Jordi Gomis: “Les infraestructures viàries que necessita l’Alt Camp no les tindrà fins que tinguem un estat propi”

El coordinador d’Alt Camp Reagrupament assegura que la “regeneració democràtica per Catalunya és fonamental”
Jordi Gomis durant un dels molts actes que està fent aquestes setmanes per l'Alt Camp
(Valls, 1-10-2010)

Jordi Gomis és el coordinador a l’Alt Camp de Reagrupament, una formació política que, per primera vegada, ha presentat en el seu programa una declaració d’Independència. Reagrupament es presenta per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya. A l’entrevista, pretenen donar a conèixer una mica més en profunditat què en pensa un dels seus coordinadors.

Preparats per a les eleccions del proper 28 de novembre?
Aquest ha estat el gran objectiu des que es va fundar a Reagrupament, promoure una candidatura transversal al Parlament, amb l’objectiu de proclamar unilateralment la Independència de Catalunya. Cap partit no s’ha presentat mai amb la declaració d’Independència en el seu programa, i cal una formació política que aposti per aquest camí.

Com enfocareu la campanya electoral a la comarca?
La nostra campanya compta amb un pressupost molt baix, ja que no ens volem endeutar amb bancs ni caixes. Tot el nostre finançament prové de les quotes dels socis i de les aportacions de particulars, que estan comprant unes butlletes que venem tots els reagrupats. No volem dependre de ningú ni deure diners a cap banc quan estiguem al Parlament. Massa partits parlamentaris s’han hagut de fer enrere de les seves promeses electorals a causa del deute contret amb bancs i caixes.

Com rep la comarca el projecte de Reagrupament?
Això no ho sabrem fins al dia de les eleccions. La meva sensació és que necessitem que el debat de la Independència entri al Parlament al més aviat possible. Només així podrem començar a caminar cap a un necessari Estat propi. És un projecte de futur per l’Alt Camp i per tot Catalunya.

Quin és el punt fort del vostre programa electoral?
La nostra campanya electoral es basa en tres eixos: la declaració unilateral d’Independència, la regeneració democràtica i la nostra recepta anticrisi, treball.

Què necessita la nostra comarca que, sense la independència, sigui impossible?
Les infraestructures viàries i ferroviàries que necessita l’Alt Camp no les tindrà fins que tinguem un Estat propi. Amb el retard de l’A-27 queda ben clar que el govern espanyol no només no ens té en compte, sinó que se’n riu de nosaltres, mentre cada dia marxen de Catalunya 60 milions d’€, com a mínim, que no tornaran mai més. Les infraestructures de telecomunicacions (electricitat i telefonia) tampoc no permeten que les nostres empreses puguin ser competitives. Ha de ser possible poder viure a l’Alt Camp i treballar a Barcelona. A Anglaterra, per exemple, és habitual treballar a Londres i viure a 200 km de la capital anant i venint cada dia amb un transport públic de qualitat, i això equilibra el territori i reparteix la riquesa a parts iguals. Tampoc no podrem sortir de la crisi, ja que difícilment podrem reactivar el consum de les famílies de l’Alt Camp si més del 10% de la nostra renda marxa cap a altres territoris per no tornar mai més. En definitiva, no serà possible una qualitat de vida digna de l’Europa Occidental a l’Alt Camp mentre estiguem sotmesos a l’Estat espanyol.

Si no s’aconsegueixen els 68 diputats per a proclamar la independència de forma unilateral, quin serà el paper de Reagrupament al Parlament?
Volem ser el corcó dels polítics professionals. A part de deixar en evidència cada dia que tenim un Parlament de fireta, amb un minso poder de decisió, mentre no tinguem un estat propi; pensem que la regeneració democràtica per a Catalunya és fonamental. Per tant, promourem una nova llei electoral amb llistes obertes i circumscripcions petites, on el diputat se la jugui amb els electors i no amb la direcció del seu partit, presentarem una llei de transparència de partits i del govern, presentarem una moció per prohibir els populars informes de menys de 12.000 € que s’han fet tan famosos. Promourem, bàsicament, lleis d’austeritat i de transparència de les administracions. També cal dir que els diputats de Reagrupament no tindran disciplina de vot, i, per tant, podran votar diferent del seu grup parlamentari si ho creuen necessari per defensar el territori que representen. És important saber també que, els dies en què no hi hagi sessió parlamentària (que són molts), el diputat estarà a la seva oficina de la demarcació (en tindrem, com a mínim, una al Camp de Tarragona i una a les Terres de l’Ebre) per atendre les demandes de particulars i entitats del territori.

Com valoreu la falta d’unitat entre independentistes?
Bé, Esquerra ha agafat una estratègia, en la qual, segons el meu parer, la Independència de Catalunya ha passat a ser un objectiu de segon o tercer nivell i, per tant, no contemplem la unió amb ells, respectem la seva decisió, encara que no la compartim. Per altra banda, queda Reagrupament i Solidaritat. Lamentant el fet que no hagi estat possible la unitat pel fet que una de les parts no accepta la coalició entre iguals, també haig de dir que ens hem de congratular perquè aquestes eleccions, els independentistes tindrem dues formacions que plantegen com a prioritari l’objectiu d’assolir un estat propi sense subjugar-lo a altres ideologies. Per tant, el resultat final no deixa de ser positiu i cadascú podrà votar a qui li sembli més convincent o que cregui que ho pot fer millor.

Però això no perjudica l’entrada de diputats al Parlament?
Això no ho veig exactament així. Si ens quedem fóra del Parlament, serà principalment perquè la majoria de votants catalans que són independentistes haurà preferit quedar-se a casa perquè no ens hem sabut guanyar la seva confiança o bé votaran altres partits prioritzant altres objectius com per exemple, que el tripartit no torni a sumar. La llei d’Hondt és un problema si hi ha només 50.000 votants, però no tindria massa incidència si la gent que anés a votar independència fossin 500.000.

Com us voleu guanyar la confiança de l’electorat?
És complicat. El votant català ha estat enganyat moltes vegades i li costarà tornar a agafar la confiança. Jo sempre els dic que s’arrisquin, ja que quedar-se a casa sense votar, tampoc no és cap solució. El fet és que la Independència la veig com un objectiu a deu anys vista, i la formació política que sigui coherent i honesta amb els objectius serà la que lideri aquest camí. Per això, nosaltres diem i direm que no volem entrar en cap govern que gestioni l’autonomia, ja que no volem cap cadira que ens pugui fer distreure de l’objectiu.

S’està fent dura la campanya?
És molt complicat compartir la vida professional amb la política, nosaltres, els reagrupats som polítics de nits i caps de setmana ja que no tenim alliberats. De totes maneres, és il·lusionant. Hem estat a les Pobles, el Pla de Manlleu, Aiguamúrcia, Santes Creus, el Pont d’Armentera, Vilabella, Valls, Alcover, i la nostra intenció és anar a presentar-nos a tots els pobles de la comarca. Això requereix esforç, un esforç que fem amb molt de gust perquè creiem en el projecte independentista.

22.375 lectures

Comentaris (1)

Campanya
Estaré encantat de sentir parlar al Jordi Gomis i a la Gemma Pifarre aquest proper divendres dia 15 a las 10 del vespre a Figuerola del Camp.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament