Per què no hi va haver pacte Reagrupament i Solidaritat?

La 3a Assemblea de Reagrupament "Units pel futur" amb els candidats a l'escenari el passat 10 de juliol

Reagrupament ha treballat fins l’últim dia en una proposta de coalició per anar junts a les eleccions de la tardor. Dilluns dia 11 d’octubre, Reagrupament torna a oferir una proposta (com havia fet anteriorment) sense rebre cap altra contra-proposta. Aquesta es concretava en assumir el 100% del programa de Solidaritat (els reagrupats sempre han pensat que era un calc del seu), oferir “cremallera” en totes les circumscripcions (un i un alternatius d’ambdues formacions) i cedir el cap de llista per Barcelona, entenent que aquesta és la circumscripció que més possibilitats inicials té de sortir.

Segons diverses fonts, Reagrupament va fer aquest oferiment mitjançant els representants de l’assemblea de Reagrupats i Solidaris, tal com aquests els van demanar. La voluntat de Reagrupament ve de lluny: es crea a partir de buscar els màxim consens al voltant de l’independentisme (cosa que el fa diferent a Esquerra on es fixa en l’eix esquerra-socialdemòcrata).

En els dies previs a la 3ª Assemblea de Reagrupament, com ja ha sortit en diversos mitjans, Joan Carretero ofereix el lideratge a Joan Laporta. També accepta el canvi de nom que exigeix l’expresident del Barça i presentar-se sota el nom de Democràcia Catalana.

Sembla ser que Reagrupament accepta tots els noms proposats per Laporta (algunes fonts afirmen que no eren tants com algú poguera pensar en un inici) però té dubtes en el protagonisme que pot tenir Anna Arqué. Això incomoda a Joan Laporta i entra en crisi la negociació.

Aquest fet sorprèn a les parts negociadores, doncs feia molt poc temps que es coneixien  Arqué i Laporta. Tot i així, Reagrupament, per tal d’arribar a un acord a l’Assemblea del 10 de Juliol, ofereix la inclusió de l’Anna Arqué (únic no de RCat a Joan Laporta), i que Joan Carretero es reservi la presidència de Reagrupament però no figuri com a candidat, per tal de donar tot el protagonisme a l’expresident blaugrana, i erigir-se en la figura que vetlli pel compliment dels compromisos electorals. Tampoc va ser acceptat.

Setmanes més tard sorgeix la Crida a la Unitat de l’independentisme feta per López Tena i Beltran, juntament amb Laporta, que enlloc d’iniciar un treball de ponts i diàleg amb totes les forces emplaçades es concreta en una nova opció electoral tancada a qualsevol pacte més enllà del 4 de setembre (segons el seu propi reglament fet pels mateixos tres polítics).

Aquesta circumstància deixa astorats a Reagrupament i a la majoria de l’independentisme de casa nostra. Allò que havia d’unir es converteix en una opció més i divideix.

Les setmanes següents s’espera trobar alguna aportació ideològica nova que justifiqui l’aparició d’aquest nou actor polític. Més enllà de com s’autogestionarà Solidaritat tot indica que es replica l’aportació feta per Reagrupament: Declaració d’Independència i s’obvia la Regeneració Democràtica que conserva Reagrupament.

Fins a l’aparició de Reagrupament no hi havia un full de ruta que trenqués el sil·logisme: referèndum - majoria social - mentrestant governar. Joan Carretero col·loca en l’escenari polític la declaració de sobirania per part del Parlament de Catalunya. Allò que semblà una fugida endavant s’ha convertit en la veritable alternança aquestes eleccions: o declaració o  continuar essent una comunidad autónoma de regimen común  (amb tots els matisos dretes-esquerres que es vulguin).

En els actes públics que ha fet Solidaritat ha deixat clar que tenen una llista tancada a qualsevol pacte que no hagi passat per la seva metodologia interna d’escolliment. Això ha produït que des de Reagrupament es vegi com a impossible aquesta coalició.

Per acabar, cal tenir en compte la gent que ha conformat Solidaritat en les seves àrees de responsabilitats internes (segons el propi organigrama) i que formen part de la llista electoral són persones que van marxar de Reagrupament fent manifestos, declaracions i acusacions que avui dificulten la concòrdia necessària. 

13.473 lectures

Comentaris (12)

Ho esteu fent be
La conjuntura m'havia produït dubtes, ara he vist, després d'escoltar a la Rut i a la Montse Tudela al Clot, i visitar i llegir la vostra excel·lent web, a més de escatir tot el que esteu fent arreu de Catalunya, que encara és possible entrar al Parlament a fer neteja i desemmascarar tanta corrupció. I per què no dir-ho he escoltat el discurs Laporta: No fa falta dir res més, com deia aquell.......


Endavant Reagrupament ! Per la Independència !
López Tena i el seu pasat fosc
No tots son trànsfugues de Reagrupament, tinc entès que el notari era de CiU.
Per cert que per internet he llegit coses molt fortes d'en Josep Alfons López Tena.
Semble ser va donar fe d'un poder a un impostor amb DNI fals gràcies a lo qual és va pepetrar una gran estafa en la venda dels terrenys de Terra Mítica, així com conexions amb el despatx dels advocats on treballava Zaplana abans de dedicar-se a la política "pa forrarse"
De fet està inhabilitat per fer de notari, crec que és molt millor no unir-se a partits que tenen líders amb actuacions tan fosques a les esquenes.
Em sap greu per la manca d'unitat però us dono ànims.
Lamento el fet de no haver-se establert llistes conjuntes entre Reagrupament i Solidaritat. En una negociació, sovint hi pot haver un terme mig entre el que vol un i el que vol l'altre. Sincerament, volia un pacte encara molt més ample que el que podien haver fet les dues forces polítiques esmentades. Però ara ja sabem que aquest pacte no s'ha produït, per la qual cosa us dono ànims en aquesta cursa electoral que, com moltes altres al Principat de Catalunya i a l'Estat espanyol, margina les forces polítiques extraparlamentàries. Sabem que la representació mínima per Barcelona en aquestes eleccions és de dos diputats, degut al topall mínim del 3% que es demana a cada candidatura. Això voldrà dir que, si Reagrupament supera aquest límit a Barcelona, la Rut Carandell i en Carles Móra seran diputats. Poden representar, doncs, unes veus valuoses en la cambra catalana. També us dic que, tot i ser l'independentisme català majoritàriament pacífic i democràtic, aquestes eleccions poden ser especialment dures amb les corresponents opcions si no es compta amb apoderats i/o interventors en totes les meses electorals, doncs ja va produir-se una tupinada grossa amb una determinada força política independentista basca que es va presentar a les darreres eleccions al Parlament Europeu, tupinada que probablement va impedir a aquesta força política accedir a una plaça d'europarlamentari.
Adeu Laporta
Menys mal que us heu tret en Laporta de sobre, un tio com ell que no te ni xo ni arri (els espectacles donats al Barça ho diuen tot) tan sols pot fer mal a qualsevol llista, si es que se li veu d'un hora lluny que el que vol es seguir vivint de la rifeta. No se com hi ha gent que se'l creu.
temps al temps
Coneixent alguns dels que s'han passat de RCat a SCI, prefereixo romandre "solter", però lluny del bruixot de la tribu, puix l'egolatría del líder, l'oportunisme d'altri i l'idolatría de molts simpatitzants, em fa intuïr que si els resultats del 28-N no son brillants per a ells, les lluites internes els disgregaràn com la sorra front un temporal de tardor.
Potser val més ser pocs i sans que molts i contaminats.
Endavant Reagrupament!!!
Laporta malgastador?
Després del que està passant amb Laporta i el Barça, potser lo millor sigui tenir-lo lo més lluny possible.
Bon resum !
Molt ben redactat els fets. Com són les coses ehh senyors ! de veure al senyor Laporta fent un discurs en un acte de Reagrupament fa ja uns mesos, parlant fantàsticament de Carretero i RCat pels mitjans, etc....i ara vol anar per lliure amb el Beltran i el Tena, que no vegis quin parell, déu meu. Mira que em queia molt bé el Laporta, però aquest atac d´egocentrisme que li ha donat, l´ha deixat pel terra. Com es pot ésser tan avariciós, i a sobre els discursos són un calc als que porta fent RCat des de la seva fundació.

Coherència = RCat

Ja s´ho faran.

Ja ho vaig dir
En el seu dia ja vaig fer cometaris en aquest web prevenint sobre la incorporació del Sr. Laporta. Ara el temps em dona la raó. Endavant Reagrupament !!

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament