Llibres

Reagrupament a la Via Laietana adreçant-se cap al punt de concentració a la gran manifestació de l'Onze de setembre / Foto: Josep Lluís G.

Com valoreu la marxa independentista de la Diada? Marca un procés de no-retorn en el camí cap a l’Estat propi?
Ningú no pot discutir que va ser la mobilització més important en la història de Catalunya, feta en positiu i no pas contra res ni ningú. La gent respirava optimisme i ganes de manifestar que la solució no és a Espanya sinó fora. En resum: no va ser una marxa de queixa, sinó de voluntat d’iniciar el camí perquè el país avanci cap a la plena llibertat.

15.626 lectures
Adrià Ardèvol a la recerca de l'storioni perdut

Entre els seus diversos elements, la novel·la de Cabré presenta certa semblança amb les pel·lícules d’aventures d'Indiana Jones, nazis despietats inclosos. Espero que ningú no trobi frívola la comparança, perquè, com passa amb l'arca de l'aliança a la pel·lícula de Spielberg, un preuat objecte, en aquest cas un violí storioni , serveix a Cabré per a connectar les diferents històries que s'entrecreuen i que cronològicament abasten des de l'Edat Mitjana fins al temps actual. A diferència del personatge interpretat per Harrison Ford, el protagonista de Jo confesso , Adrià Ardèvol, no és arqueòleg; però sí que té una gran afició a aplegar valuosos objectes antics, especialment manuscrits d'obres literàries

8.510 lectures
 Carretero, en un moment de l'entrevista. Foto: QS/ND
(Puigcerdà, 31.08.2012)

Joan Carretero (Tremp, 1955) atèn Nació Digital un cop ha acabat la guàrdia de metge. El president de Reagrupament analitza en aquesta entrevista la situació política de l'independentisme, la manifestació de l'11S, el rescat i els acords entre ERC i RCat, així com  el virtual gir sobiranista de CiU. I diu que veu Espanya feble.

9.357 lectures
Enquesta: "La resposta de Barroso sobre la independència de Catalunya s'hauria produït sense la ICE promoguda per Reagrupament?"

En resposta a la Iniciativa Ciutadana Europea que va promoure Reagrupament, la Comissió Europea va admetre la possibilitat de secessió d'una part d'un Estat membre i va considerar la solució en la negociació dins l'ordenament jurídic internacional. Ara, el president de la Comissió ha reiterat aquesta argumentació  en seu parlamentària. Per això us demanem si "La resposta de Barroso sobre la independència de Catalunya s'hauria produït sense la ICE promoguda per Reagrupament?"

9.137 lectures
Eduardo Mendoza, escriptor barceloní en llengua castellana

Un 94% dels que han respost l'enquesta del nostre web rebutgen la possibilitat que els Premis Nacionals de Literatura s'atorguin a autors que no escriuen en la llengua pròpia de Catalunya.

8.546 lectures
Els membres del CoNCA, que presideix Carles Duarte, amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell / Foto: Cristina Calderer - ARA

Aquest agost s'ha obert una nova polèmica lingüística que no ha vingut de fora -com, ara, la idea de batejar com a aragonès oriental la llengua catalana-, sinó del mateix àmbit institucional català. El president del CoNCA, Carles Duarte, troba injust que als premis nacionals de literatura que atorga la Generalitat de Catalunya no hi optin autors que escriuen en castellà. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha mostrat entusiasmat amb la iniciativa. Per això us demanem si "Esteu d'acord amb el conseller Mascarell que els premis nacionals de literatura s'atorguin a escriptors en castellà?"

9.506 lectures
El ministre Montoro

Una immensa majoria (94%) dels que han respost l'enquesta fins aquest dissabte  considera que el Govern d'Espanya intervindrà l'escassa autonomia de la Generalitat com a part del projecte d'espanyolització completa de Catalunya.

9.331 lectures
Enquesta: "El Govern d'Espanya intervindrà l'escassa autonomia de la Generalitat de Catalunya?"

Mentre al País Valencià ja s'ha iniciat el procés de control de l'autonomia per part del Govern espanyol, a Catalunya el conseller Mas-Colell es mostra convençut que Espanya acceptarà el "pacte fiscal". No obstant l'optimisme dels dirigents de CiU, els observadors polítics no veuen perspectives que el Govern català pugui fer front als venciments del deute d'aquesta tardor. 

9.039 lectures
Carles Boix intervenint a la 3a. Assemblea de Reagrupament el 10 de juliol de 2010

ot s'accelera. En política, en economia i en l'àmbit de la transformació social. A tot el món i a casa nostra. La crisi financera, el fracàs de l'estat autonòmic i l'avenç social de l'independentisme situen Catalunya en una cruïlla que cal saber interpretar. I hem demanat a Carles Boix  que ho faci. Boix és professor de política i afers públics de la Universitat de Princeton i autor del llibre 'Cartes ianquis ' (Acontravent, 2012), en què proposa una carta de navegar  del viatge català a Ítaca.

9.961 lectures
El conseller Mas-Colell amb el ministre Montoro tenen una relació súbdit-senyor

A la pregunta per com valoren la proposta de 'pacte fiscal' del Govern de CiU, un 85% de les respostes consideren que  el millor dels pactes fiscals sempre serà pitjor que la independència. Dins d'aquest %, el normal fóra incloure-hi ara el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, si no fos que els convergents, com a bons súbdits, sempre acaben cedint i pactant amb Espanya.

8.703 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament