A la xarxa...

Un país sense responsabilitats

Si demà hi hagués un referèndum per la independència de Catalunya, jo hi aniria a votar afirmativament. Ara, si em pregunten quina confiança em mereix una Catalunya independent, els diré que poca. Un país que no sap passar comptes amb si mateix és un país que val poc. Sobretot en l'escenari internacional, en què avui es juga el futur de les nacions. I dels seus sistemes financers, esclar.

7.655 lectures
Imatge de la revista "Interviu"
(Article publicat el 5-02-2009)

Xavier Montanyà, nét de Lluís Montanyà (periodista que va ser també de Mirador  i que va morir a l’exili de Suïssa), ha alçat la ploma darrerament centrant el punt exacte del debat: ”Crec que Cabot i Xammar eren bons periodistes, potser molt bons, però que no van arribar mai a 'grans', ni nosaltres a conèixer-los, perquè periodistes mediocres, avui magnificats, com en Sentís, es van encarregar d'impedir-ho. Acció que va repercutir, fatalment, en el periodisme català”. Per cert, esperin al que aviat sabrem que opinava Josep Pla sobre Sentís, gràcies al llibre de l’Enric Vila sobre el de Palafrugell.

9.595 lectures
Carlos Sentís, «l'espion de Franco», mor als 99 anys

Carlos Sentís y Anfruns , "l'espion de Franco" com se l'anomenava popularment, la "rata de claveguera" com el va batejar Eugeni Xammar, o el "llepaconys" que li deia Ramon Barnils, ha mort avui als 99 anys a Barcelona. Després d'una vida dedicada, primer, a fer costat al franquisme -va entrar amb les tropes feixistes per la Diagonal el 26 de gener de 1939- i, seguidament, a tractar de continuar fent el seu periodisme a costa dels periodistes represaliats o exiliats com si mai no hagués trencat cap plat.

12.460 lectures
Duran, president de Telefònica!

Després d’haver fet per dues vegades consecutives el pitjor resultat a Madrid amb diferència (recordem que va caure de 15 a 10 diputats i no ha remuntat) no entenc que novament se li torni a fer confiança i que Convergència li deixi total llibertat a Madrid. És un error per a la coalició. No ens convé un personatge megalòman que ha agreujat les seves manies persecutòries i els seus deliris de grandesa. Ni ens convé un antiindependentista convençut. Els independentistes no votarem Duran. Ni amb el nas tapat.

9.216 lectures
Un govern en minoria

Identificar el tripartit amb un “desgavell” i un element inestable  per part de CiU (amb la inestimable ajuda dels components del tripartit) ha consolidat la ja consolidada opinió catalana que són més favorables governs en minoria que en coalició. Sens dubte un obstacle important pels partits que volen governar Catalunya sense l’ajuda de ningú. Perquè, si ho volen fer en coalició, s’exposen al fenomen descrit per Locke  i recollit per Noelle-Neumann  en la seva obra “L’espiral del silenci”: “Qualsevol violació de la llei de la moda farà sofrir immediatament a l’individu quan perdi la simpatia i l’estima del seu entorn social”.

7.088 lectures
Josep M Lozano i Àngel Castiñeira

Salvador García-Ruiz  ha tingut l'encert d'inventar l'espolímetre : es tracta de calcular, cada vegada que s'anuncia una retallada per part del govern de la Generalitat, a quantes hores, dies o setmanes del dèficit fiscal anual equival. És a dir, quines retallades no caldria fer si el dèficit fiscal no fos el que és, ni que fos només per uns dies. No es tracta de vaguetats sobre el que s'hauria de fer o es podria fer, sinó de constatar i recordar els recursos que hi són, que hem generat nosaltres, i que se'ns en van cada any. Els qui volen ser solidaris amb els damnificats per la crisi, si ho volen ser de debò, haurien d'explicar per què aquest dèficit no forma part de les seves reivindicacions.

7.283 lectures
Sense decència

Tribunals europeus i espanyols han anat donant la raó a les querelles presentades contra l’aliança entre la SGAE i el Ministeri de Cultura, aliança beneïda per Zapatero i només recentment criticada pel PP per oportunisme electoral. I així van anar caient els bastions del monopoli gremial en l’administració de la cultura que recloïa l’extraordinària potencialitat de creació en un món digital entre les reixes de sòrdids recaptadors de barret i gavardina. La llei Sinde va haver de ser rectificada davant l’allau de crítiques, la SGAE es va convertir en l’imperi del mal per a la majoria de joves, i les manipulacions i els possibles desfalcs dels seus gestors han anat quedant al descobert.

6.977 lectures
Tertulians massa habituals

Dia rere dia, les tertúlies ofereixen una visió blanca o negra d’un fet concret sense donar als espectadors i oients l’oportunitat de conèixer els grocs, verds i liles. I ho fan sempre a través dels mateixos opinants. Fa anys que existeixen i deuen ser força rendibles, però tant de bo trobem aviat una fórmula que, si cal, essent igual de rendible, reflecteixi de debò la complexa i plural societat en què vivim. Crec que serem molts els qui aplaudirem el valent, o la valenta, que es desempallegui del format de tertúlia actual.

7.608 lectures
La independència és l'única manera d'aconseguir l'eix mediterrani

Els darrers anys el govern espanyol ha demostrat, amb les grans inversions que ha fet, practicar una política basada en consolidar la nació espanyola, sense tenir en compte si aquestes inversions són rendibles. El resultat és un estat amb una infraestructura insostenible que sense l’espoli fiscal caurà en picat més avall que Grècia. El govern espanyol inverteix en infraestructures en indrets on no hi ha prou activitat comercial, no hi ha prou turisme, no hi ha prou indústria, no hi ha prou passatgers.

9.422 lectures
Europa avalua el compliment de la Carta europea

Els representants d’aquestes entitats van informar el comitè del tancament de la TV3 i de la imposició de multes a ACPV, del fet que no hi ha premsa en català amb una distribució normal al País Valencià, del dèficit del valencià a les webs oficials, i també que s’ha impedit la inclusió del requisit lingüístic en la nova llei de la funció pública, les complicacions que suposa per a la ciutadania que les forces i cossos de seguretat de l’Estat atenguin en català, o del poc ús del català a l’administració de justícia.

7.951 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament