exigit alguna renuncia explícita, com no formar part d’un govern tripartit?
Això és prendre decisions polítiques i encara no hem arribat aquest punt, només hem acordat els principis polítics de la coalició. Encara no hem fet una llista de possibles escenaris, però creiem que alguns són inviables.
 
Han signat una aliança amb Esquerra després d’haver marxat d’aquesta formació. Com s’entén? Hi ha hagut veus crítiques?
La decisió s’ha pres a Barcelona i no hi ha hagut discrepàncies en aquest tema. Els candidats que vagin a les llistes per Reagrupament també es triaran democràticament a Barcelona. En aquesta coalició nosaltres podem aportar coses pròpies. I, de fet, Reagrupament sempre ha demostrat voluntat per treballar en aquest sentit. Ara ha tocat Barcelona, però en les autonòmiques ja vam intentar fer una plataforma el més unitària possible i no va poder ser.
 
Portabella forma part de l’executiva d’ERC... Barcelona és diferent?
Portabella està a l’oposició per no voler fer un tripartit. La repetició d’aquest model en poblacions petites dependrà del feeling de les persones. Cada municipi és un món, en alguns podrem fer coalicions molt més àmplies i en altres, fins i tot, la nostra parella de ball no serà Esquerra, sinó un altre.
 
Com es repartiran la llista?
La coalició està oberta a altres formacions, però si queda així el cap de llista és per ERC i a nosaltres ens correspon el quart lloc. Obrirem un procés democràtic intern per escollir els candidats.
 
Vostè es presentarà?
No, no em presentaré com a candidata.
 
Quina relació tenen amb les CUP? Creuen que s’afegiran a aquesta coalició?
Crec que la coalició anunciada entre nosaltres i ERC pot ser un revulsiu i sacsejar el panorama. Les converses amb les CUP podrien prendre un nou caire.
 
ERC i Reagrupament també aniran junts a Puigcerdà, ciutat de Joan Carretero...
Sí, però a Puigcerdà els papers estan invertits. Allà Reagrupament té una posició més preponderant. A Puigcerdà la iniciativa la portem més nosaltres perquè tenim el grup més gran de votants. Allà es té una visió de ciutat, però sobretot de comarca. L’entesa ha estat fàcil i fluïda.
 
En general, quina presència tindrà Reagrupament a les eleccions del 22 de maig?
Nosaltres pensem que des del món municipal es poden fer moltes coses sempre que siguin projectes per la ciutat. Nosaltres no vestim aquestes eleccions des d’una centralitat de l’organització cap al territori, sinó a la inversa. Nosaltres només donem suport al territori i garantim que allà on es presenta Reagrupament, ja sigui sola o amb coalició, és perquè hi ha un projecte per al municipi i ganes a treballar.
 
Com estan els ànims després dels resultats electorals del 28-N? Reagrupament no va aconseguir representació al Parlament.
Encara que sembli sorprenent, perquè generalment la gent que es dedica a la política busca èxits a curt termini, Reagrupament té ganes de continuar treballant. La gent de Reagrupament és molt patriota i de forta base associativa. Sobretot pensen en què poden canviar les coses i per això no es desmotiven. Per a molts, que era la primera vegada que militaven en política, saben que començaven un camí i que encara queda molt per fer.
 
Però heu fet autocrítica....
Sí. Ara sabem que una formació com la nostra que viu dels propis recursos i sense la complicitat dels mitjans de comunicació ho té difícil, per tant, si es vol aconseguir es requereix de molta més organització, de molta més preparació i de molt més treball. Amb aquestes eleccions hem guanyat temps. Ara tornem a tenim quatre anys per endavant!
 
Esteu convençuts que la transversalitat és la via?
Creiem que sí. A la política manca molta generositat i tenir els objectius molt clars. La gent de Reagrupament no té la certesa absoluta, però estem convençuts que sense nosaltres el mapa polític seria molt més descafeïnat. I sense Reagrupament la política catalana, en un moment de màxima agressió contra Catalunya, aniria cap a una altra direcció de la que ara va. Estem en un moment de resistència i tots els esforços són necessaris.
 
Durant la campanya Reagrupament va tenir problemes de finançament. Com es podrà mantenir quatre anys visible?
Nosaltres som rics amb persones. I els recursos es troben quan hi ha persones disposats a posar-los. La campanya, molt digna, la vam fer amb aportacions de molts gent. Si vam fer aquella amb un any, amb quatre, podem tenir més garanties.
 
Vistos els resultats es penedeixen de no haver anat junts amb Solidaritat?
No ens podem penedir perquè van ser ells, ni ERC ni Solidaritat, qui no van voler fer coalició amb nosaltres. Esperem que a nivell de Barcelona Solidaritat recapaciti.
 
Quina valoració fa del nou govern?
Jo no he vist un govern massa canviat. A part d’alguns noms nous, la immensa majoria de consellers i conselleres són els de tota la vida. És el govern dels repetits. Són els mateixos de CiU, però més grans. Ara bé, no sé si més savis. No veig el govern dels millors.
 
El veu capaç de fer front a les “embastides” que puguin arribar de Madrid?

Per resistir aquestes agressions no n’hi ha prou amb la política del peix al cove. CiU haurà de començar a fer una altra mena de política que no li hem vist fins ara. És segur que amb el pactisme no se’n sortirà. Per defensar el que tenim només ens queda la confrontació. Pujol ja en parla, per tant a CiU hi ha un canvi de discurs, però no diu el com ni el quan. Estic aspectant!
 
Aquesta entrevista es va fer hores abans de la publicació de l’article "La nova aliança ERC-Rcat"  de Jaume Clotet  en el qual es parlava d’una trobada entre Joan Carretero i Joan Puigcercós, líders de Reagrupament i ERC, respectivament. Quan després s’ha preguntat a la vicepresidenta de Reagrupament, Rut Carandell, sobre aquesta temàtica ens ha remès al comunicat que ahir va emetre la formació desmentint aquest tema.

14.440 lectures

Comentaris (5)

Reagrupament és Reagrupament
Esquerra, no.Ja han donat alguns preavisos de necessitats de protagonisme massa agressiu.
Jo necessito una idea nova, una nova motivació.I crec que en el fons molta més gent. Per tant , m'agradaria saber que tinc el dret a exigir als que dirigeixen el meu país. Que són gent . Com nosaltres(!). Ha de ser un treball en equip,(collons).Que a vegades crec que alguns els veuen els personatges polítics com epifanies.
Si em va interessar Reagrupament, és, per que tenia la necessitat de fer coses noves.
El fet que hagi sorgit una alternativa pels que no estem d'acord en el que ha estat passant fins ara ens exigeix també ser cordials però no submisos.
I jo no vull restes del que ha estat passant fins ara.Ni en postal impresa.
Si cal , m'estic d'altres coses , però vull una alternativa ferma.
Les Municipals... propera parada...
L'única Coalició possible és TOTS sota el mateix paraigua. A cada poble de Catalunya la seva Agrupació d'electors: CUP RCAT ERC SI ..... qui s'hi apunti, i de ben segur que el Milió i mig tornarà a "vèncer". El resultat el tindrem a la vista ben aviat. No caldrà esperar miracles. És el millor assaig que tenim a les mans per afrontar l'atac final i molt abans del 2014.
El que cal al país i a nosaltres
Estan bé quantes aproximacions s'inicien, però per un pacte encara no s'han de produit tots els moviments de renovació - anava a dir rectificacions i reconeixements d'errors, i canvi de pesonatges - en l'executiva d'Esquerra (RC) i la seva estratègia perquè la seva deriva sigui creible. I per nosaltres - que no sigui dit - una reflexió profunda del que volem ser quan siguem grans
s'han de contrastar les noticies a Sant Cugat encara no hi ha cap pacte signat
Tot i que a tot arreu es diu el mateix, a Sant Cugat no s'ha signat cap pacte, només hi ha converses, quan hi hagi una proposta concreta, serà l'Assemblea del Vallès Sud qui decidira.
Barcelona
Les coaliccions sempre poden ser bones quand la fita es de comú acord,no hi ha que caure en un parany fet per aspiracions personals d'una persona per mantenir-se com representan del seu Partit Politic al Ajuntament ,per Regeneracíó Democratica el Sr.Portabella tindria que tornar a fer de Bioleg al Zoo de Barcelona. Be dit aixo....podem reflexionar amb la futura COALICCIÓ.

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament