«A Arenys de Munt li fan el buit amb les subvencions des del referèndum»

Entrevista a Carles Mora. L'alcalde d'Arenys de Munt i capdavanter de Reagrupament
Carles Móra a la seu de Nació Digital

Entrevista a Carles Mora. L'alcalde d'Arenys de Munt i capdavanter de Reagrupament reconeix que la Diputació, Generalitat i l'estat central li retallen subvencions per impulsar les consultes. “La diferència de Solidaritat amb Reagrupament és la regeneració que proposem” assegura

 Carles Móra i Tuxans (Arenys de Munt,1955) Alcalde mediàtic del primer municipi que va organitzar una consulta sobiranista. Fa 30 anys que es dedica a la docència. Ara forma part de les llistes de Reagrupament per Barcelona. Home pacient està convençut que Reagrupament ofereix alguna cosa més que independència, “la independència per dur el país a l'excel·lència” en diu. Es queixa que les administracions del PSC li fan el buit a nivells d'ajuts des del referèndum i insisteix que la unitat amb Solidaritat es va intentar fins el darrer minut.

- Bé, alcalde, vostè governa al poble que ha començat la nova dinàmica independentista

Sí, però  ens adonem que de manera barroera patim una persecució màxima als companys que continuen la feina. Per exemple Tarragona Decideix, a qui els van amenaçar amb multar-los si posaven cartells o un obligat silenci als mitjans subvencionats. Estem esfereïts, perquè veus que no estan de punyetes, perquè van a atacar la mateixa gent que ells representen. Per una banda, estem molt contents, amb gran autoestima, però per altra preocupats perquè el poder està atacant aquest moviment nascut a Arenys de Munt

- Què vol dir? Que Arenys de Munt és una víctima, perd subvencions per exemple de la Diputació, de l'Estat central o d'administracions dominades pel PSC?

Sí, sí, hi ha força desafecció cap Arenys de Munt dels partits que ostenten el poder a la Generalitat i a l'Estat espanyol. A nivell de poble i d'alcalde devem estar entre els 3 primers llocs de la llista negra de la Generalitat i l'Estat. Et fan el buit amb força llocs i plataformes, amb algunes administracions supramunicipals, que ens posen un escull, franquejable, però un escull que és difícil de superar a nivell material, econòmic. Es nota molt en els ajuts que s'haurien de repartir d'una manera equitativa a tots els pobles, i només reparteixen exclusivament al logo de partit i pedregi. Nosaltres com a partit municipalista no en traiem cap benefici. Ens fan el buit.

- Alcalde vostè és un capdavanter de Reagrupament, però va ser un defensor de la unitat amb SI, això no ha estat possible...

Sí. Ho veig malament, nosaltres sempre intentem fer governs de concentració, som un partit basat en el teixit social, i és possible que el nostre partit acabi esdevenint una associació cívica. És més fàcil empènyer la gent des de les entitats socials que no pas des de la política. Hem intentat la unitat de totes les maneres possibles, ens vam reunir fins a darrera hora a Puigcerdà amb els representants de la plataforma que volia la unitat. Vam fer oferiments sense ser garrepes, i sense fisures. Fins i tot, el representant de Solidaritat, Lluís Bosch, va deixar de militar-hi perquè encara espera la resposta d'Alfons López Tena. Les coses s'han de dir clares: RCat va intentar fins l'últim minut arribar a un acord, les nostres llistes són movibles. El primer és Catalunya.

 - Així a la vista de la divisió que diferencia Reagrupament de Solidaritat si el projecte finalista és el mateix?

Jo demano que es voti independentisme, sigui qui sigui, però que el vot sigui independentista. Dit això, hi ha una diferència bàsica, i és la regeneració política. Aquest país, l'ha de moure el treball, els valors, el respecte, la feina ordenada, l'ordre i la capacitat de decisió. I aquest és el valor afegit de Reagrupament.

- Així és indestriable la independència que la regeneració, o una abans de l'altre?

Han d'anar totes dues de bracet. Construir un país amb els mals hàbits d'ara seria una tasca deficitària, volem la Catalunya de l'excel·lència. Som persones normals, som persones del poble que vol treballar pel poble. Una Catalunya neta, culta i desvetllada com deia Salvador Espriu.

- Si les enquestes l'encerten hi haurà una clara majoria sobiranista al Parlament?
 
 Es refereix a CiU?
 
 - Per exemple

El projecte de CiU no el menystenim, però no podrà tirar endavant, coneixen de sobres les reaccions de l'Estat espanyol. El concert no l'acceptaran. 

- Però hi donarien suport?

Estem més propers d'en Mas que d'en Montilla.

- I al concert?

Insisteixo que s'ha d'aconseguir però no s'assolirà. L'exemple el tenim amb l'ofensiva judicial contra el català d'aquesta setmana. És desgranar la sentència de l'Estatut que atenta contra la línia de flotació del vaixell Catalunya.

- Formaria grup parlamentari amb ERC i SI?

Si l'objectiu és la independència, sense figures, aniríem plegats, sí. Ara bé, a la mínima fisura ho denunciaríem. La nostra disciplina és molt autoexigent, primer és prioritzar Catalunya. Jo deixo de ser alcalde d'aquí set mesos, per deontologia, això no és un joc. Ho dic com exemple que volem un Parlament transparent per un estat independent, cosit amb bons hàbits i vertebrat a través de la bona feina.

- Si el 28 no obtenen representació?
 
 Seguirem lluitant pel país a través del teixit associatiu i tornarem a les nostres respectives feines

15.779 lectures

Comentaris (4)

Treballar per Sumar
En algunes coses estarem d'acord i en d'Altres no però m'agrada que reagrupament identifica a CiU com a formació que pot treballar per la sobirania de Catalunya. Potser les velocitats no són iguals ara però ho poden ser en el futur.
Hi altres formacions que només volen desgastar a CiU i no veuen que el que hem de fer és sumar gent al sobiranisme, independentisme o com es vulgui dir. Cal cercar vots a altres jaciments si no la suma serà la mateixa. Hem de trencar els vasos comunicants i animar a entrar a gent que sense ser nacionalista o independentista ja està cansada de que ens tractin tant malament.
Doncs a treballar tots sense equivocar-nos d'enemic.
Prou de concerts que no sonen.
No ens creguem solucions que ells saben molt be seran rebutjades com sempre. O Independència o dependència de Espanya.
La Mare dels ous
Us imagineu a qui fa nosa que Reagrupament triomfés? De primer hi ha Espanya que no accepta la nostra existència i a més a més molesta. D'ací l'embranzida d'una estratègia general que va de l'apagada informativa al desprestigi personal i la unió impossible. Hi ha un partit que tem per la seva majoria absoluta. N'hi un altre que no ens perdona que fóssim companys rebels (i avantatjats en les prediccions). Hi la cosa de "divos" i alguna "primma dona". I encara hi troben la corrosió d'excés de protagonisme de grups i persones que ens característic. Heus ací la mare de tots els ous.
López Tena : El submarí.
Està clar que qui no ha volgut mai la unió ha estat el López Tena, això dóna molt que pensar. Segurament aquest notari és un submarí de CiU per a debilitar i eliminar Reagrupament.

I , en el cas que fos veritat que aquest home fos independentista , està molt clar que és un incompetent. Ei , FELICITATS !! has aconseguit dividir i debilitar l´independentisme !!

Sols hi ha dues opcions : O "submarí" o incompetent.

Una desgràcia pel país , en qualsevol cas. Gràcies a individus com aquest hem perdut 4 anys. A ell li és igual. EL QUE NO SÉ ÉS QUE REBRÀ A CANVI .....

Total 4 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament