Entrevista a Roger Granados, directiu de Reagrupament

"Si volem una Catalunya lliure el que ens cal és una Constitució"
Roger Granados amb un exemplar de la Constitució de Catalunya a les mans

· "Un estatut és el que té una comunitat de propietaris o una societat mercantil, el que tenen les grans nacions són constitucions"  

· "El model és el dels EUA perquè no genera dubtes sobre els continguts" 

 Roger Granados és un dels vuit juristes que ha creat la Constitució de Catalunya perquè sigui aprovada pel Parlament i el país tingui una carta magna per començar el procés d'independència.

Com va sorgir la idea?

 Un bon dia Joan Carretero va agafar un grup de persones, mentre parlàvem del tema sobre l'Estatut i el Tribunal Constitucional, i va dir: "Aquest país el que necessita és una Constitució, com totes les grans nacions del món".

Quan va començar?

 Fa uns dos anys d'aquella conversa. Abans no ens havíem plantejat mai, ni sabíem de ningú, que volgués fer la nostra constitució. I va ser quan, discretament, un grup de juristes ens hi vam posar.

En català i anglès.

 En català, perquè és l'idioma en què ha d'estar redactada, i en anglès, per fer-ne una difusió a nivell internacional.

De què ens serveix una Constitució si no tenim un Estat propi?

 És que la Constitució és l'instrument jurídic i polític a partir del qual constitueixes l'Estat. Ara hem de posar punt i final al període estatutari que els partits polítics, fins ara, han seguit en aquest país. I el que s'ha de fer és construir l'element bàsic a partir del qual configuraràs la Catalunya del futur.

Amb un objectiu clar: la independència.

 Sí. Nosaltres volem un Estat lliure i independent per al futur de Catalunya. I el primer que ens cal és una Constitució.

I el nou Estatut?

 Un estatut és el que té una comunitat de propietaris o una societat mercantil. Les grans nacions d'aquest món el que tenen són Constitucions.

Per què han pres de model de referència el text constitucional dels Estats Units?

 Al principi, quan es va analitzar, es va produir la discussió de si s'havia de seguir un model més nord-americà o austríac, que seria el sistema constitucional espanyol. Quina és la gran diferència? Doncs hem fet una Constitució amb la premissa que la gent la pugui entendre.

Així, és l'antítesi de la Constitució espanyola?

 És que si la llegeixes, la meitat de les coses no les entens. Llavors, has de tenir uns senyors, que es diuen Tribunal Constitucional, perquè diguin el que diu la Constitució. I, en canvi, si llegeixes la Constitució de Catalunya o dels Estats Units, queda molt clar el que diu. No hi ha dubtes sobre els continguts.

Clar i català.

 És que volíem defugir l'ambigüitat, que ha donat molts mals resultats històricament i, sobretot, quan es redacten normes fonamentals a partir de les quals es creen els països. I l'exemple és el que li ha passat a l'Estatut.

Com han de ser les normes polítiques?

 Ben clares i contundents.

Com han estat les reaccions?

 Molt positives. Hem quedat sorpresos. El mateix que passa amb aquest gran moviment social, espontani, amateur i gratuït que són les consultes populars. Ningú s'havia plantejat mai que es poguessin fer. Haver-les fet invalida moltes creences i deixa en evidència molts immobilismes.

I qui l'ha d'aprovar perquè tingui vigència?

 Els diputats del Parlament de Catalunya.

Preveuen les forces armades? I la figura d'un cap d'Estat?

 Això no hi queda regulat. Quedaria en mans del consens polític de la Catalunya independent.

El text deroga en territori català la Constitució del regne d'Espanya. Un gran conflicte?

 El gran tema que hi ha a la base de la independència és el concepte de sobirania. Per als espanyols, la sobirania nacional catalana resideix en el poble espanyol, mentre que, per a nosaltres, la sobirania nacional catalana resideix en el poble de Catalunya.

Com defineix aquest escenari de futur?

 Com un compromís valent, honest i que no té marxa enrere.

16.724 lectures

Comentaris (1)

fem-ne difusió
La informació d'aquest article m'ha donat encara més confiança i credibiliat sobre la viabilitat de constituir-nos com el proper estat d'Europa. Una exposició clara i molt entenedora, així que fem-ne difusió i el fet de saber que ja tenim la Constitució de Catalunya m'omple d'orgull, i veig que hi ha gent que fa molt temps que treballa per avançar realment cap a la independència del nostre pais.
Ens cal gent com aquesta. Bona feina! Crec que ho faré córrer entre les amistats i els familiars més propers.
Cordialment
Judit

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament