2014

Montserrat Tudela
Montserrat Tudela
Associada a Reagrupament

No hi ha fita política més difícil que construir un nou Estat per la via pacífica, sense l’ús de la força. Partint d’aquesta premissa, és evident que cal preveure l’ús de totes les vies pacífiques que tenen reconeixement internacional per a assolir aquesta fita, és a dir, un referèndum, o una proclamació unilateral d’independència de la cambra de representants del poble, en el nostre cas, del Parlament de Catalunya.

Quant al referèndum, adjectivar-lo de legal, il·legal, consultiu, vinculant, etc., és del tot estèril. El sufragi universal és la base de tota democràcia i el referèndum per a decidir el nostre futur és legítim,però d’això ja n’he parlat en d’altres articles. Ara bé, l’adjectiu clau del referèndum per a la independència és el de “possible”o “impossible”. És a dir, si serà políticament possible fer-lo o no fer-lo. La pregunta és si els grups parlamentaris de CiU, ERC, ICV i CUP del Parlament de Catalunya que van signar la Declaració de Sobirania i el Dret a Decidir del Poble de Catalunya seran capaces d’acomplir el seu compromís signat en seu parlamentària en la primera sessió d’aquesta legislatura.

I aquest referèndum s’ha de celebrar l’any vinent, el 2014, segons programes electorals, segons el pacte de governabilitat i per la oportunitat històrica que representa posar entre l’espasa i la paret la Unió Europea, que té convocades les eleccions el mes de maig vinent i que, per tant, si ja s’ha fet el referèndum i ha sortit el sí a la independència, s’haurà de significar. I si no se celebra aquest referèndum, la culpa la tindrem tots els catalans. Perquè si, després de lluitar tant de temps per exercir el sufragi universal per a decidir si volem  ser un Estat sobirà o no, no es fa, és que ens hem equivocat d’estratègia i de representants.D’estratègia perquè no haurem sabut pressionar prou els representants perquè convoquin un referèndum el 2014 amb una sola pregunta clara i concisa com era, per exemple, la del referèndum del 13 de setembre de 2009 celebrat a Arenys de Munt i posteriors. Haurem equivocat l’estratègia de manifestacions,concerts, espelmes, estelades,cadenes, articles, i centenarsd’accions ciutadanes. Ens haurem equivocat també en l’elecció dels nostres representants que es van comprometre a convocar un referèndum el 2014.

És per això que jo no contemplo en cap cas que el 2014 passi anant només a les urnes per a les eleccions europees. Entenc perfectament que el govern ni parli de data ni expliciti la pregunta per ratificar. Jo tampoc no ho faria. La campanya espanyola per terra, mar i aire contra la independència de Catalunya està només a les beceroles. El 2014 serà dur en aquest sentit. Però si en alguna cosa hem avançat és que Catalunya s’ha renacionalitzat. I aquest procés no s’ha aconseguit a través de campanyes electorals i, per tant, no és patrimoni de cap partit, sinó que s’ha aconseguit per una suma de factors que ens han obligat a reclamar la nostra sobirania ciutadana i nacional.

El 2014 ha de ser l’any de la culminació de l’únic projecte nacional que des de fa moltes generacions aplega a tots els catalans i que posa en el centre la pàtria i la dignitat sobirana. Aquí no hi ha dretes ni esquerres, sinó un projecte factible d’assolir.S’ha acabat el temps de les actuacions partidistes o tàctiques polítiques. Totes les divisions polítiques pròpies dels estats sobirans queden ajornades per a quan el tinguem. I al voltant del referèndum ens hem d’aplegar tots. Els nostres representants a les diverses institucions, sobretot al Parlament de Catalunya, i els ciutadans. Vindran mal dades i hem d’estar a punt per donar suport a qui rebi primer.

El 28 de juny de 2010, Espanya ens va dir que no érem una nació en una sentència del Tribunal Constitucional d’España contra l’Estatut d’Autonomia. Quatre anys després, el 2014, els catalans hem de votar a les urnes si volem ser una nació sobirana o no.Votar abans o després d’una proclamació unilateral d’independència,òbviament.

5.898 lectures

Comentaris (2)

Joan T.
Si la consulta no es fa el 2014 serà la més gran estafa democràtica que mai hagin fet CiU i ERC.
Seran els responsables exclusius.
Cal estar a punt
Efectivament, vindran mal dades. La campanya espanyola contra el "no", encara no ha començat.

Total 2 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament