A la xarxa...

Carle Boix

El dèficit fiscal amb l’Estat és (conjuntament amb la situació de la llengua i amb la indefensió competencial) la raó fonamental del desacord entre Catalunya i Espanya i, en definitiva, la justificació del programa de transició nacional anunciat pel president Mas. Per això, em sorprèn, m’amoïna i, de fet, em dol, que, ara per ara, el govern presenti la situació pressupostària gairebé com un simple problema de tresoreria. Això no és cert. El problema fiscal de Catalunya és, més enllà de la gestió més o menys encertada de la fiscalitat per part del govern anterior, la conseqüència directa de l’estructura pressupostària existent a l’Estat.

11.424 lectures
Un Nadal a Contravent

Han passat més de 70 anys des d’aquella desfeta nacional , però, de la mateixa manera que estem fent amb altres aspectes de la memòria històrica, mai no és tard per recuperar i llegir els bons textos periodístics i literaris (ah, però que no és el mateix?) que van escriure aquells qui formaven part, sense saber-ho, d’una generació escapçada. I ens n'hauríem de reivindicar hereus.

10.509 lectures
Xavier Borràs
Xavier Borràs
Periodista

El model lingüístic escolar de Catalunya no exigeix a l’alumnat un comportament lingüístic determinat, i no aconsella, recompensa ni castiga l’ús d’una llengua o altra en les relacions interpersonals, que són, precisament, les que finalment afaiçonen l'ús real de la llengua. A les escoles francòfones d’Ontario (Canadà), per exemple, exigeixen als seus alumnes que usin el francès entre ells, perquè la institució es concep com un medi lingüístic que ajuda a perpetuar la cultura francòfona a l'Amèrica del Nord.

10.007 lectures
Xavier Borràs
Xavier Borràs
Periodista

Francesc Macià, en canvi  -com els germans Badia-, pensava en català, però a les escoles catalanes ningú no el coneix i, al pas que anem, mai no el coneixeran, bàsicament perquè el pensament espanyol -mesetari, eixorc, erm- s'ha instal·lat tant endins de la nostra societat -dels nostres dirigents, de les nostres elits- que foragita, lentament, "democràticament", l'esperit que ens mou com a poble.

50.172 lectures
Enric Canela
Enric I. Canela
President de Suma Independència

Prestem atenció al discurs d’investidura d'Artur Mas. En funció de les possibilitats que tinguin les seves propostes de ser admeses pel govern espanyol tindrem la clau dels objectius polítics del nou  president. Si són difícils o impossibles de ser admeses, Mas apostarà per jugar fort, si són tèbies i poc clares, tornarem a parlar del “peix al cove”, però ara, vist tot plegat, al cove foradat.

11.117 lectures
Lluís Montserrat

Més enllà del titular reduccionista que descrivia la seva opció com a independentista, Reagrupament propugna una autèntica i profunda regeneració democràtica. Un “detallet” que aquest país necessita com l'aire que respira (i el dog chow que li llencen des d'Espanya). Aquest país sense limitació de mandats, aquest país (excepció de les societats civilitzades) on els polítics controlen la informació electoral. Aquest país que, per no tenir, no té ni llei electoral, encara.

11.726 lectures
Xavier Borràs

El Centre d'Estudis d'Opinió acaba de publicar , sota encàrrec de l'Oficina Antifrau de Catalunya, un escruxidor estudi, intitulat La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes . Si fem una anàlisi d'aquest treball, fet amb 2.000 persones de tota edat i condició arreu del nostre territori, podem conloure que, d'una forma ampla i majoritària, la ciutadania creu que la corrupció i la manca de transparència estan instal·lades al Govern de la Generalitat i a les diverses administracions i institucions públiques

11.866 lectures
Carles Boix

Per encaixar Catalunya dins d'Espanya, l'esquerra catalana va inventar-se un imaginari federalista als anys 60, a mig camí entre els escrits de Stalin sobre la qüestió nacional i les tradicions pi-margallianes del XIX, adobat amb un toc multiculturalista cosmopolita. Com ha passat amb els principis econòmics, aquells ideals polítics, plens de bona voluntat però executats de manera lamentable, han naufragat davant de la realitat política espanyola, assassinats pel Tribunal Constitucional.

10.570 lectures
10 de juliol de 2010

La frustració de l’independentisme generada pel cicle de mobilitzacions anterior a les eleccions ha fet que circulés la idea que aquest està en declivi.  No obstant això, l’enquesta de GAPS per a l’Ara  ha demostrat que, lluny d’haver entrat en decadència, el secessionisme post 28-N és més viu que mai .

14.308 lectures
Carles Móra
Carles Móra
Associat a Reagrupament

Cal plantar cara a l'Estat espanyol, amb habilitat i destresa, amb professionalitat i endreça, però amb molta fermesa i decisió. Cal plantejar un organigrama polític molt diferent, que actuï amb total transparència, que replantegi la política, que relacioni realment les necessitats quotidianes del poble amb el Parlament, que faciliti que s'elaborin lleis que treguin la ciutadania d'aquest estat de desempara i indefensió

11.326 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament