Reagrupament insta el Govern espanyol a reconèixer la independència de Kosovo

Amb motiu del tercer aniversari de la declaració unilateral d'independència, avalada pel Tribunal Internacional de Justícia
Bandera de Kosovo

Reagrupament Independentista insta el Govern espanyol a reconèixer la independència de Kosovo, amb motiu del tercer aniversari de la seva declaració unilateral d'independència, reconeguda pel Tribunal Internacional de Justícia, amb seu a La Haia, el passat 22 de juliol de 2010. Des que els representants del poble de Kosovo, democràticament elegits, van declarar unilateralment la independència, el 17 de febrer de 2008, 75 estats han reconegut  el nou estat, entre els quals 22 països dels 25 que formen la Unió Europea, els Estats Units o Japó. En canvi, Sèrbia, amb el suport de Rússia i països com la Xina i Espanya han rebutjat frontalment reconèixer l'antiga província sèrbia.

Si Espanya vol comptar entre els estats respectuosos amb la democràcia i amb la legalitat internacional, no pot continuar essent una anomalia dins la Unió Europea i no pot menystenir la fonamentada opinió del Tribunal Internacional de Justícia, el qual ha avalat la plena legalitat de la declaració en dictaminar que la independència promulgada unilateralment pels representants del poble kosovar al febrer de 2008 “no viola la legalitat internacional” i que la seva secessió és la “manifestació del seu dret a l'autodeterminació”. És aquest el procediment que Reagrupament Independentista propugna perquè Catalunya pugui accedir democràticament a la seva plena llibertat i que ve defensant públicament des del 18 d'abril de 2009 (vegeu diari AVUI)  i durant tota la campanya electoral.

Cal recordar que l'opinió consultiva del Tribunal de La Haia va ser emesa, precisament, a petició de Sèrbia i altres estats que van instar l'Assemblea General de les Nacions Unides a demanar la intervenció del Tribunal, i ara, un cop coneguda la seva decisió, no la volen acatar. Tal com han posat de manifest la premsa internacional i nombrosos observadors, Espanya, que va intervenir en el procés defensant la il·legalitat de la declaració unilateral de Kosovo, no vol reconèixer el nou estat per a evitar l'efecte d'un possible contagi, especialment a Catalunya i Euskadi, i ha concentrat tots els seus esforços a rebutjar que constitueixi un precedent aplicable a altres casos.

La declaració dels kosovars d'ara fa 3 anys ha resultat d'una importància cabdal no tan sols per la petita ex-província sèrbia, sinó també per la concepció del dret internacional en els processos democràtics i pacífics d'autodeterminació de pobles que viuen sota la dominació d'altres pobles. Reagrupament Independentista felicita el poble kosovar per la seva llibertat i el coratge dels seus representants en efectuar un acte unilateral de sobirania i instem els representants elegits pel poble català a emular-lo sense dilació, davant dels reiterats abusos que els diversos governs espanyols efectuen sobre el poble català: discriminació lingüística i cultural, espoliació dels recursos econòmics i patrimonials, manca de respecte a la decisió del poble emesa en referèndum, etc.

18.679 lectures

Comentaris (1)

No estic d'acord.
Repeteixo el comentari que he deixat a la nota sobre el llibre en que tracta aquet tema:

Jo aniría amb comte de posar Kosovo com un ejemple per Catalunya, doncs no te res a veure. Kosovo forma part de Sèrbia, i mes a més es una part molt estimada d'ella. Posteriorment es va implantar inmigració albanesa, fins a ser majoría.
Qué ens semblaría si a una Catalunya independent el Baix Llobregat i el Vallès Occidental declaresin la independencia de Catalunya? I si englobès la muntanya de Montserrat?
Doncs el cas de Kosovo es el mateix. Altre cosa es l'argumentació jurídica, on no entro, però el referent de Kosovo com ejemple, no m'agrada gens.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament