Notes del pressupost 2011 de la Generalitat

Salvador Garcia
Salvador Garcia

Acabo de llegir la proposta de pressupostos presentat pel Govern de la Generalitat i no per menys esperable estic menys preocupat: retallada draconiana i necessària de les despeses que potser seran insuficients per evitar la intervenció d'Espanya (recomano aquest document explicatiu del pressupost ).

Les CCAA han de complir amb un objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB o l'estat actuarà, i la Generalitat ha presentat un dèficit objectiu del 2,66%, és a dir, el doble. El Govern explica clarament que si l'estat pagués el Fons de Competitivitat i fos "lleial" el dèficit seria del 1,26% (pàgina 28 ), però de cara a l'estat, la Unió Europea i els inversors, Catalunya tornarà a aparèixer una altra vegada com el gran incomplidor . És a dir, situació prenyada: si no es retalla molt la despesa, Espanya ens intervé, i si la reduïm... potser també (de fet Salgado ja ha amenaçat ). I si s'aprova i es compleix el nou pressupost (camí dolorós) d'aquí un any ens recordaran que vam incomplir l'objectiu de dèficit de l'estat del 1,3%.

Algunes dades del pressupost són esfereïdores:

  • El punt de partida que mostra el brutal increment de despeses del 2004 al 2010 (un 60%!) o l'increment del dèficit o el deute dels darrers anys (pàgina 6 )
  • L'increment del 32% en la partida de pagament d'interessos (pàgina 10 )
  • Les grans diferències entre pressupostos i liquidacions en interessos del deute (pàgina 11 ) o en els ingressos tributaris (pàgina 16 )
  • Els compromisos de pagament per inversions efectuades amb pagament diferit (pàgina 34 ). I en especial la Línia 9, que si no es fa res (és a dir, si s'atura l'obra) caldrà pagar igualment 278€ milions, 472€ milions i 510€ milions els anys 2011, 2012 i 2013 (i anar pujant els anys posteriors)
  • 12.152€ milions de necessitats d'emisió i refinançament del deute (pàgina 43, línia "Variació de passius financers" - per cert, no gaire lluny dels 12.800€ milions que jo preveia al desembre )

A més, a pesar del que diu la pàgina 14 , aquests pressupostos no serveixen per lluitar contra la crisi econòmica, entre altres raons perquè la Generalitat no té recursos ni competències per fer-ho.

El Conseller Mas-Colell ha afirmat que "només amb unes finances sanejades es podrà garantir l'estat del benestar", ja que, si no, "tot explotarà i pagaran justos per pecadors" . Quedem-nos amb la segona part de la frase: aquests pressupostos no van només de preservar l'estat del benestar sinó d'evitar el col·lapse financer de la Generalitat. I insisteixo, són uns pressupostos molt durs però potser insuficients, perquè apart de l’autorització de l’estat per emetre deute cal que algú compri aquest deute (12.000€ milions el 2011, uns 1.000€ milions de mitjana al mes). La intervenció d'Espanya és una amenaça, però la no-intervenció si no s'aconsegueixen aquests 12.000€ milions, també ("I si Espanya no intervé? ").

Què fer? Recolzar i exigir:

Ni greix ni espoli .

P.D. I totalment legítim que algú s’oposi al pressupost. Però si ho fa ha d’explicar (com a mínim) dues coses: la seva proposta de pressupost (que inclogui complir amb el 1,3% o 2,6% del dèficit) i explicar com s’aconseguiran els +12.000€ milions que necessita la Generalitat.

16.108 lectures

Comentaris (4)

si, entenc, però ...
Molt interessant.
Espero que el col.lectiu Emma escampi per tot arreu aquesta situació en la que es troba Catalunya.
No penso que hi hagi opcions de respecte i enteniment amb el govern Espanyol.
L'altre dia vaig ensopegar amb l'anunci d'un programa de debat qüestionant si Franco era un dictador. Ja només la pregunta em fa posar els pèls de punta...o sigui que potser que "carreguem les bateries" . No sé si m'explico...
observació
Hola a tot-hom,
Sobre les enquestes; no són 22.000€ , penso que és més , no?
corregit-ho, si us plau
Moltes gràcies Salva
És bo saber d'una persona de confiança el què i el com dels pressupostos, com a mínim en pots parlar amb la tranquil·litat que dóna un anàlisi correcte.
Jordi Ferrer
i no he sentit ningú de l'oposició que parlés de "recolzar i exigir", només el discurset de sempre

Total 4 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament