Joan Carretero: “Apostem per una unió de forces independentistes”

El president ha de convocar eleccions perquè el paradigma polític a Catalunya ha canviat
Joan Carretero, a la redacció d'El Punt Avui de Girona / Foto: JORDI SOLER
(Girona, 25/09/12)
Considera que el caràcter plebiscitari de les pròximes eleccions aconsella una unió entre les formacions favorables a l'estat propi
Creu que, si s'assoleix la majoria, el Parlament ha de declarar unilateralment la independència

Joan Carretero (Tremp, 1955) lidera Reagrupament després d'abandonar ERC, on havia militat; un període en què va ocupar diversos càrrecs, com ara l'alcaldia de Puigcerdà o la conselleria de Governació. Rcat es va presentar sense èxit en les últimes eleccions al Parlament, i ara té presència en diversos ajuntaments a través de coalicions amb altres forces sobiranistes. En aquest temps, Carretero no ha deixat d'exercir de metge a Puigcerdà.

Tot s'està precipitant. Us ha agafat de sorpresa el ritme amb què avancen els esdeveniments?
No, precisament nosaltres els hauríem volgut precipitar abans. Ja ens havíem imaginat tot això que està passant; és un escenari que volíem, i ara que el tenim hi som amb totes les conseqüències. De fet, fa dos anys ens vam presentar a les eleccions precisament amb un programa que deia que havia de passar això, i proposàvem que la gent se les agafés amb un caràcter plebiscitari. El que ha passat és que tot el que havíem dit s'ha fet evident, i la gent ara veu que no hi ha altra solució que sortir d'aquesta ratera.

I ara quin escenari hi ha d'haver?
Creiem que el president ha de convocar eleccions. Tal com es va fer palès de manera explosiva l'11 de setembre, el paradigma polític a Catalunya ha canviat. Ara la gent demana tenir un estat i no pas millorar les relacions interautonòmiques. Els governs no poden ser aliens a aquest clam, i això obliga tots els partits polítics a prendre posició davant aquesta petició clamorosa de la ciutadania.

I després, cal un referèndum o una declaració unilateral, si hi ha una majoria suficient?
El Parlament és el dipositari de la sobirania del poble de Catalunya i, si hi ha la majoria suficient per fer-ho, ha de declarar la independència del país, i fer una sèrie de passos: comunicar al món que hem decidit ser lliures, crear una ponència constitucional i elaborar una constitució, aprovar-la al Parlament i ratificar-la en un referèndum. Hi ha una cosa curiosa, que és que, els que ara neguen la capacitat del Parlament de fer això, fins ara sempre deien que no calia fer un referèndum d'autodeterminació perquè la gent ja decidia quan anava a votar. Doncs fem-los cas i, per tant, és en les eleccions quan ens hem d'autodeterminar. Un referèndum haurà de ratificar tot allò que hagi decidit el Parlament.

Reagrupament es presentarà a les eleccions?
Farem el que hem fet des de la nostra creació. L'objectiu no era ser un partit més, sinó aconseguir la independència d'aquest país. Ens agradaria que no ens calgués presentar-nos perquè ja hi hagués una unió suficient de forces polítiques que tinguessin aquest objectiu, i col·laborar dins aquesta coalició. L'escenari que voldríem és el de la màxima unió política entre les forces independentistes.

Heu parlat amb altres grups?
Hem parlat des de fa temps amb altres partits, per explicar la bondat d'anar junts i aconseguir això: que els ciutadans vegin que hi ha una força potent, fins i tot amb diversos accents des del punt de vista ideològic, per aconseguir un estat. I després ja discutirem si s'han de fer polítiques més de dretes, d'esquerres o de centre.

Teniu experiència en coalicions en les municipals, amb CiU, ERC o les CUP. Són positives?
Sí, en alguns llocs més que en d'altres. Però a Olot amb CiU ens funciona bé; a Girona amb les CUP, també; amb ERC en alguns llocs, també. Des de sempre hem volgut sumar.

I veieu els altres partits disposats a una coalició sobiranista?
Ens agradaria que tothom tingués clar l'objectiu i que com més sumem més força tindrem. També entenem que els partits tradicionals tenen els seus interessos legítims. Nosaltres ens volem dissoldre quan tinguem un estat propi i d'altres volen continuar fent política. En aquest sentit, som un pèl diferents. Cal que tots els que puguem anem junts, perquè els ciutadans vegin que això va de debò. Tothom ha de mirar amb generositat pel país, i així es pot aconseguir el que calgui.

Quines condicions posa Reagrupament per entrar dins una coalició?
En posem una, que és que l'objectiu fonamental en la pròxima legislatura sigui declarar l'estat lliure de Catalunya.I una presència en llistes?És evident que ens faria il·lusió tenir un cert protagonisme, però no és una condició si ne qua non .

16.096 lectures

Comentaris (5)

A dia d'avui i veien l'escenari......he arribat a la conclusuó que CIU ha surtit del armari !! fins fa pocs dies ni parlar d'Independencia ni altres mots SINONIMS ( dret a decidir.... autodeterminació....) crec que el President Mas veien la el que vol la societat civil Catalana el dia de la Diada.... a decidit posicionar-se, però te al costat seu un Falangiste el senyor Duran LLeida ...un escull dins de la coalicció ( que preguntin si mes no al alcalde de Vic ) .
Per en Santi Bosch
Com tu Santi Bosch també em faig les meves preguntes. En la meva reflexió considero que Reagrupament ha assentat bases que permeten la cooperació. El ser una organització transversal demostra una manera de fer política madura que ha deixat enrere l'egocentrisme. Més que voler semblar romàntica, vaig voler indicar la vàlua de Reagrupament perquè el important és que la feina feta es reconegui en els passos que fem tots plegats com catalans per arribar a la independència. Un pot tenir la necessitat de ser valorat pels altres o simplement saber valorar-se un mateix i seguir treballant si creu amb el que fa. A mi no m'agrada glorificar a ningú, és més, desconfio dels líders que ho busquen, però em consta que no només els Reagrupats pensem que Carretero és mentalment àgil, molt capaç d'explorar la realitat política del país i encertar-la. I per això , perquè el que va dir s'ha complert fil per randa , a la meva manera i sense més, el vaig voler felicitar. I per molts anys!
DELENDA EST RCAT ?
[[Haver donat suport a Reagrupament ha estat un encert, de cap de les maneres hem exercit al vot per apuntar-nos a cavall guanyador, varem votar el full de ruta que ha triomfat. Reagrupament va ser el primer en sortir del camí dels Ases. Com va dir le Corbusier, l'home camina dret perquè te un objectiu; sap on va, ha decidit anar a un determinat lloc i camina dret. L'ase en canvi no pensa en res , només pensa en donar voltes i res més. Mireu si n'ha estat, i encara n'és, de ben feta la feina dels Reagrupats! ]] ( Anna Xirinachs)
Sí, jo també ho crec això, però si hem de ser pragmàtics, no és res més que es traspuament d'un romanticisme independentista. Certament creiem els reagrupats que tot això, que dintre de casa sentim i diem, té i tindrà en el furtur cap tipus de reconeixement ? NO ens enganyem, ningú no ho tindrà en compte. És més volem, ser tant transversals que l'establiment d'aliances en diferents estaments i contrades, ara i aquí amb CiU, al poble del costat amb les CUP, al Congreso de Diputados amb ERC- CATALUNYA SI, que lluny de veure RCAT com una organització aglutinadora , l'opinió pública la veu com una organització voluble, que depenent de diferents interessos pot pactar i pacta amb forces que mantenen propostes i fulls de ruta diferents del propi. I ara, perquè ens ensumem una majoria absoluta de CiU, realment la cúpula de RCAT ha, els reagrupats hem, fer front comú amb CiU ? O el suport a CiU dependrà de la "generositat" de l'Artur Mas en in cloure gent que no sigui de CiU a les seves llistes ? Estem pla ben apanyats ! Si CiU, que ara per ara NO necessita ningú per guanyar les elecions, ens dóna una puntada de peu, que farà RCAT ? Pidolar una altra coalició amb ERC-SI ( les CUP són figues d'un altre paner) o en vistes d'una negativa després d'haver-nos ofert a CiU i davant del clatellot rebnut, donar llibertat de vot als reagrupats ?
Si en la propera legislatura CiU creu " PRIORITARI " fer execir el dret d'autodeterminació als catalans i es guanya, segons les fittes de RCAT ja ens podrem disoldre. Si no s'ateny la fita no caldrà que ens disolem, el més probable és que desapareguem del mapa.
Són reflexions que escric i tant de bo que el que s'acompleixi sigui que decidim disoldre'ns.
Ara, no deixarem cap imprompta inesborrable, d'això gaire bé n'estic segur.
Cami dels Ases
Ara mateix, en el Parlament han cantat el segadors. Estic absolutament contenta, amb l'himne no ens autoenganyem, ara si que podem cantar a plena veu i amb sentiment que tremoli l'enemic. Es un moment delicat però molt fascinant, els nostres esforços no han estat en va. Haver donat suport a Reagrupament ha estat un encert, de cap de les maneres hem exercit al vot per apuntar-nos a cavall guanyador, varem votar el full de ruta que ha triomfat. Reagrupament va ser el primer en sortir del camí dels Ases. Com va dir le Corbusier, l'home camina dret perquè te un objectiu; sap on va, ha decidit anar a un determinat lloc i camina dret. L'ase en canvi no pensa en res , només pensa en donar voltes i res més. Mireu si n'ha estat, i encara n'és, de ben feta la feina dels Reagrupats! Es aixi la vida, uns brillen perquè altres els il·luminen.
També vull dir que si en algun moment he menys tingut al President Mas, ara em sembla que m'equivocava. El felicito, com també, només faltaria, felicito al nostre President Carretero.
Visca Catalunya lliure, visca!
Unitat
Tingueu present aquests resultats a les eleccions generals. La realitat fins avui ha estat aquesta, molts que no voten mai a les catalanes ara ho faran. No es pot perdre cap vot independentista.

2004
VOTS ESPANYOLISTES 2.300.384
VOTS CATALANISTES 1.254.345

2008
VOTS ESPANYOLISTES 2.212.855
VOTS CATALANISTES 1.790.973

2011
VOTS ESPANYOLISTES 1.735.425
VOTS CATALANISTES 1.538.107

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament