Suport al concert a canvi que CiU admeti la ILP per un referèndum d'independència

Els promotors d'una nova ILP per un referèndum d'independència situen el 2014 com a data simbòlica perquè es dugui a terme la consulta oficial
Suport al concert a canvi que CiU admeti la ILP per un referèndum d'independència

Els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per convocar un referèndum sobre la independència han proposat al Govern tenir una actitud "lleial i patriòtica" i no posar "pals a les rodes" en la negociació del concert econòmic a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i postuli l'esmentat referèndum com "punt final" del full de ruta cap a la sobirania. La intenció és proposar al Govern un horitzó "més enllà" del concert econòmic perquè consideren que la negociació fracassarà i l'Estat mai acceptarà una demanda d'aquest caire. Per això han assenyalat el final de la legislatura, el 2014, com a data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

Els promotors de la ILP per convocar un referèndum per l'autodeterminació han presentat l'esmentada proposta com el punt culminant dels processos consultius realitzats el darrer any per assolir l'autodeterminació de Catalunya. De fet, i aprofitant que Convergència i Unió es va referir a la vigent legislatura com la del dret a decidir han demanat al Govern que l'assumeixi com a punt final del full de ruta cap a l'exercici d'aquest dret.

Segons ha explicat David Vinyals, membre de la dissolta Barcelona Decideix, no es tracta de marcar l'agenda política del Govern sinó de marcar "el punt final" del full de ruta de l'executiu cap a l'autodeterminació. Des de la plataforma promotora s'és conscient però que el full de ruta del Govern està enfocat cap a la demanda del concert econòmic però com estan convençuts que aquesta reclamació fracassarà proposen un horitzó que vagi més enllà del pacte fiscal.

Per això han ofert a CiU no posar pals a les rodes i tenir una actitud "lleial" i "patriòtica" durant la negociació del concert a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i l'assumeixi com a punt final del camí cap a l'autodeterminació. La iniciativa, que va ser entrada al registre del Parlament la setmana passada, proposa la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya en el transcurs de la legislatura vigent i per això el grup promotor assenyala el 2014 com una data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

A banda de l'oferiment fet al Govern el grup promotor considera que aquest cop la mesa del Parlament haurà d'acceptar la ILP perquè si ha acceptat la llei per la declaració de la independència i Artur Mas ha donat la possibilitat de convocar un referèndum pel concert, entenen que no hi ha arguments per rebutjar la seva iniciativa. Un cop admesa per la mesa, els promotors hauran de reunir 50.000 signatures en un període de 4 mesos per tal que ILP pugui ser sotmesa a debat i votació dintre la cambra.

El grup promotor està format per diverses entitats que van participar en la organització de les consultes per la independència celebrades els darrers anys i per membres de la dissolta Barcelona Decideix.

8.664 lectures

Comentaris (5)

Primer: Declaració Unilateral d'Independència negociació internacional. Segón: Referèndum
Ho tinc claríssim: un referèndum abans de la DUI seria un desastre. Els mitjans de comunicació espanyols guanyaríen per golejada. Que no ho veieu?!!!!
Foc d'encenalls
Estem "marejant massa la perdiu"... Dia 30 d'abril, una Conferencia amb possibilitats de fer un front comú. Dia 19 de Juny una Assemblea decisiva per el futur de Reagrupament.... Per la meva modesta opinió personal... tot el de mes, eleccions municipals incloses, es foc d'encenalls...
Anem a pams
Jo sóc dels que pensen que els espanyols tenen més assumida la independència de Catalunya, que els propis catalans (tan sols cal escoltar amb quin sentit han parlat del catalans, des de Esperanza Aguierre (cas Endesa) l’Alberto Oliart (RTVE) fins l’últim twiter del Negredo sobre la copa de rei). Si això no es tenir assumit que Catalunya no és Espanya....
Per altre banda els mateix comportament dels governs espanyols de tots colors no fa pensar que vulguin (o puguin) evitar l’escissió , més aviat fa pensar que el que volen és aprofitar el màxim els tems que els quedi de mantenir la colònia per exprimir-la.
Per tant, molt de compte amb el que pot passar si els catalanets anem a Madrid i els diem que estem d’acord en renunciar a un 4% del nostre PIB, a canvi de no tocar el tema de la Independència. Seria per a ells un autèntic regal de Reis. I tinguem en compte dues coses, primera, el màxim alemany del 4%, s’aplica en un país que ha tingut que ajudar a les regions empobrides de l’Est després de la reunificació (avui en dia ja el troben excessiu) i segona, segur que els negociadors catalans o el mateix poble en referèndum, acabarien acceptant el 5 % per allò de que, el que ens “donen” es millor del que hem tingut fins ara. O be acceptarien el 4 % sense llegir la letra petita que conté la trampa perquè acabi resultant el 5 % .Ja fa molts anys que ens coneixem!!
I per nosaltres? És cert que disposaríem de més diners, però els bascos ja fa trenta anys que disposen dels seus diners (TOTS) i no semblen estar massa contents, encara estan reclamant transferències.
Que faríem els catalans si malgrat disposar de diner per exemple, per construir la nostra part de l’eix mediterrani, a l’estat espanyol no li donés la gana de pactar l’enllaç amb França?
O si tornant al tema de l’aigua s’emporten l’aigua del Ebre i no autoritzen per exemple un transvasament del Roina? (Això ja ha passat)
Pensem-ho bé, tenim un problema de diners és cert, però amb tot ,no es aquest l’únic problema , ni el més important. El que ens cal és un Estat propi, això ja soluciona els altres problemes.
I per acabar una última pregunta:
Quants catalans tenint ja el Concert o Pacte fiscal, estarien després disposats a votar a favor de la Independència en un referèndum?
No caiguem a la trampa.

Estic amb en Josep-Lluís
Jo també comparteixo l'idea que exposa el nostre company (Josep-Lluís) sobre el fet de si realment es convenient fer un "referèndum". Digue'me botifler peró crec que l'estratègia de CIU d'anar fent sense renunciar a cap horitzó no es del tot dolenta, ja que els grans temes proposats (concert economic per exemple) poden ajudar a causar desafecció si Madrid ho tomba.De veritat, creieu convenient fer un “referèndum” sobre la Independència?...
De veritat, creieu convenient fer un “referèndum” sobre la Independència?...

Bé, si pensem pel 2014... encara potser que tenim temps per preparar-lo. Però no val badar.

En tot cas, més val, que comencem a fer una campanya institucional de sensibilització, de "pedagogia interna" a casa nostre, per explicar obertament quin és el ESPOLI FISCAL, quina és la realitat de la NOSTRE HISTÒRIA (com ens varen sometre a "sang i foc" al 1714) i deixar ben clar, que sense una Catalunya amb Estat, la nostre NACIÓ no te futur... igualment que la nostre CULTURA.

I tot i així... segueixo amb les meves “reserves” en fer un referèndum... Em convenç molt més, l'estratègia de la DECLARACIÓ UNILATERAL D'INDEPENDÈNCIA!!!

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament