Contra la proposta de llei que impedeix el vot dels catalans a l'estranger

Els partits espanyols volen impedir el vot dels residents a l'estranger

Els dos partits majoritaris a Espanya estan negociant una reforma de la llei electoral de tan profund sentiment antidemocràtic que ha alçat en peu de guerra els ciutadans residents a l’estranger. Per a resoldre un simple problema administratiu a Galícia, es proposava eliminar el dret a vot dels residents a l’estranger, que tan sols tindrien dret a elegir 3 o 4 representants al senat i quedarien, així, exclosos d’eleccions municipals, autonòmiques i estatals. Després de sorolloses protestes contra aquesta creació de ciutadans de segona, ara sembla que la reducció del dret de vot afectarà únicament l’àmbit municipal, possibilitat que continua generant gran malestar. A partir d’aquí us convidem a fer les reflexions següents:

Tot aquest procés és una mostra més de la por de les institucions de l’Estat espanyol envers la democràcia. Tant omplir-se la boca amb la defensa de la sagrada constitució i una reforma que retalla el dret bàsic dels ciutadans, el de participar de la vida política amb el seu vot, és dut a porta tancada i d’amagatotis.

També posa de manifest com veu l’estat a Catalunya: com una regió més, i no pas com una nació, amb un govern regional sense rellevància. Per això no tenen cap problema en proposar l’eliminació del dret a vot en eleccions autonòmiques. Però per a un català, no poder votar a Catalunya és perdre la capacitat d’actuació política a la seva nació.

Alliberem-nos d’una vegada d’aquesta cotilla antidemocràtica, d’aquest estat que no ens vol ni escoltar ni deixar parlar. Deixem de ser gestors d’una regió. Imposem una regeneració democràtica. Proclamem la independència!

11.249 lectures

Comentaris (8)

Jo visc fora de Catalunya/Espanya des de 2003 pero, com la Matilde i en Quim ja han dit, segueixo la politica catalana i espanyola de molt més a prop que abans. A mi també m'han dit, un parell d'amics i de parents, que estic més informada que no pas ells, i es pregunten com és possible. Be, principalment gracies a internet.

Miquel, potser si que per a molts no té sentit que votem a les municipals, especialment si no vivim al municipi i no tenim previst viure-hi els proxims 4 - 8 anys, pero les eleccions al Parlament i al Govern d'Espanya son essencials. Els de Madrid no son ningu per prohibir (!!!) el dret de vot (!!!). Aixo es molt, pero que molt greu.

Com Matilde ja ha dit, jo també he observat que els que som a fora, som molt mes catalanistes i independentistes que molts dels que viuen a Catalunya. Potser esta relacionat amb el fet que ens informem en part molt mes que els que resideixen a Catalunya, llegim. I tambe l'enyorament, una mica el sentir-se identificat amb el nostre pais i les nostres costums i llengua fora d'ell.

Crec que per aquesta rao, també som una mica mes critics amb la situacio de Catalunya, i tambe d'Espanya. Veiem com funciona en altres paisos i podem comprar.

Estic segura que els mateixos que han proposat aquesta prohibicio, s'han adonat del mateix, i tenen "por", i per aixo ens volen fer caller.

Repeteixo, es MOLT fort que es proposi retallar un dret tant tant tant fonamental.

No te res a veure amb el tema independencia, pero si amb el tema informació. Un cas que em va deixar amb la boca oberta va ser l'atentat de Madrid. Mentres a Espanya el mateix dia i al dia següent no es parlava de res més que ETA, aqui on visc ja van començar a parlar d'islamistes radicals cap al vespre del mateix dia de l'atentat. Recordo que vaig parlar amb els meus pares per la nit, i quan els vaig comentar que que fort que ens hagues passat el mateix que a New York, em van preguntar que de que parlava, que havia estat ETA. Quan els vaig explicar que els diaris alemanys nomes havien parlat d'ETA les primeres hores, pero que feia una estona que indicaven que tot apuntava a islamistes.. es van quedar de pedra. I molt mes quan, crec que va ser dissabte, els del PP no ho van poder retrassar mes i van haver de "confessar" el que els mitjans europeus ja feia hores que comunicaven.

Perdoneu la falta d'accents, escriure'ls amb el teclat alemany es una mica pesat :)
des d'Alemanya
Confirmo les paraules de la Matilde. Mai havia estat tan a l'aguait de la política catalana ni sigut tan patriota com des de que visc a l'estranger. I sens dubte, m'espavilaré a votar. Salutacions.
Miquel
Miquel, no oblidis que tenim internet on ens fa possible de llegir diaris de tota mena, veure entrevistes en vídeo i comparar opinions dels nostres polítics. No oblidis que molts catalans han descobert el seu patriotisme quan han sortit del país i han començat a enyorar-lo. Per internet poden comprar les lectures adients, per skype poden discutir amb companys de lluita de tot el món (com fa Reagrupament a la seva Vegueria d'exteriors) i no trobo just que facis de jutge d'un tema que no domines. Molt cordialment.
La qüestió crítica és el com
Miquel,

tens raó amb les preguntes que fas, el vot a les municipals és una qüestió de la qual es pot parlar. La nostra crítica anava més cap al com l'estat espanyol engega una reforma d'aquestes característiques, eliminant en primer lloc el dret de vot a totes les eleccions, i quan tothom se li tira a sobre ha de fer marxa enrera. No és manera de tractar els seus ciutadans proposar d'eliminar un dret tan important en una democràcia com el dret a vot sense pensar en el què això comporta. I si no hi haguessin hagut filtracions a la premsa i ningú hagués protestat, hauria colat i tot. Quina falta de respecte, no?

Anna
Orfes de vot
Benvolgut Miquel de Calaf, la teva reflexió està ben feta i tens part de raó, però deixa'm donar-te altres arguments. Jo sóc resident als Estats Units des del 2003 i segueixo dia a dia l'actualitat catalana. Estic casat amb una nord-americana i tinc un fill nord-americà, però no sóc ciutadà dels Estats Units i per tant no tinc dret a vot en aquest país. Per ara només sóc ciutadà espanyol (mal que em pesi) i de la Unió Europea. Si l'Estat espanyol em priva del dret a vot, està privant d'un dret fonamental un dels seus ciutadans.

D'altra banda, pots assegurar que tothom que resideix a Catalunya està mér informat que els residents a l'estranger sobre el que hi passa? De fet, a mi molta gent que viu a Catalunya em diu sovint "estàs més ben informat tu que jo". Com que no ens posarem ara a fer proves de coneixements als votants, assumir que els residents a l'estranger estan menys assabentats del que passa al seu país podria portar a injustícies greus basades simplement en una suposició.

En definitiva, una de les coses que va amb la ciutadania en els països democràtics és el dret a vot, i privar algú d'aquest dret el faria ciutadà de segona classe. Jo desitjo tornar al meu país, no sé quan, i veure com assoleix la independència (entre altres coses, espero poder fer al meu fill directament ciutadà de Catalunya quan fem els tràmits perquè tingui la doble nacionalitat), i vull continuar influient amb el meu vot a donar forma a les seves institucions. (També he de dir-te que a les eleccions municipals de Barcelona no hi voto perquè aplico la mateixa reflexió que fas tu: que els barcelonins decideixin com ha de ser la seva ciutat d'ara, jo ja ho faré quan torni.) Privar-me del dret a vot de forma absoluta seria privar-me d'un dels drets més fonamentals, i de fet em deixaria com a persona sense dret a votar enlloc, ni a la societat on visc ara, els Estats Units, ni a la meva estimada Catalunya. Pensa-hi.
Vot per Catalunya
Com a persona resident a Bèlgica, em sabria molt de greu no poder votar pel Parlament del meu País i més si es per votar un partit clarament independentista, peró he de dir que a les municipals no em sabria gens de greu no votar, ja que tinc dret a vot pel Municipi on visc actualment.
Endevant Reagrupament.
L'any 1995 vaig veure perdre unes eleccions municipals a un partit gràcies al vot per correu de les persones que vivien a l'exterior. En aquell cas vaig saber que la majoria feia entre 25 i 40 anys que havien marxar, ja tenien fills i alguns fins i tot nets al país d'acollida.
Llavors jo em pregunto; què saben aquestes persones, després de tants anys, de les necessitats reals (economia, política, infraestructures.... etc) del seu lloc d'origen?, cóm poden triar un o altre candidat si ni tan sols el coneixen?, és molt agosarat pensar que van votar "dictats" pel familiar que viu aquí?, es pot afirmar, amb rotunditat, que va guanyar la candidatura millor?.
Entenc que un deixi la seva terra uns anys i pugui seguir votant-hi, mentre tingui la voluntat de tornar-hi, però quan una persona està casada i afillada i només ve de vacances cada X anys fins que els pares i germans són morts, el que li interessa és poder votar allà on viu, per millorar el seu futur i sobretot el del seus descendents, no aquí.
Bé, no pretenc crear polèmica, i menys amb un Reagrupat, és una reflexió.

Escrit de la Vegueria d'Exteriors de Reagrupament
Només remarcar que aquest escrit és el comunicat que s'ha fet des de la Vegueria d'Exteriors de Reagrupament.
Endavant les atxes!!

Total 8 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament