A la xarxa...

Logo del Partit Socialista de Canàries, federat amb el PSOE

El PSC és actualment un partit sense nord, sense projecte, sense lideratge i submís al PSOE, un partit nacionalista espanyol imbuït d'una forta cultura jacobina i unitarista que és letal per a Catalunya. La cultura federal i plurinacional són alienes al PSOE.

13.878 lectures
Ignasi Planas, adreçant-se als assistents al dinar posterior a la caminada per la unitat

Sense cap mena de dubte aquesta tarda de diumenge, ha estat el dia d'Ignasi Planas, el cap de files de RCat a la candidatura independentista unitària Unitat per Barcelona. El número quatre de la llista encapçalada per Jordi Portabella i Joan Laporta jugava a casa. En un míting dinar al Pla de Palau de Barcelona, davant d'unes 250 persones, la majoria reagrupats, Planas ha fet gala de la seva hàbil oratòria.

11.839 lectures
Foto: La Vanguàrdia

Avui ha estat un dia històric per la premsa al nostre país. Gràcies a La Vanguardia la difusió de la premsa escrita en llengua catalana passarà dels 135.000 a 230.000 exemplars diaris.  Així, els lectors diaris de premsa en català han passat en un no-res del 29% al 42% i amb expectatives de creixement.

10.058 lectures
Gerard Piqué celebrant el pas del Barça a la final de Wembley

Els catalans tenim una relació privada amb la resta del món. És el turista català que s'esforça a què entenguin la seva nacionalitat a qualsevol racó del món, és el professional expatriat que es nega a ser identificat amb una llengua i una cultura que no són les seves, és el vell exiliat que ha transmès la seva identitat, tossudament, als descendents...

11.821 lectures
Jaume López

A Catalunya estem experimentant un canvi important de la manera de veure la relació del país amb Espanya, que, en gran part, està protagonitzant les generacions més proclius a adoptar noves visions, els joves. La naturalitat amb què, cada dia més, es parla del dret a decidir col·lectiu podria comparar-se amb el canvi de paradigma sobre altres llibertats dels anys seixanta.

10.740 lectures
Guillem López Casasnovas

¿Faran aquelles comunitats una retallada tres vegades superior, suposem, a la retallada catalana per equilibrar igualment els comptes en els escenaris aprovats pel Consell? Si a Catalunya això costa sang, suor i desqualificacions, què es pot esperar de retallades tres vegades superiors?

10.225 lectures
Suport al concert a canvi que CiU admeti la ILP per un referèndum d'independència

Els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per convocar un referèndum sobre la independència han proposat al Govern tenir una actitud "lleial i patriòtica" i no posar "pals a les rodes" en la negociació del concert econòmic a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i postuli l'esmentat referèndum com "punt final" del full de ruta cap a la sobirania. La intenció és proposar al Govern un horitzó "més enllà" del concert econòmic perquè consideren que la negociació fracassarà i l'Estat mai acceptarà una demanda d'aquest caire. Per això han assenyalat el final de la legislatura, el 2014, com a data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

Els promotors de la ILP per convocar un referèndum per l'autodeterminació han presentat l'esmentada proposta com el punt culminant dels processos consultius realitzats el darrer any per assolir l'autodeterminació de Catalunya. De fet, i aprofitant que Convergència i Unió es va referir a la vigent legislatura com la del dret a decidir han demanat al Govern que l'assumeixi com a punt final del full de ruta cap a l'exercici d'aquest dret.

Segons ha explicat David Vinyals, membre de la dissolta Barcelona Decideix, no es tracta de marcar l'agenda política del Govern sinó de marcar "el punt final" del full de ruta de l'executiu cap a l'autodeterminació. Des de la plataforma promotora s'és conscient però que el full de ruta del Govern està enfocat cap a la demanda del concert econòmic però com estan convençuts que aquesta reclamació fracassarà proposen un horitzó que vagi més enllà del pacte fiscal.

Per això han ofert a CiU no posar pals a les rodes i tenir una actitud "lleial" i "patriòtica" durant la negociació del concert a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i l'assumeixi com a punt final del camí cap a l'autodeterminació. La iniciativa, que va ser entrada al registre del Parlament la setmana passada, proposa la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya en el transcurs de la legislatura vigent i per això el grup promotor assenyala el 2014 com una data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

A banda de l'oferiment fet al Govern el grup promotor considera que aquest cop la mesa del Parlament haurà d'acceptar la ILP perquè si ha acceptat la llei per la declaració de la independència i Artur Mas ha donat la possibilitat de convocar un referèndum pel concert, entenen que no hi ha arguments per rebutjar la seva iniciativa. Un cop admesa per la mesa, els promotors hauran de reunir 50.000 signatures en un període de 4 mesos per tal que ILP pugui ser sotmesa a debat i votació dintre la cambra.

El grup promotor està format per diverses entitats que van participar en la organització de les consultes per la independència celebrades els darrers anys i per membres de la dissolta Barcelona Decideix.

10.485 lectures
Acords a les eleccions municpals

Votar a les eleccions municipals del maig a Catalunya pot requerir un manual d’ús per als ciutadans d’una cinquantena de poblacions, on es trobaran paperetes de coalicions independentistes amb totes les combinacions possibles. Al Parlament, ERC, SI i Reagrupament van sumar, bo i separats, 362.000 vots. Amb un actor més, la CUP, i les coalicions, es comprovarà si l’independentisme unit suma o resta.

Allò que no van voler, o no van ser capaces de materialitzar, les direccions nacionals de les formacions independentistes, ho han aconseguit les agrupacions municipals. El 22 de maig, una cinquantena llarga de pactes locals oferiran als votants la possibilitat de votar una coalició de forces independentistes. Hi haurà oferta per a triar i remenar. Des de la més abundant, ERC-Reagrupament, fins a una única llista ERC-SI, passant per CiU-Reagrupament, Reagrupament- SI, ERC-CUP, Reagrupament-CUP i l’experiment del front independentista a Castellnou de Bages, on les quatre forces presenten una llista única.

Per a poder veure el mapa complet amb detall cliqueu al pdf:

13.954 lectures
Francesc Macià, president de la República Catalana
(14/04/11)

Cal retornar a Macià, i al patriotisme que va abraçar tota una generació republicana. Tal com Amadeu Hurtado el va saber veure: amb la tensió espiritual i la força per aixecar tot un poble. El president de la República Catalana, intransigent, optimista, paramilitar, visionari, persistent, íntegre, home d'estat, ferotge. I honorable. L'home que es va fondre amb un país o un país que es va fondre amb un home.

11.237 lectures
Mida del municipi i particpació en consultes

Els excel·lents resultats de la consulta sobre la independència de Catalunya en la seva prova de foc a la ciutat de Barcelona ha trencat totes les previsions i ha sorprès amb un índex de participació que ni els més optimistes podien imaginar. Al llarg del procés de les consultes els politòlegs Marc Guinjoan i Jordi Muñoz han provat d’explicar les claus de l’èxit o el fracàs de les consultes a les diferents poblacions.

9.814 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament