La propera crisi d'Espanya (editorial del Financial Times)

No és massa tard perquè Madrid miri d'encabir els catalans
L'editorial del Financial Times d'aquest diumenge reclama a Rajoy que negociï la consulta amb els catalans

La setmana passada, els partits que representen gairebé dos terços del Parlament de Catalunya van convocar un referèndum sobre la independència, cosa que encamina Espanya cap a un conflicte constitucional de la màxima magnitud -just quan l'economia espanyola mostra signes de començar a sortir de la crisi. No tenia per què ser així. Els polítics d'ambdós costats d'aquest abisme creixent han d'esdevenir homes d'Estat per evitar que el que, d'arrel, és una qüestió política no pugui d'esdevenir un problema que amenaci l'Estat.

Artur Mas, president nacionalista català, ha exampat desprevingut el Govern de Mariano Rajoy, president del Govern espanyol, forjant una aliança amb els separatistes i elements de l'esquerra catalana. Han establert una data per a un referèndum el novembre vinent, en què demanaran als catalans que responguin dues preguntes: si volen que Catalunya sigui un Estat i, en cas afirmatiu, si volen aquest Estat independent d'Espanya. En aquesta martingala evident hi ha els ingredients per a una solució.

Espanya va ser aclamada amb raó per la seva transició des de la dictadura franquista a la democràcia descentralitzada, però encara no ha organitzat una casa plurinacional prou comfortable per als pobles culturalment diferents. Això fomenta el nacionalisme reduccionista, a l'Espanya castellana i entre els catalans i els bascos.

Hi havia prou flexibilitat en el sistema quasi-federal d'Espanya per donar cabuda als catalans, fins que Partit Popular del senyor Rajoy ho va sabotejar el 2010, persuadint els membres del Tribunal Constitucional que el PP havia designat per derogar aspectes sensibles del reformat Estatut d'autonomia de Catalunya. No es van impugnar articles idèntics en els estatuts de València i les Illes Balears, llavors sota el govern del PP. Això va desfermar l'independentisme català, fins llavors un moviment marginal. La qüestió adequada on tenir una crisi és la politització de la judicatura -només una de les institucions desmanegades d'Espanya que necessita una reforma.

En lloc de liderar el seu poble, el senyor Mas està sent liderat per ells i el senyor Rajoy l'ha acorralat en una cantonada amb la insistència que la Constitució post-Franco -que consagra la indissoluble unitat d'Espanya- és immutable. Les enquestes diuen que els catalans preferirien més autogovern -incloent un grau d'autonomia fiscal-, però aniran pel seu propi camí si l'única alternativa és un status quo que el govern del senyor Rajoy està esmicolant.

Som davant un problema polític que requereix una solució negociada -més federalisme dins d'Espanya és una imperiosa necessitat de renovació institucional. No són tan sols els catalans, sinó els principals partits espanyols, el PP del senyor Rajoy i els socialistes, els que han d'estar a l'altura.

6.140 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament