El Comissariat del Tricentenari

"Després de tres-cents anys, la flama de la identitat catalana es manté encesa expressant una voluntat absoluta de reafirmació nacional"
El Comissariat del Tricentenari

L'onze de setembre del 2014 es compliran tres-cents anys de l'entrada de les tropes borbòniques a la ciutat de Barcelona. Aquest fet donava pràcticament per acabada una guerra les conseqüències de la qual són encara notòries. La commemoració d'aquests tres-cents anys haurà de ser necessàriament un motiu de reflexió que ens permeti escatir no només la foto fixa del que va significar aquella desfeta, sinó tota la cronologia històrica. Cal que la societat catalana en conjunt prengui consciència que aquesta commemoració serva el record d'una manera d'entendre la gestió de la res publica per part dels nostres ancestres. I sobretot que, després de tres-cents anys, la flama de la identitat catalana es manté encesa expressant una voluntat absoluta de reafirmació nacional.

 Així mateix, aquest Comissariat commemorarà una altra efemèride que s'escaurà l'any 2014: la creació fa cent anys de la Mancomunitat de Catalunya. Aquesta va ser la primera estructura d'autogovern després del 1714. Una unió de diputacions que va permetre, tot i els recursos migrats de què disposava, endegar un pla de modernització del país que s'estroncà amb una altra desfeta.

Aquestes dues cites històriques han de ser el pretext per aconseguir, en primer lloc, un coneixement més concret de la nostra realitat històrica per part de tota la població i en especial de les generacions més joves. Tal com recull la moció del Parlament , hem de ser capaços d'estimular l'interès d'alumnes, estudiants i universitaris. D'altra banda, aquestes actuacions també ens han d'ajudar a projectar-nos internacionalment. Catalunya tindrà, novament, l'oportunitat d'explicar-se a Europa d'una forma directa i sense intermediaris.

Miquel Calçada i Olivella

6.481 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament