Nosaltres tampoc

Nosaltres tampoc

Els catalans sovint acusem la resta d’Espanya  d’interferència en els nostres afers interns. I amb raó. Catalunya va fer un nou Estatut i tothom va córrer també a fer-ne un de nou. Es reclama un nou model de finançament, i tothom ens acusa d’insolidaris... I és que els autors de la Constitució espanyola van cometre un error colossal: oblidar que els països mediterranis som de naturalesa envejosa i xafardera.

El federalisme implica acceptar un principi bàsic : no ficar-se en els afers dels altres federats. A Suïssa hi ha algun cantó on determinades votacions les fan els caps de família a la plaça major, aixecant el braç. A Estats Units hi ha estats on s’aplica la pena de mort i d’altres on aquest fet es considera horrible. Ni a Suïssa ni als Estats Units se li acudirà a cap territori federat intentar exportar les seves maneres de fer.

Ara fa uns dies el Parlament  ha aprovat la llei que prohibeix les curses de toros. A mi aquesta llei em sembla un encert. Va en el sentit de la història. Hi ha moments en què la civilització ha de fer determinats passos. Nosaltres l’hem donat i la resta d’Espanya no n’ha de fer res.

Dit això, però, detecto que ja treu el nas  determinada tonteria catalana que pixa fora de test. Aquesta que fa que determinats col·lectius, en nom d’un pretès progressisme, vulguin exercir el que creuen una superioritat moral i escampar l’evangeli solidari arreu del món (des d’Israel a Jerez de la Frontera). Ho dic perquè alguns ja apunten que, pel que fa als toros, esperen que altres parlaments autonòmics ens imitin.

Ja hi som! Perquè el que decideixin o deixin de decidir altres territoris, no és el nostre problema. Està clar que Espanya no accepta el federalisme dins seu, però em temo que nosaltres no l’acceptem a nivell internacional. I ara pretendrem donar lliçons fins i tot a França, ja ho veuran. A tots aquests que volen escampar la suposada benaurança catalana els pregaria que defensessin millor els drets de Catalunya i deixessin el món tranquil.

11.451 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament