A la xarxa...

Eugeni Casanova

Catalunya és el més lent dels vells estats i de les nacions conscients a tancar d’una vegada el seu procés de recuperació política. Després de la Renaixença, el Memorial de Greuges, les Bases de Manresa, el tancament de caixes, la Solidaritat, la Mancomunitat, la conspiració de Prats de Molló, la proclamació de la República Catalana, l’Estatut de Núria, els fets d’Octubre, la guerra, la resistència antifranquista, la transició, l’Estatut de Sau, el pujolisme, els governs catalanistes i d’esquerres (noti’s la cursiva), l’Estatut sense nom, les consultes populars, la manifestació del 10 J… encara és exprés l’independentisme?

11.035 lectures
Salvador Cardús

En primer lloc, l'estació de la independència és just en el sentit contrari d'on para l'estació de l'autonomisme o del federalisme a l'espanyola en què només creuen alguns nostàlgics del PSC. En segon lloc, hauríem d'entendre que un avenç cap al concert econòmic no és, de cap de les maneres -i suposant que tingués alguna plausibilitat-, una estació prèvia a la independència ni que, en conseqüència, ens hi acosti. Tot el contrari: en realitat ens n'allunya. És en la direcció oposada.

13.664 lectures
Santiago Niño

Catalunya dóna  17.000 milions d'euros més del que rep ; aquesta és la realitat pura i dura de Catalunya avui, i a partir d'aquí poden introduir-se totes les matisacions que es vulguin i realitzar-se totes les correccions que s'estimin oportunes. En gran mesura com a conseqüència d'això, Catalunya ha arribat a un volum de deute propi de gairebé 30.000 milions d'euros i a un dèficit propi de més de 7.000 milions.

14.401 lectures
Commemoració de 30 anys del 23-F

El cas és que el 23-F ha permès conferir una mica d'èpica  a la democràcia espanyola. Ràpidament, el successor de Franco es va poder canviar aquest títol pel de salvador de la democràcia i aquells polítics, satisfets, van passar de conspiradors de Casa Lucio a lluitadors per les llibertats.

10.542 lectures
Quim Torra
Quim Torra
Advocat i editor

Durant els últims anys, el moviment independentista ha fet un esforç colossal per posar sobre la taula dades i xifres, arguments i valors, que no han tingut, per la banda contrària, una resposta intel·lectual d'un certa alçada. És hora que encara hàgim escoltar un sol argument per seguir un dia més a Espanya

9.610 lectures
Roger Granados i Jordi Portabella presenten el primer cartell de la coalició. Foto: ACN.

El president del Grup municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha presentat aquest matí el cartell “Anem Junts Barcelona”, acompanyat de Roger Granados, en nom de la Junta Directiva de Reagrupament Independentista, i els regidors d'ERC Ester Capella i Ricard Martínez. El cartell, que a partir d’ara es podrà veure a diversos punts de la ciutat, “tracta de reflectir la voluntat de la coalició per la suma permanent i per constituir un tercer pol clarament diferenciat de CiU i del PSC”, segons ha declarat el candidat republicà.

10.894 lectures
Quim Monzó

I després els diaris van per aquí fent enquestes a veure per què gent que mai en la seva vida no s'havia plantejat la independència se la planteja ara, i de debò. Confiem que l'onada de saturació que està sacsejant als països àrabs es propagui a la ribera nord del Mediterrani i aquí la lideri Mohamed Jordi (perquè si l'han de liderar els dirigents independentistes amb poltrona, estem arreglats).

14.526 lectures
Logotip de l'Agència Tributària espanyola

A Galícia, la Rioja i Castella-la Manxa han posat en pràctica programes per a la gratuïtat dels llibres de text escolars. I totes les comunitats autònomes regalen els ordinadors portàtils als alumnes de secundària. Catalunya és el fet diferèncial. Les famílies n'han de pagar la meitat. Andalusia disposa, a més, de transport escolar gratuït des dels 3 anys fins al batxillerat. En diverses comunitats autònomes encara que no en totes s'han implantat desgravacions fiscals per ajuda domèstica, per adopció internacional, per a despeses de guarderia. A Catalunya no hi ha res d'això.

15.019 lectures
Jaume López / Foto: Opinió catalana

Aquest nou esquema analític ens permet arribar a noves conclusions amb les quals analitzar les demandes de més autogovern que s'estan produint actualment en estats com el Regne Unit, Bèlgica, Dinamarca, Canadà o Espanya. En aquest sentit, s'observen dos tipus de resposta: model canadenc-danès-britànic-belga i model espanyol. La resposta estatal és completament diferent a Catalunya i a Euskadi, on no només no es produeix un reconeixement explícit de la identitat nacional diferent sinó que es postula l'existència d'una única nació espanyola. El que ens porta a dir que és aquí on la corda s'està tensant més.

12.717 lectures
Carles Boix

El dèficit fiscal constitueix (juntament amb el tracte al català i la indefensió competencial) la raó fonamental del desacord entre Catalunya i Espanya i explica, en definitiva, el programa de transició nacional anunciat pel president Mas. Per aquesta raó, em preocupa i em dol que el govern presenti la situació pressupostària com un simple problema de tresoreria causat per l'administració anterior. La Generalitat ha d'utilitzar la gran mala notícia de la retallada fiscal per dir la veritat i explicar a tota l'opinió pública que l'ofegament del nostre país té un responsable directe: un sistema fiscal que atempta contra els interessos de Catalunya, que lliga a aquest país de peus i mans, i que urgeix desfer d'una vegada per totes.

13.326 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament