Quim Torra i la generació escapçada

Un Nadal a Contravent

La setmana passada, en el programa literari L’última troballa , que es pot veure a una dotzena de televisions locals adherides a Comunicàlia, en Jordi Llavina conversava amb en Quim Torra, l’editor que fa anys que intenta fer-nos redescobrir una generació de periodistes oblidats. Mitjançant l’editorial A Contravent , en Torra fa el que ell mateix en diu “acció agosarada i una mica suïcida”: posar a l’abast del gran públic els textos fins ara dispersos i les trajectòries de personatges com Eugeni Xammar, Just Cabot, Domènec de Bellmunt, Francesc Madrid i altres, tots ells periodistes catalans que van haver d’exiliar-se el 1939.
 
Vaig contactar en Quim Torra arran de l’acte  que, el març de 2009, el Grup de Periodistes Ramon Barnils vam organitzar al Col·legi de Periodistes com a desgreuge pel lliurament, en aquell mateix lloc unes setmanes abans, d’una medalla al periodista Carlos Sentís per part del govern espanyol. L’acte duia per títol “Els altres periodistes de 1939”, i hi van parlar Josep Fontana, Quim Torra i Vicent Partal, a més de l’aleshores president del Grup, Oriol Cortacans.
 
En la seva intervenció, molt brillant i aplaudida (podeu llegir-la sencera a Media.cat ), en Torra va reivindicar la recuperació d’una tradició periodística catalana de gran valor, sorgida durant la dècada dels 30 i menystinguda o ignorada per les actuals generacions de professionals. “De genis, n’hi haurà sempre”, diu l’editor d’A Contravent, “però a mi m’interessen sobretot els segones i terceres files, perquè en conjunt escriuen molt bé en català i, llegits avui, encara tenen molt d’interès per al lector contemporani”.
 
Han passat més de 70 anys des d’aquella desfeta nacional , però, de la mateixa manera que estem fent amb altres aspectes de la memòria històrica, mai no és tard per recuperar i llegir els bons textos periodístics i literaris (ah, però que no és el mateix?) que van escriure aquells qui formaven part, sense saber-ho, d’una generació escapçada. I ens n'hauríem de reivindicar hereus.

8.757 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament