Quina mena de gent som

Ara, potser, a més d'esperança, cal una altra cosa essencial: convicció; i d'això, aquest cop, n'hi ha de sobres
Xavier Antich
Xavier Antich

Un jugador del qual diem que té mala sort no és pas un jugador que perd sempre. Fins els més dissortats tenen diades bones (...) Si al voltant d'una taula sinistra us trobeu, doncs, amb el jugador que perd sempre, que materialment no pot agafar les cartes sense deixar-hi la pell, malfieu-vos-en tot seguit. Totes les probabilitats són que no és tracta pas d'un jugador dissortat, sinó d'un mal jugador, que és cosa absolutament distinta. Només caldrà que us poseu silenciosament darrere seu, a veure com juga. No trigareu pas molt a descobrir que llença espases quan hauria de llançar oros, i envida quan cal passar, i no ensopega ni una. Doncs bé: aquesta mena de jugador és Catalunya".

Aquestes paraules terribles les va escriure Gaziel en un text (El desconhort) llegit l'any 1944 als Jocs Florals de Barcelona, clandestins, i que clou el seu llibre Quina mena de gent som. Un llibre que s'obre amb un altre assaig escrit l'any 1938, però revisat poc abans de morir el 1964, del que ara en parlarem i que conté un dels diagnòstics més desoladors que s'han escrit sobre Catalunya. Potser no és impertinent recordar-lo en les circumstàncies actuals.
Tota la reflexió de Gaziel en aquests textos arrenca d'una pregunta molt incòmoda: "Com és possible que Catalunya, sempre, immancablement, hagi perdut?". Si la pregunta és incòmoda, la resposta és, segons pensa, encara pitjor: "Una revelació fatídica i sinistra, el mateix que la claror d'un llamp". Gaziel hauria pogut fer una obra somniada llargament, per veure com ha anat la cosa i com s'ha comportat, al llargs dels segles, "això que en diem Catalunya".
Però en aquest text demolidor ja endevina que es trobaria el següent: que hi ha col·lectivitats la trajectòria de les quals és com si seguís el fil del corrent històric, "com una nau emportada i afavorida per la maror" o com si els seus tripulants, per un misteriós sentit de l'orientació o per la sort propícia, haguessin seguit el corrent sense perdre'l de vista ni encallar-se mai. Però, en canvi, hi ha pobles, diu, "que fan l'efecte com si mai no sabessin on són, entestats a remar contra el corrent, topant en els esculls, caient a tots els remolins i naufragant sempre". I, entre aquests, "la mostra acabada de col·lectivitat que mai no ha sabut a quina paret tocava, i sempre ha anat a tres quarts de quinze, esmaperduda, descartada, vexada, mentre els altres anaven fent el seu fet, és Catalunya". Aquesta és, a judici de Gaziel, l'enorme tragèdia dels fets: "Unes vegades, la inexistència, altres, la insuficiència, i sempre, la ineficiència de l'esperit nacional català, per a plasmar-se en una plena realitat estatal". O, formulat amb unes altres paraules, que "els catalans no han sabut, en cap moment històric, constituir-se integralment, és a dir, construir un Estat per a ells sols".
Quina és la raó de la persistència d'aquest destí inevitable? En primer lloc, pensa Gaziel -que, com tothom sap, era un analista finíssim, cosa que no prejutja sobre l'encert o no del seu diagnòstic-, perquè "políticament, els catalans som una desgràcia perfecta". Però, en segon lloc, i aquesta constatació "glaça la sang", per pura impotència que obeeix "a una significativa mancança del poble mateix, a una horrible debilitat interna i orgànica de la comunitat". Encara més: a una "feblesa innata". Aquesta seria, segons el seu judici, "la falla mil·lenària": "Quan no té més remei que enfrontar-se amb l'enemic mortal, el lleó planta cara, el tigre dubta, el ocell se'n vola. Catalunya, que té del món una visió essencialment pràctica, davant el perill biaixa sempre (...) perquè no acaba mai de creure en l'heroisme, fins quan el practica accidentalment". És aleshores quan "un instint pregon" recomana sempre, davant dels somnis anhelats i de les ambicions perseguides, com una lletania, que "totes les follies són cosa passatgera. Deixa que s'esbravin".
A ningú se li escapa que, durant els darrers dos anys, Catalunya ha viscut un moment d'una il·lusió col·lectiva contagiosa. Que s'han obert horitzons de futur que feia segles que eren tancats. I que això ha mobilitzat voluntats i consciències. I que l'entusiasme ha accelerat esdeveniments que necessiten dècades de gestació. Ara, però, s'ha estès, entre molts d'aquests que, fins al dia mateix de les eleccions, veien el futur amb esperança i ple de possibilitats, una sensació melancòlica d'abandó i d'impossibilitat, fins i tot de marxa enrere. Just ara, quan semblava per fi que Catalunya, per tornar a la metàfora de Gaziel, no anava a quarts de quinze, torna aquella lletania: deixem que s'esbravi la follia i el somni. Com si, amb això, finalment, s'hagués imposat, en certs sectors, un relat que uns altres han escrit per al futur Catalunya i que no sembla que coincideixi amb la voluntat de les urnes.
Tanmateix, en aquests dies de suspensió del temps que sempre comporta el Nadal, potser no estigui malament recordar alguna obvietat: que, en les coses humanes, no hi ha res d'inexorable, ni res decidit a priori. Que tot és a les nostres mans. Que no hi ha essències antropològiques que condemnin el poble de Catalunya a la claudicació ni a la renúncia d'un futur millor. Que és possible pensar que, aquest cop, potser caldrà, com pensava Gaziel que mai no havia fet Catalunya, ensenyar les urpes i prendre el destí a les mans. Gaziel escrivia que només ens resta "l'únic que no cal perdre mai: l'esperança". Ara, potser, a més d'esperança, cal una altra cosa essencial: convicció. I d'això, aquest cop, n'hi ha de sobres.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/encatala/20121224/54358271820/zavier-antich-quina-mena-de-gent-som.html#.UNgw7UzrbCB.twitter#ixzz2GFHWslXh  
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia  | http://facebook.com/LaVanguardia

8.633 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament