A la xarxa...

La Biblioteca de Catalunya, a la Monumental

S'acaba el passat taurí de la plaça Monumental de Barcelona i comença, descartat com a centre comercial, el debat públic sobre el seu futur lúdic i cultural. Aquesta és la meva aportació: convertir la Monumental en la nova Biblioteca de Catalunya. La Biblioteca de Catalunya, actualment ubicada a l'antic Hospital de la Santa Creu, no només és petita, sinó que no pot créixer en col·leccions bibliogràfiques ni en serveis i no té cap possibilitat de convertir-se en un verdader equipament bibliotecari modern i cultural per al futur de la ciutat.

9.247 lectures
Convergència, ara va de bo?

Aquí tan sols hem apuntat uns pocs motius que jugarien, respectivament, a favor i en contra de l’adopció de postures més marcadament independentistes per part de CiU. D’arguments però n’hi ha molts i el debat queda totalment obert. El que pugui passar a les properes eleccions estatals o la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística o la del TC sobre la Llei d’Educació de Catalunya afegiran més foc a la caldera i més arguments pel debat!

9.126 lectures
Quim Torra
Quim Torra
Advocat i editor

La paradoxa és que avui per avui ens necessitem tots més que mai: amb un moviment independentista creïble, sòlid, excel•lent, Convergència haurà de moure's, accelerar i respondre... amb més independència. I amb una Convergència més sobiranista, no només arribarem abans, sinó que esdevindrà impossible que es puguin presentar mai més caps de llista a Barcelona adversaris a la plena llibertat de Catalunya.

8.418 lectures
Joan Ramon Resina
Joan Ramon Resina
Catedràtic de la Universitat de Stanford

A Catalunya algú sap res sobre els jutges que accedeixen al Tribunal Superior? Amb quin criteri se n'assegura l'adhesió als valors socials del país i l'aptitud per impartir justícia d'acord amb aquests valors? Si la seva funció és una imposició, la seva sentència -sigui la que sigui- només pot ser un dictat. Ens enganyaríem si creguéssim que estem davant d'un fet aïllat, una sobreinterpretació de la llei. No, el TSJC ha volgut assentar jurisprudència en nom de l'Estat, o el que és igual, dictar al Parlament la llei que sols el Parlament pot promulgar amb legitimitat.

8.456 lectures
Toni Soler
Toni Soler
Periodista

La gent que ahir va tornar a sortir al carrer en defensa del català, tot just l'endemà de la Diada, i després de tantes i tantes concentracions de caire similar, mereix el reconeixement de tots, però no seria sobrer advertir que, en això de les mobilitzacions, a cada bugada se sol perdre un llençol; que la lluita sense resultats tangibles fatiga molt; que si la gent que cridava "Volem l'Estatut" el 1977 hagués hagut de seguir cridant 10 anys més, potser s'hauria acabat oblidant del tema.

10.478 lectures
Homenatge als meus professors

Per tant, vull que aquest article sigui un homenatge a tots aquells professors que no han canviat de llengua davant d’estudiants Erasmus o de persones que han vingut d’altres zones de l’Estat espanyol, com jo, que han sabut transmetre la llengua del nostre país amb una naturalitat i coherència pròpies de les persones que saben qui són, on són i què volen, i que tenen molt clar que l’ensenyament va molt més enllà de la transmissió d’uns coneixements. L’educació implica, entre moltes altres coses, formar persones perquè estiguin preparades per al futur, i les opcions de futur ­–no només professionals, sinó també socials, econòmiques, culturals, etc.– es fan molt més petites si no es té un alt domini de la llengua catalana

8.275 lectures
Quim Torra
Quim Torra
Advocat i editor

El president és capaç de llegir un discurs de comiat a Heribert Barrera, d'una alçada i grandesa extraordinaris i d'una insòlita densitat, memorable, i al cap de pocs dies publicar un article tou i desfonat, com escrit després de rebre un directe a l'estómac, a La Vanguardia , diumenge passat, i que l'amic Bernat Dedéu blasmava en aquest digital. On desembocaran les aigües? A quins ports portarà al president la reflexió que ha encetat? Arribarà fins al final, gosarà travessar velles línies vermelles, trencarà els ponts? Tant de bo. Francesc Macià va proclamar la República Catalana als 72 anys; Jordi Pujol en té 81. Tenir o no tenir el president Pujol a un costat o l'altre de la balança pesa. No seria irresistible el moviment independentista si ell s'hi sumés plenament, liderant-lo?

8.439 lectures
Ferran Requejo
Ferran Requejo
Catedràtic de la UPF

Vint anys després ens trobem amb una clara manca de projecte, de model i de lideratge compartit, en un context de desafecció i amb països emergents que tot apunta que canviaran la correlació de forces internacionals d'aquí pocs anys. No són temps per perdre el temps. Donats el context i les tendències internacionals, Catalunya hauria d'adoptar l'anomenada doctrina Sinatra: establir un projecte i estratègia política My way . Cada dia que passa hi ha més raons polítiques, socioeconòmiques i culturals per triar les pròpies dependències a la nostra manera. Com feren en el seu moment els EUA analitzats per Tocqueville.

8.435 lectures
J.M. Fonalleras
J.M. Fonalleras
Escriptor i periodista

Parlo de llengua. De la llengua que ha estat bandejada de València; de la llengua que ara volen menysprear a les Balears; de la llengua que, a Catalunya, pateix l'atac de tots aquells que, amb proclames humanitàries, no en desitgen sinó l'anorreament. Són temps convulsos i ja estem cansats. Però no tenim dret a asseure'ns i esperar que es mori. No pas per nosaltres, sinó pels nostres fills. I els fills dels fills.

7.864 lectures
Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
Escriptora

Que algú no vol participar en un projecte comú i elaborat conjuntament amb els originaris més antics o més nous de Catalunya? Que hi ha persones que no estan interessades a fer aquest pas? Escoltin, no passa absolutament res. Però no es deixin entabanar. Senzillament, vostès no són catalans. I, amics per sempre, ei!!

7.903 lectures

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament