La Biblioteca de Catalunya, a la Monumental

La Biblioteca de Catalunya, a la Monumental

S'acaba el passat taurí de la plaça Monumental de Barcelona i comença, descartat com a centre comercial, el debat públic sobre el seu futur lúdic i cultural. Aquesta és la meva aportació: convertir la Monumental en la nova Biblioteca de Catalunya. La Biblioteca de Catalunya, actualment ubicada a l'antic Hospital de la Santa Creu, no només és petita, sinó que no pot créixer en col·leccions bibliogràfiques ni en serveis i no té cap possibilitat de convertir-se en un verdader equipament bibliotecari modern i cultural per al futur de la ciutat.

 L'edifici gòtic del segle XV del barri del Raval té unes característiques tan especials i de tan difícil accés, que la majoria dels barcelonins no saben que allà hi ha una biblioteca, cosa que fa gairebé inviable qualsevol gran millora. Ubicar, per tant, la futura Biblioteca de Catalunya a la plaça Monumental permetria disposar d'un equipament cultural de primer ordre, amb suficient espai i de fàcil accés; projectar a Barcelona i l'edifici de la Monumental una de les millors biblioteques del món i de més prestigi, com la Biblioteca Nacional de França, la Biblioteca Pública de Seattle (EUA) i l'extraordinària Biblioteca Nacional del Quebec (Canadà), i crear i potenciar un triangle cultural excepcional, junt amb el Teatre Nacional de Catalunya, l'Auditori i el futur centre Disseny Hub BCN.

Òbviament, la futura Biblioteca de Catalunya no seria un magatzem de llibres antics i rars només per a estudiosos, sinó que donaria nom a un conjunt d'equipaments culturals relacionats amb la memòria impresa, visual i artística de Barcelona i Catalunya, com un centre de fotografia. La Monumental transformada es convertiria així en una oferta de centres i serveis culturals de tot tipo destinats a l'estudi, la creació i el talent; una petita però 'monumental' ciutat de la cultura dins de la ciutat: oberta, científica, lúdica, educativa i tecnològica perquè els ciutadans poguessin construir la cultura que es desenvoluparà en els pròxims 100 anys.

9.657 lectures

Comentaris (5)

correbous
prefereixo la placa k correbous. aixo si es tragic
Es molt bona idea la bibliotega de Catalunya a la Monumental
Recolzo el 100% que a la Monumental es construeixi la biblioteca de Catalunya, per fi es trobarà un lloc idoni per fer aquest equipament que portem tants any sense gaudir i que te de sufragà l'estat espanyol que ens deu des de fa anys, fins ara ha mirat descanviar-se , crec de totes les propostes que he sentit aquest es la millor.
Que gran!
Realment seria un gest molt elegant, i el nom "biblioteca monumental" em sembla fantàstic. El concepte del "triangle cultural" a més em sembla un argument de pes. Molt ben vist!!
Els toros son cultura tmb de Catalunya
Si tant estimen a Catalunya això esta mal fet, els toros tenen anys en Catalunya! abans fins i tot dels Castellers!, que en espanya es practiqui no vol dir que tenim que deixar de fer corrides de toro ( només per diferenciarnos mès del estat espanyol, tmb es fa a mèxic.
Si es convertís una plaça de toros en una biblioteca enorme, amb llibres d'arreu del món i fama mundial per la seva magnitud, no només s'hauria acabat amb una pràctica brutal i sanguinària, sinó que hauriem guanyat un espai molt valuós per presentar-nos davant del món com els que tenen una de les biblioteques més grans i extenses del món, una aposta clara per la cultura que no faria més que millorar la nostra imatge al món.

Em sembla una proposta excel·lent, ara, només cal convèncer al Balañà amb el seu espanyolisme ranci que canviï assassinats per llibres, i al govern que canviï diners per cultura.

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament