Entrevista a Rut Carandell, vicepresidenta de Reagrupament

"La Constitució de Catalunya és el futur; els partits estan pel passat estatutari"
Rut Carandell en la foto que publica el 3 de vuit

Heu redactat la Constitució de Catalunya. No és poca cosa...

És potent, sí. I ens diuen que és cap on s’ha d’anar perquè l’Estatut s’ha quedat petit abans de néixer. La Constitució , en canvi, és la voluntat de ser independents.
 
Com ha anat el procés de redacció de la Carta Magna catalana?

Des de Reagrupament.cat vam encarregar a vuit juristes que elaboressin el text. No és un document de Reagrupament.cat, sinó que hi han intervingut persones de totes les ideologies polítiques que comparteixen, això sí, un sentiment sobiranista. Hem anat a buscar noms de tot arreu perquè creiem que, només treballant junts, aconseguirem la independència.

Les constitucions i els Estatuts es fan realitat després d’haver aconseguit un ampli consens...

I tant. I la Constitució catalana  que hem redactat ja és un document prou consensuat perquè, com he dit, recull totes les sensibilitats polítiques de gent de dret. Hi ha redactors propers a Reagrupament.cat, però també a Convergència i Unió i a Esquerra Republicana.
 
I què diu la Constitució de Catalunya?

Recull els mínims imprescindibles que soste nen l’Estat català que es resumeixen en articles. La idea és que sigui un document molt esquemàtic, que vagi directe al gra, com ho fan les constitucions d’estil anglosaxó.
 
Quin és l’estil anglosaxó?

Doncs el de la concisió. Hi ha dos tipus de constitucions, les de tradició anglesa i les de tradició més germànica. Els d’aquest segon grup acostumen a ser constitucions molt llargues i massa detallades. La Constitució Espanyola és d’aquest estil, té 169 articles. Costa d’entendre i està molt sotmesa a la interpretació dels magistrats. La Constitució de Catalunya  marca unes bases que serviran de punt de partida per a fer lleis.
 
Per exemple?

L’organització territorial de Catalunya és un afer que s’haurà de legislar i la Constitució no hi vol entrar. En canvi, sí que estableix que Catalunya es constitueix com un estat democràtic i social, o el procés de modificació de la pròpia constitució, o també els drets i els deures dels ciutadans.
 
Com el dret i el deure dels catalans de defensar Catalunya...

Sí, aquest és un dels articles. Vol dir que tenim deures com el de pagar impostos, però també de defensar el país. Tot i això, la constitució no concreta més perquè es tracta de posar-se d’acord políticament després d’haver establert els mínims. Primer les bases, després ja ens organitzarem.
 
Què és abans: constitució o independència?

El Parlament ha de manifestar la voluntat popular dels catalans. Si els diputats voten majoritàriament a favor de la independència s’obrirà aleshores el paper constituent. Per tant, constitució i independència són paral·lels i, de moment, ja tenim mitja feina feta.
 
Sou optimistes en el calendari perquè el Parlament sotmeti la independència a votació?

Sí que ho som perquè mai abans s’havia parlat d’independència com ara. Perquè mai abans s’havia donat un moviment autoorganitzat des de la societat civil com el que s’ha donat amb la celebració de les consultes independentitstes.
 
Ara cal que hi hagi una majoria...

Sí, i aquest és un dels objectius de la constitució catalana. Vull dir que pretenem que la constitució faci veure que la independència de Catalunya és factible i ajudi a sumar en el projecte independentista.
 
Com s’han pres la resta de partits que hagueu mogut fitxa en la redacció de la constitució?

Amb indiferència. La resta de partits estan per l’Estatut i per la renovació del Tribunal Constitucional. Ells estan per aquest passat i nosaltres estem pel futur.
 
Reagrupament.cat vol portar els seus objectius al Parlament. Ja teniu candidat?

Estem en el procés d’aglutinar gent al nostre projecte. Persones amb ganes i que no visquin de la política. L’acte de divendres que ve a Vilafranca amb Roger Granados , un dels pares de la Constitució va en el sentit d’explicar la Constitució de Catalunya i també buscar complicitats. Sobre els candidats, per tant, no estem tan amoïnats.
 
Però confieu que ho sigui Joan Laporta?

El senyor Laporta va venir a la nostra segona assemblea i es va manifestar plenament d’acord amb la Constitució. L’ha assumit com a objectiu, i ens agrada que cada cop s’hi sumin més persones.

12.360 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament