Franquistes, encara, a l'Ebre

Xavier Borràs

L'alcalde de Tortosa ha argüit excuses  de mal pagador per no fer front a una demanda massiva i popular de retirada dels símbols franquistes de la capital del Baix Ebre. No m'estranya. Hi ha una persistència del franquisme en aquestes terres que va més enllà de qualsevol ètica democràtica. I són a tot arreu, els qui actuen d'aquesta manera: als partits, als ajuntaments, a les institucions i, encara, entre la població, que els vota i els fa confiança.
 
 Quasi setanta-cinc anys d'alienació mental  -sí, a més del transfranquisme, aquesta democràcia, també ha desactivat la construcció d'una cultura de respecte per la història- han aconseguit això: que un alcalde es negui a retirar un monument feixista. Però no és rar en aquestes terres. Encara es recorden, a Gandesa, per exemple, que un ajuntament democràtic, comanat per CiU, va rebatejar el nom del carrer de Miravet pel del criminal de guerra i cuñadísimo  Ramon Serrano Súñer. Fins ben mort (als 102 anys i al llit) i després de temps i de lluites quasi solitàries, no es va restituir al seu veritable nom. I això va passar en aquesta democràcia.
 
 Mon pare, el gandesà  Enric Borràs Cubells, va ser tinent d'artilleria de l'Exèrcit Popular durant la guerra d'agressió, en defensa de l'alliberament de Catalunya del jou que encara, silenciosament, ens sotmet. Va patir -com tants d'altres- exili, presó, condemnes…, perquè ara un demòcrata de tota la vida n'embruti la memòria.
 
 Malaguanyat país!

11.729 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament